Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους

Τίποτα δεν μου προκαλεί μεγαλύτερο φόβο από το να χτυπήσει το τηλέφωνο και να ακούσω για άλλον ένα γνωστό μου, για άλλον ένα συγγενή, φίλο ή συνάδελφο ότι πάσχει από καρκίνο. Ανθρωποι νέοι, άνθρωποι χωρίς καταχρήσεις, παιδιά που δεν πρόλαβαν καν να ζήσουν. Η σκέψη ότι σιγά σιγά δηλητηριαζόμαστε όλοι, μαζικά, με τρελαίνει. Με εξοργίζει.

Από την ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις μας μέχρι τις ζωοτροφές και τα φυτοφάρμακα στα φρούτα και στα λαχανικά μας, δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει. Κινδυνεύουμε από μια ασθένεια που είναι απόρροια της λογικής του κέρδους. Της λογικής που βάζει το οικονομικό όφελος πάνω από την ανθρώπινη υγεία.

Η γλυφοσάτη (Glyphosate) είναι το βασικό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup, ενός φυτοφαρμάκου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Είναι σίγουρο λοιπόν ότι σε κάποια ποσότητα του Roundup έχουμε εκτεθεί όλοι.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε εκτεθεί σε ένα προϊόν για το οποίο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως είναι καρκινογόνο. Και ενώ θα έπρεπε να έχει απαγορευτεί από το 2015 που υπήρχαν οι προειδοποιήσεις, όχι μόνο δεν απαγορεύτηκε, αντίθετα για την άδειά του γίνονται προσπάθειες να ανανεωθεί για άλλα πέντε χρόνια.

Καθώς πλησιάζει λοιπόν η ημερομηνία λήξης της έγκρισης, οι εταιρείες παραγωγής κατέθεσαν εκ νέου φάκελο για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες και η Κοινωνία των Πολιτών, πρόκειται για μια αδιαφανή διαδικασία που προκειμένου να υποστηρίξει τα συμφέροντα των εταιρειών παραβλέπει τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Ο Eoin Dubsky, ακτιβιστής στην Οργάνωση SumOfUs –μιας παγκόσμιας κοινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων που δίνουν αγώνα ώστε να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις θα δώσουν προτεραιότητα στους ανθρώπους και στον πλανήτη και όχι στα κέρδη των εταιρειών–, θα πει για τις τακτικές των ευρωπαϊκών αρχών: «Οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν βαρεθεί τα δηλητηριασμένα φυτοφάρμακα. Θέλουμε οι Αρχές να κάνουν καλύτερη δουλειά και να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τη γλυφοσάτη σαν “It’s too big to fail”. Σταματήστε να αποφεύγετε τα επιστημονικά στοιχεία που δεν ευνοούν την Bayer».

Προκειμένου λοιπόν να κινητοποιήσει τους πολίτες, τις κυβερνήσεις και τις ευρωπαϊκές αρχές για την απαγόρευση της γλυφοσάτης, οργάνωσε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου και παρουσίασε μια νέα επιστημονική ανάλυση από ειδικούς στη γενική τοξικολογία, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι οι κατασκευαστές της γλυφοσάτης έχουν δώσει στις Αρχές της Ε.Ε. αναξιόπιστες και ελλιπείς μελέτες προκειμένου η Επιτροπή να παρατείνει την άδεια του προϊόντος παρά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η ιστορία της γλυφοσάτης

Το 2015 ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνας για το Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γλυφοσάτη είναι «πιθανώς καρκινογόνος ουσία» για τον άνθρωπο, ενώ υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι είναι και γονιοδιοτοξική. Η έρευνα βασίστηκε σε περιορισμένα στοιχεία καρκίνων σε ανθρώπους αλλά σε επαρκέστατα στοιχεία από έρευνες σε πειραματόζωα που εκτέθηκαν στη χημική ουσία. Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι εκτός από καρκίνο μπορεί να προκαλέσει και βλάβες στο DNA.

Αυτά είναι αρκετά στοιχεία για την Ευρώπη ώστε να απαγορεύσει τη χημική ουσία, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα φυτοφάρμακα ό,τι κρίνεται πως είναι επικίνδυνο να προκαλέσει καρκίνο, πρέπει να ταξινομείται ως τέτοιο και να απαγορεύεται. Ωστόσο η Ε.Ε. βασίστηκε μόνο στα μαγειρεμένα στοιχεία των εταιρειών και όχι στον ΠΟΥ.

Στο μεταξύ η Monsanto –και αφού αναγκάστηκε να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις σε καρκινοπαθείς στις ΗΠΑ– αγοράστηκε από την Bayer, η οποία τώρα ηγείται της προσπάθειας για την επανέγκριση της γλυφοσάτης στην Ευρώπη.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αρνήθηκαν να κοινοποιήσουν τον φάκελο των κατασκευαστών για την επανέγκριση, παραβιάζοντας μια τεράστια ευρωπαϊκή κατάκτηση της κοινωνίας των πολιτών, που είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία. Ωστόσο μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι αυτό ήταν παράνομο άνοιξε τον δρόμο ώστε οι επιστήμονες να αποκτήσουν πρόσβαση και να αποκαλύψουν…

Τα ψεύτικα στοιχεία των εταιρειών

Εξέχοντες ερευνητές για τον καρκίνο έλεγξαν εξονυχιστικά τον φάκελο της βιομηχανίας και διαπίστωσαν ότι είναι ελαττωματικός. Από τις 35 μελέτες που υποβλήθηκαν και θεωρήθηκαν αποδεκτής ποιότητας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι 18 ήταν εντελώς αναξιόπιστες, οι 15 εν μέρει αξιόπιστες και μόνο 2 επιβεβαιώθηκαν ως αξιόπιστες.

«Καμία από τις μελέτες που υποβλήθηκαν από τους κατασκευαστές δεν αφορούσε την πρόκληση βλάβης στο ήπαρ και σε άλλα εσωτερικά όργανα, ενώ αποτελέσματα δημοσιευμένων μελετών με επαρκείς μεθόδους αποδεικνύουν ότι το ζιζανιοκτόνο προκαλεί βλάβη στο DNA του ήπατος», θα πει ο επικεφαλής στο Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο, συγγραφέας και καθηγητής Siegfried Knasmuller της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο Αυστριακός καθηγητής, «όλη η μεθοδολογία για τις δοκιμές που χρησιμοποιήθηκε στις βιομηχανικές μελέτες είναι πολύ παλιά –πάνω από 30 χρόνια– και το μοντέλο που χρησιμοποιεί ανιχνεύει μόνο 5-6 καρκινικούς δείκτες από τους 10 που δείχνουν οι περισσότερες μελέτες».

Ο ειδικός σε θέματα χημικών ουσιών για το Global 2000, dr. Helmut Burtscher, θα πει μεταξύ άλλων για την ευθύνη που έχει η Ομάδα Αξιολόγησης για τη Γλυφοσάτη απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες: «Η γλυφοσάτη μολύνει ποτάμια και εδάφη σε όλη την Ευρώπη, ενώ καθημερινά εκθέτει εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες σε κίνδυνο» και προκάλεσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εξετάσουν εξονυχιστικά την έκθεση πριν ανανεώσουν την άδεια.

Τη χειραγώγηση της απόφασης της Επιτροπής από τη βιομηχανία στηλιτεύει και η δρ Αγγελική Λυσιμάχου από το δίκτυο Health and Environment Alliance (HEAL). «Ανησυχητικό είναι ότι αυτές οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο της τρέχουσας διαδικασίας έγκρισης της Ε.Ε. αποδυναμώνοντας τα επιστημονικά στοιχεία, ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο».

Στο πλευρό της κοινωνίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που σε έκθεσή του το 2019 αναφέρει ότι ενώ η Επιτροπή υποχρεούται από τους κανονισμούς της Ε.Ε. να παρέχει τη δική της ανεξάρτητη αξιολόγηση δεν το έπραξε αφού το μισό κείμενο που αναφέρεται στους κινδύνους για την υγεία είναι copy-paste από τον φάκελο της βιομηχανίας.

Στον ένα χρόνο που έχουμε μπροστά μας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 που θα λήξει η άδεια, η κοινωνία θα πρέπει να ασκήσει τρομερή πίεση στις κυβερνήσεις προκειμένου να σταματήσουν τις εταιρείες να προκαλούν περιβαλλοντική και κοινωνική βλάβη. Το αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας που ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει στη χώρα τη γλυφοσάτη.

Περισσότερες από τις μισές μελέτες που οι αρχές της Ε.Ε. θεώρησαν σχετικές με τη διαδικασία έγκρισης ήταν απαράδεκτης επιστημονικής ποιότητας, σύμφωνα με ανεξάρτητους ειδικούς στη γενική τοξικολογία. Μόνο δύο μελέτες ήταν σε πλήρη συμμόρφωση με τις ισχύουσες οδηγίες δοκιμών (αριστερό διάγραμμα). Το δεξιό διάγραμμα δείχνει το σχέδιο αξιολόγησης από τις αρχές της Ε.Ε.

Aνεξάρτητες μελέτες από την επιστημονική βιβλιογραφία αριστερά και οι μελέτες των κατασκευαστών γλυφοσάτης δεξιά δείχνουν τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα σχετικά με τη γονιδιοτοξικότητα της γλυφοσάτης

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας