Ο Δίας, μας λέει η μυθολογία μας, ερωτεύτηκε τη Σινώπη και της ορκίστηκε ότι θα της έδινε ό,τι ζητούσε αν ανταποκρινόταν στα αισθήματά του. Η Σινώπη τού ζήτησε να σεβαστεί την παρθενιά της. Κάτι αντίστοιχο, χωρίς ποτέ να πει ότι είναι ερωτευμένος μαζί της, πρότεινε και ο «σουλτάνος» της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμετ μπιν Σάλμαν στην αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Νιούκασλ Γιουνάιτεντ FC. Αλλά εδώ η απάντηση ήταν διαφορετική.
«Ολα δικά σου για τα λεφτά σου»
Η συμφωνία δεν έχει ακόμη κλείσει. Ισως, εκτός απροόπτου, κλείσει στο ερχόμενο δεκαήμερο εάν, βεβαίως, η ένωση ιδιοκτητών των αγγλικών ποδοσφαιρικών ομάδων, η Πρέμιερ Λιγκ, αποφασίσει να παραβλέψει τα ηθικά και πολιτικά προβλήματα που θα θέσει η αποδοχή της.
Και, όπως φαίνεται, θα τα παραβλέψει εκτός και εάν η Βρετανία ξανασκεφτεί την πολιτική και οικονομική συμβίωσή της με την αισχρή σαουδαραβική δικτατορία. Αλλά αυτό είναι, βεβαίως, στη γειτονιά του αδιανόητου.
Τη συμφωνία διαπραγματεύθηκε η Βρετανή επιχειρηματίας Αμάντα Στάβλεϊ η οποία ενορχήστρωσε και την αγορά της Μάντσεστερ Σίτι από τον σεΐχη Μανσούρ του Αμπού Ντάμπι το 2008. Ο σεΐχης είναι πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Πετρελαϊκών Επενδύσεων και συμμέτοχος στη Virgin Galactic, την εταιρεία διαστημικού τουρισμού του Ρίτσαρντ Μπράνσον.
Βάσει της συμφωνίας αυτής, το Σαουδαραβικό Ιδρυμα Δημόσιων Επενδύσεων (PIF), πίσω από το οποίο βρίσκεται ο Μπιν Σάλμαν, θα αγοράσει τη Νιούκασλ από τον Αγγλο επιχειρηματία Μάικλ Ασλεϊ έναντι του ποσού των 300 εκατομμυρίων λιρών. Ο Ασλεϊ έχει ήδη πληρωθεί μια μη επιστρέψιμη προκαταβολή ύψους 17 εκατομμυρίων λιρών.
Το κολοσσιαίο σαουδαραβικό ίδρυμα, με κεφάλαιά του ύψους των 320 δισεκατομμυρίων λιρών, είναι γνωστό για τη διεφθαρμένη πολιτική των επενδύσεών του. «Επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια», έγραψε η Wall Street Journal, «χωρίς θεσμικούς ελέγχους, πειθαρχία και ακεραιότητα».
Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, διότι, όπως τόνισε η μνηστή του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος, όπως πιστοποίησε η CIA, δολοφονήθηκε στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018 με εντολή του Μπιν Σάλμαν, πίσω από το ίδρυμα βρίσκεται ο δολοφόνος του.
Και αυτός ο άνθρωπος, είπε η μνηστή του Κασόγκι που ζήτησε την ακύρωση της συμφωνίας, «δεν έχει καν λογοδοτήσει για τη δολοφονία του μνηστήρα μου».
Τη φωνή της ύψωσε και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία υπενθύμισε, αν χρειαζόταν υπενθύμιση, την εγκληματική εισβολή της Υεμένης που διέταξε ο Μπιν Σάλμαν τον Μάρτιο του 2015 και τα εγκλήματα πολέμου για τα οποία τον κατηγόρησε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Σαουδαραβικές δυνάμεις, είπε η επιτροπή, βομβάρδιζαν σχολεία, τζαμιά, νοσοκομεία και λαϊκές αγορές και σκότωσαν χιλιάδες αθώους πολίτες.
Η πολιτική του εντός της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας που ο ολοκληρωτισμός της έχει χαρακτηριστεί από το Freedom House, την αμερικανική ΜΚΟ, «ο χειρότερος των χειροτέρων», δεν είναι διαφορετική.
Ο βασιλικός οίκος έχει απόλυτη εξουσία, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται συστηματικά και βίαια, αντίπαλοι του καθεστώτος βασανίζονται ή καταδικάζονται σε θάνατο και αποκεφαλίζονται, ποινικά αδικήματα τιμωρούνται με ακρωτηριασμό χεριών ή ποδιών και οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα.
Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε, έτσι, να ακυρωθεί η συμφωνία - μια συμφωνία, είπε, που προωθήθηκε από τη Σαουδική Αραβία μόνο και μόνο για να αποσπαστεί η προσοχή του κόσμου από τη δραματική κατάσταση στον χώρο της.
Καταδικάζουμε αλλά...
Παρ' όλα αυτά κανένας από όλους αυτούς που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις δεν ήγειρε θέμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. για τον εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης, από την άλλη μεριά, το θέμα δεν ήταν της δικής τους αρμοδιότητας, αλλά αυτής των ποδοσφαιρικών οργανώσεων.
Η συμφωνία, παρεμπιπτόντως, καταδικάστηκε και από τον γίγαντα των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης beIN, που έχει έδρα το Κατάρ και παρουσιάζει στη Μέση Ανατολή αγγλικά ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Η Σαουδική Αραβία, λέει το beIN, παρουσιάζει στην πειρατική αραβική τηλεόραση που λέγεται beoutQ αγγλικά ποδοσφαιρικά παιχνίδια για τη μετάδοση των οποίων το beIN έχει πληρώσει δισεκατομμύρια.
Η καταγγελία του beIN υποστηρίζεται από τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) και την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ.
Η Πρέμιερ Λιγκ αρνείται ωστόσο να καταδικάσει τη συμφωνία διότι, όπως υποστηρίζεται, αν και μπορεί να αποκλείσει από την ιδιοκτησία ποδοσφαιρικών ομάδων υπευθύνους για ήσσονος σημασία αδικήματα, όπως χουλιγκανισμό, δεν μπορεί να αποκλείσει εγκληματίες πολέμου, πολιτικούς δολοφόνους, καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ίσως, σφετεριστές του δημόσιου χρήματος.
Οι επιλογές της θα πάρουν σίγουρα τιμητική διάκριση στην εγκυκλοπαίδεια των παραλογισμών.
Εξ ου και η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη διοίκηση της Νιούκασλ και τους οπαδούς της να συνειδητοποιήσουν πλήρως την τρομερή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία και να εναντιωθούν στη συμφωνία.
Αλλά ματαίως. Το 97% των φιλάθλων που υποστηρίζουν τη Νιούκασλ είναι, όπως έδειξε η σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, υπέρ αυτής. Προτεραιότητα παίρνουν για τους οπαδούς της οι επενδύσεις στην ομάδα τους μαζί με την αναμενόμενη ανάδειξή της σε μια από τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης.
Η απάντησή τους στην έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας ήταν, έτσι, μια ωδή στα μετρητά.
Ο Μπιν Σάλμαν θα μπορέσει, έτσι, να αναφωνήσει, όπως ο Καίσαρας, Veni, Vidi, Vici, Ηλθα, Είδα, Κατέκτησα.
Οπως φαίνεται, το μόνο που χρειάζεται το κακό για να θριαμβεύσει είναι να μην κάνουν τίποτε οι καλοί άνθρωποι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας