Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΦΩΤ.: WWW.TUSK.ORG - K.BRENTAS

Ο βασιλιάς της ζούγκλας στο Piccadilly Circus

Περπατώντας στο φθινοπωρινό Λονδίνο, έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι ακόμα σε βαθύ καλοκαίρι. Δεν είναι μόνο ο καιρός που εξακολουθεί να χαρίζει στη βρετανική πρωτεύουσα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι και όλη αυτή η αύρα και αίσθηση που τυλίγει τους ανθρώπους γύρω μας πως όλα θα πάνε καλύτερα τον επόμενο χειμώνα που όλο και πλησιάζει αλλά δεν λέει να έρθει.

Οι Λονδρέζοι, εμβολιασμένοι σε μεγάλα ποσοστά για την Covid-19, μπαίνουν στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Μόνο στο μετρό συναντάς επιβάτες -κατά το ένα τρίτο περίπου- να φορούν επιμελώς τις μάσκες τους. Κατά τα λοιπά τα σουπερμάρκετ, τα εστιατόρια, οι παμπ, τα γυμναστήρια και τα πάρκα είναι γεμάτα χωρίς -πέραν της προσωπικής ατομικής ευθύνης του καθενός μας- περιορισμούς και μέτρα.

ΦΩΤ.: WWW.TUSK.ORG

Τα μουσεία και οι γκαλερί επιμένουν όμως και έχουν καθιερώσει πλέον είσοδο μόνο με ραντεβού για το κοινό, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ολοι ελπίζουν ο φετινός χειμώνας να είναι λίγο καλύτερος από τους δύο προηγούμενους και η αγορά να λειτουργήσει παρά τις συνέπειες της πανδημίας αλλά και του Brexit, που έφερε κάθε είδους προβλήματα και ελλείψεις σε εργαζόμενους και προϊόντα στην καθημερινή ζωή και στην οικονομία γενικότερα.

Στα αξιοθέατα της πόλης πάντως αρχίζουν δειλά και κάνουν την εμφάνισή τους τουρίστες. Εντυπωσιακό βέβαια είναι πως τα πλήθη στους διάσημους εμπορικούς δρόμους ξαναγυρνούν. Η καρδιά των αγορών, οι πολυσύχναστες Oxford Street, Regent Street, Jermyn Street, η Bond Street και η Mayfair Street πραγματικά «στενάζουν», όχι τόσο από πελάτες, όσο από ανθρώπους που απλά «ξεναγούνται» στις πολυτελείς βιτρίνες πανάκριβων, επώνυμων καταστημάτων.

Πάντα η ευρύτερη περιοχή γύρω από τη διάσημη Piccadilly Circus προσέλκυε κοινό, περιπατητές, πελάτες και τουρίστες για «αισθητικές» περιπλανήσεις. Το βράδυ η πολύβουη περιοχή φωταγωγείται ανεπανάληπτα, οι μεγάλες διαφημιστικές οθόνες έχουν κάνει την περιοχή διάσημη και οι διαβάτες με τα σελφοκόνταρα στριμώχνονται για μια καλή σέλφι που θα ανέβει αποζητώντας λάικ και καρδούλες στα κοινωνικά δίκτυα.

Στην ουσία το Piccadilly Circus είναι ένας οδικός κόμβος. Ενας δημόσιος χώρος του West End του Λονδίνου στην περιοχή του Γουέστμινστερ. Δημιουργήθηκε το 1819 για να συνδέσει τη Regent Street με την Piccadilly. Σε αυτό το πλαίσιο, η λέξη Circus προστέθηκε από τη λατινική λέξη που σημαίνει «κύκλος», είναι δηλαδή ένας στρογγυλός ανοιχτός χώρος σε μια διασταύρωση δρόμου.

ΦΩΤ.: K.BRENTAS

Από τις πιο ακριβές περιοχές, το Circus ενώνει τους εμπορικούς και τους ψυχαγωγικούς προορισμούς. Η σημαντική κυκλοφοριακή διασταύρωση έχει καταστήσει το Piccadilly Circus πολυσύχναστο τόπο συνάντησης και τουριστικό αξιοθέατο από μόνο του. Ιδιαίτερα γνωστό σημείο όχι μόνο για την προβολή βίντεο και τις πινακίδες νέον που είναι τοποθετημένες στο γωνιακό κτίριο στη βόρεια πλευρά, αλλά και από το Shaftesbury Memorial Fountain και το άγαλμα του Anteros (το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, αν και λανθασμένα, πιστεύεται ότι είναι του Ερωτα).

Αυτήν την εποχή, σ’ αυτήν την περιοχή, στην καρδιά του Λονδίνου, 27 (είκοσι εφτά) λιοντάρια «κυκλοφορούν» ελεύθερα! Μη φοβόμαστε, δεν ξέφυγαν από κάποιο ζωολογικό κήπο!

Μετέχουν και συνθέτουν ένα υπέροχο θέαμα στους δρόμους, στις διάσημες στοές και στους ελεύθερους χώρους. Το Tusk Lion Trail είναι ένα μονοπάτι τέχνης, μια γλυπτική εικαστική εγκατάσταση. Τα πρωτότυπα έργα τέχνης είναι ένα υπέροχο θέαμα που γιορτάζει τη μεγαλοπρέπεια των θαυμαστών αιλουροειδών, ευαισθητοποιώντας συγχρόνως το κοινό για τις απειλές που αντιμετωπίζει ο εμβληματικός βασιλιάς της ζούγκλας.

ΦΩΤ.: K.BRENTAS

Τα λιοντάρια «κατέλαβαν» και απλώθηκαν στην περιοχή την Παγκόσμια Ημέρα των Λιονταριών (10 Αυγούστου 2021) και θα παραμείνουν μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα θηλαστικά σε ολόκληρο τον κόσμο και πρωτίστως στην Αφρική.

Ο επιμελητής της εγκατάστασης Chris Westbrook και ταλαντούχοι καλλιτέχνες από όλη την υφήλιο, καθιερωμένοι δημιουργοί στον κόσμο του σχεδίου, της ζωγραφικής, της μουσικής, του κινηματογράφου, του αθλητισμού, του θεάτρου και της κωμωδίας «ζωντανεύουν» τα γλυπτά σώματα των μεγάλων αιλουροειδών με χρώματα και εικαστικά στοιχεία. Κάθε ένας από αυτούς με προσωπική ματιά έφτιαξε τα δικά του μοναδικά κομμάτια, με χορηγίες από γενναιόδωρους εταιρικούς υποστηρικτές ώστε τα χρήματα που θα μαζευτούν να δοθούν για τα προγράμματα διάσωσης και προστασίας των πληθυσμών των λιονταριών.

Ο Ronnie Wood, κιθαρίστας των Rolling Stones με το έργο του
| Joshua Bratt/PA via AP

Ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Ronnie Wood, καθώς και οι καλλιτέχνες Gavin Turk και Hannah Shergold ήταν μεταξύ των διάσημων προσώπων που προσχώρησαν στην ομάδα και δημιούργησαν πραγματικά αριστουργήματα.

Εκτός από τα 27 γλυπτά στο Λονδίνο, άλλα είκοσι (20) γλυπτά λιοντάρια θα «καταδιώκουν» τους δρόμους του Μπρίστολ και του Εδιμβούργου, εντός της βρετανικής επικράτειας, αλλά και στη Νέα Υόρκη, στο Ναϊρόμπι, στο Σίδνεϊ και στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.

Το λιοντάρι ήταν το πλέον διασκορπισμένο μεγάλο επίγειο θηλαστικό, μετά τον άνθρωπο. Κάποια αρσενικά υπερβαίνουν τα 250 κιλά σε βάρος και είναι το μεγαλύτερο αιλουροειδές μαζί με την τίγρη που υπάρχει σήμερα.

Λιοντάρια σε άγρια κατάσταση υπάρχουν πλέον στην Υποσαχάρια Αφρική και στην Ασία -έχει μείνει ένας πληθυσμός στη βορειοδυτική Ινδία, που όμως κινδυνεύει άμεσα από αφανισμό-, ενώ έχουν εξαφανιστεί από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Δυτική Ασία, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο όπου υπήρχαν στα ιστορικά χρόνια. Μέχρι περίπου 10.000 χρόνια πριν, βρίσκονταν στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, σε μεγάλο μέρος της Ευρασίας, από τη δυτική Ευρώπη έως την Ινδία, και στην Αμερική, από τον Καναδά έως το Περού. Τα λιοντάρια στη φύση ζουν περίπου 10-14 χρόνια, ενώ σε αιχμαλωσία λέγεται πως μπορούν να ζήσουν πάνω από 20 χρόνια.

Τα αφρικανικά λιοντάρια τώρα αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες απειλές για την επιβίωσή τους από ποτέ, καθώς ο συνολικός πληθυσμός της ηπείρου εκτιμάται ότι έχει μειωθεί έως και 50% μόνο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Εχουν πλέον απομείνει λιγότερα άγρια λιοντάρια από ρινόκερους!

ΦΩΤ.: K.BRENTAS

Μόλις 10 περιοχές έχουν αναγνωριστεί ότι προσφέρουν ένα ασφαλές μέλλον για τα μεγάλα αιλουροειδή, με τα είδη να αντιμετωπίζουν πίεση από την απώλεια του φυσικού τους περιβάλλοντος, μειώσεις στη λεία, αλλά και τρομερές πληθυσμιακές απώλειες εξαιτίας της σύγκρουσης ανθρώπων-λιονταριών. Παρά τις δυσκολίες, οι προσπάθειες για την προστασία των λιονταριών συνεχίζονται σε όλη την αφρικανική ήπειρο, με προπύργια την Τανζανία και τη Ζιμπάμπουε, ώστε να προστατευθούν το περιβάλλον και ο αριθμός των υπέροχων και περήφανων ζώων.

Οι «μεγάλες γάτες» κρατούν κεντρική θέση στον ανθρώπινο πολιτισμό και στην ίδια την εξέλιξή μας. Οι καλλιτέχνες, με τις απίθανες εικαστικές δημιουργίες τους που απλώθηκαν στους δρόμους και στις τοποθεσίες, δημιούργησαν μοναδικά μονοπάτια σκέψης, προβληματισμού και ελπίδας, ώστε να δοθεί έμφαση στο ότι είναι επείγουσα η ανάγκη να προστατευθεί όλη η άγρια ζωή στην Αφρική.

? «The Tusk Lion Trail», Πικαντίλι, Λονδίνο

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο βασιλιάς της ζούγκλας στο Piccadilly Circus

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας