Οσοι σήμερα είναι πάνω από 40 ετών θυμούνται πολύ καλά τις... δόξες της αυτοκινητοβιομηχανίας της πρώην ΕΣΣΔ. Αυτοκίνητα τα οποία έμειναν στην ιστορία της αυτοκίνησης για τον τραχύ, σχεδόν πρωτόγονο, αλλά ταυτοχρόνως για τον εξαιρετικά ανθεκτικό χαρακτήρα τους, το «σπαρτιατικό» εσωτερικό τους, αλλά και τις μοναδικές ικανότητές τους να διασχίζουν τους χιονισμένους και παγωμένους δρόμους της σημερινής Ρωσίας φορτωμένα σαν... φορτηγά.
Εν έτει 2015 ελάχιστα θυμίζουν πλέον την πάλαι ποτέ χρυσή εποχή της κραταιάς ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ίσως γι' αυτό ένας γιατρός ανέθεσε στον φανοποιό Σπύρο Οικονόμου την αναπαλαίωση ενός από τα δύο Moskvich που διαθέτει και που ο Ελληνας επιστήμονας σκέφτεται να το χαρίσει στο ΚΚΕ.
Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για το πρωτότυπο εγχείρημά του, μας είπε ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι από τα ελάχιστα εναπομείναντα στη χώρα μας, το χαρακτηρίζει «σπαρτιατικό τανκ», δηλώνει ωστόσο πολύ ευχαριστημένος από τη δουλειά που έχει αναλάβει αν και -όπως είπε- η εξεύρεση ανταλλακτικών είναι μια δύσκολη υπόθεση.
Ο «Μοσχοβίτης»
Στα ρωσικά η λέξη Moskvich σημαίνει «Μοσχοβίτης». Σ' ένα αυτοκίνητο, η παραγωγή του οποίου ξεκίνησε το 1945 με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (συνεχίστηκε μέχρι το 1991) σε εργοστάσιο κατασκευής που βρισκόταν στα περίχωρα της Μόσχας, έμοιαζε λογικό να πάρει αυτό το όνομα - συμβόλιζε όλη την αλυσίδα παραγωγής, η οποία πλέον έχει μεταβληθεί σχεδόν σε ερείπια.
To τελευταίο μοντέλο (2141) που βγήκε από το original εργοστάσιο της AZLK απέδιδε 78 ίππους από τον παρωχημένης τεχνολογίας κινητήρα των 1.6 λίτρων. Επιανε τελική ταχύτητα 155 χλμ. την ώρα και κάλυπτε τα 0-100 χλμ. σε 15,8 δευτερόλεπτα, διαθέτοντας ασθενικές επιδόσεις και λόγω του μεγάλου βάρους του.
Σχεδόν πρωτόγονη ήταν και η οδική συμπεριφορά του, ενώ η κατανάλωσή του ξεπερνούσε αυτήν που έχει ένας σύγχρονος δίλιτρος τούρμπο κινητήρας. Η αντοχή του ωστόσο, ειδικά σε κακές καιρικές συνθήκες, ήταν παροιμιώδης, ενώ η λαμαρίνα του μάλλον παρέπεμπε σε τανκ, αφού είχε πάχος 7 (!) χιλιοστά.
Στη χώρα μας ήταν ένα αυτοκίνητο πολύ διαδεδομένο. Οι παλαιότεροι θα το θυμούνται να κυκλοφορεί ως ταξί. Μαλιστα οι επαγγελματίες εκείνης της εποχής προχωρούσαν σε μετατροπή του αυτοκινήτου αφαιρώντας τον εργοστασιακό κινητήρα και τοποθετώντας στη θέση του έναν αντίστοιχο της Opel.
Ο Βόλγας
Πολύ μεγαλύτερο από τον... «Μοσχοβίτη», με μήκος κοντά στα 5 μέτρα, ήταν το Volga. Διέθετε από το 1970 κινητήρα 2.445 κυβικών εκατοστών που απέδιδε αρχικά 84 και στη συνέχεια 95 ίππους και πολύ μεγάλους εσωτερικούς χώρους. Φυσικά οι επιδόσεις του ήταν ασθενικές, αφού δεν ξεπερνούσε τα 145 χιλιόμετρα τελική ταχύτητα, ενώ τα 0-100 ήταν υπόθεση 18,4 δευτερολέπτων. Οσο για την κατανάλωση, οι εργοστασιακές τιμές έκαναν λόγο για 14 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, στην πράξη όμως άγγιζε ακόμη και τα 20 !
Η οδική συμπεριφορά του ήταν επιεικώς μέτρια, ωστόσο η αντοχή του στις κακουχίες μοναδική, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που εκτελούσε και χρέη λεωφορείου αφού, με λίγη προσπάθεια είναι η αλήθεια, μπορούσαν να χωρέσουν ακόμη και 7-8 άτομα, τα οποία μετέφερε για εκατοντάδες χιλιόμετρα αδιαμαρτύρητα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας