Η αμερικανική εταιρεία IBM ανακοίνωσε ότι πέτυχε ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα στους επεξεργαστές υπολογιστών δημιουργώντας ένα τσιπ μεγέθους μόλις 2 νανομέτρων στο εργαστήριο δοκιμών της. Οπως διευκρινίζει στις στήλες Τεχνολογίας το BBC η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τσιπ υπολογιστή μετριέται σε νανόμετρα και η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το δοκιμαστικό τσιπ της μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των υπολογιστών κατά 45% σε σχέση με τα τρέχοντα 7nm εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, είναι επίσης πιο ενεργειακά αποδοτικό καθώς χρησιμοποιεί 75% λιγότερη ενέργεια. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η νέα αυτή τεχνολογία θα μπορούσε να τετραπλασιάσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας των κινητών τηλεφώνων, με αποτέλεσμα τα τηλέφωνα να φορτίζονται πλέον κάθε τέσσερις με πέντε ημέρες και όχι σχεδόν καθημερινά.
Η βιομηχανία τσιπ υπολογιστών χρησιμοποιεί νανόμετρα (ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου) για τη μέτρηση του φυσικού μεγέθους των τσιπς με αποτέλεσμα σήμερα, ένας μικρός αριθμός «nm» να θεωρείται ευρέως ως όρος μάρκετινγκ που περιγράφει τις νέες γενιές της τεχνολογίας, οδηγώντας σε καλύτερη απόδοση και χαμηλότερη κατανάλωση.
Η IBM υποστηρίζει ότι η διαδικασία των 2nm μπορεί να «χωρέσει» 50 δισεκατομμύρια τρανζίστορ σε «ένα τσιπ μεγέθους ενός νυχιού» ‒ από 30 δισεκατομμύρια που ήταν όταν ανακοίνωσε το πρωτοποριακό τσιπ των 7nm το 2017. Η αμερικανική εταιρεία ισχυρίζεται ότι, προς το παρόν, το πειραματικό τσιπ της μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σχεδόν κατά 50%, ανακοινώνει ότι είναι επίσης πιο ενεργειακά αποδοτικό και επισημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα συνιστά ένα ακόμη ορόσημο για την απόδοση των υπολογιστών τα επόμενα χρόνια.
Οπως γράφει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο τα υπάρχοντα τσιπς κορυφαίας τεχνολογίας των 7nm, που χρησιμοποιούνται στους επεξεργαστές Ryzen της AMD, δεν είχαν γίνει ευρέως διαθέσιμα μέχρι το 2019 ‒ τέσσερα χρόνια μετά την ανακοίνωση της IBM ότι είχε επιτύχει τη δημιουργία τους. Πάντως, τονίζει ότι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές τσιπς, όπως η Intel και η TSMC, που κατασκευάζουν επεξεργαστές AMD, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να δημιουργήσουν ακόμη πιο μικροσκοπικές μονάδες τσιπ τα επόμενα χρόνια.
Μιλώντας στο BBC, ο Πίτερ Ρούντεν, διευθυντής έρευνας στην εταιρεία πληροφοριών IDC, τόνισε ότι «αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια σημαντική ανακάλυψη». Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε δει κατασκευαστές ημιαγωγών να κινούνται από τα 14nm στα 10nm με τα 7nm, να αποτελούν ακόμη και σήμερα μια πραγματική πρόκληση για ορισμένους».
Το άρθρο υπογραμμίζει ακόμη ότι «η νέα διαδικασία της IBM θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για χρήσεις τεχνητής νοημοσύνης (AI) που σήμερα χρειάζονται ένα δεύτερο κομμάτι τεχνολογίας ‒όπως μια ισχυρή κάρτα γραφικών‒ για να χειριστούν ορισμένες εργασίες. Η αυξημένη απόδοση ισχύος θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε προσωπικές συσκευές, ενώ θα ωφελούσε σε μεγάλο βαθμό τα τεράστια κέντρα δεδομένων».
Αυτό στέλνει επίσης ένα μήνυμα στον κλάδο της πληροφορικής ότι η IBM συνεχίζει να είναι ένας πανίσχυρος ερευνητής στον τομέα των ημιαγωγών. Σύμφωνα με την IBM το δοκιμαστικό τσιπ των 2nm κατασκευάστηκε στο ερευνητικό εργαστήρι του Αλμπανι, ενώ η σημαντικότατη τεχνολογική εξέλιξη έρχεται εν μέσω μιας διεθνούς έλλειψης τσιπ υπολογιστών και μιας προσπάθειας η παραγωγή τσιπς να βασίζεται λιγότερο στις μεγάλες εταιρείες κατασκευής της Κίνας και της Ταϊβάν.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι οι πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων αναγκάστηκαν ήδη να αναστείλουν την παραγωγή λόγω της έλλειψης τσιπς, ενώ οι κατασκευαστές smartphone έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να επηρεαστούν οι κυκλοφορίες προϊόντων αλλά και τα υψηλής ποιότητας εξαρτήματα υπολογιστών, όπως οι κάρτες γραφικών.
Τέλος, υπενθυμίζει ότι πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Nintendo ανέφερε ότι η έλλειψη τσιπς επηρεάζει ήδη την παραγωγή της εξαιρετικά δημοφιλούς κονσόλας Nintendo Switch, ενώ προσφάτως η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών οδήγησε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν να συγκαλέσει μια ειδική σύνοδο κορυφής για να συζητηθεί η έλλειψή τους και πώς αυτή θα αντιμετωπισθεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας