Στον κόσμο του Μπενσουσάν Χαν –το παλιό Χάνι στα Ανω Λαδάδικα έγινε σημείο αναφοράς της καλλιτεχνικής σκηνής της πόλης– οι σκιές μεγαλώνουν, οι φωτισμοί αποκτούν γωνίες, ανοίγουν μαζί με τις ρωγμές του χρόνου και της φθοράς που αποτυπώνονται με ένταση.
Τα «Αποσπάσματα ερωτικού λόγου» του Ρολάν Μπαρτ είναι μια αφορμή για να γνωρίσει κανείς την «κολεκτίβα καλλιτεχνών από τον χώρο του χορού και του σύγχρονου τσίρκου», που έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Οπως εξηγεί η χορογράφος Μαριάνθη Μότη, «η ομάδα συστάθηκε ως Μονόκυκλο το 2017, δημιουργώντας τη βάση της στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Ενα στούντιο με σκοπό τη διάδοση σε παιδιά και ενηλίκους των τεχνών του τσίρκου, του χορού και του θεάτρου ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, παιδαγωγικής προσέγγισης, σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης. Οι δράσεις των μελών σχετίζονται με συνεργασίες και συμπράξεις στον καλλιτεχνικό και στον κοινωνικό χώρο».
«Επιμελούμαστε και δημιουργούμε παραστάσεις εντός και εκτός της Θεσσαλονίκης, από τις πλατείες και τον δρόμο μέχρι τα μεγάλα θέατρα και τις εναλλακτικές σκηνές. Παράλληλα, κάνουμε συνεργασίες και παραστάσεις με άλλες ομάδες. Τα Ανεμοσκορπίσματα και τον Πολυχώρο WE, τις θεατρικές χορευτικές ομάδες Vis Motrix, Eclipses Group Theater, Contac ArtClub. Συμμετείχαμε σε παραγωγές στο TEDx Thessalonikh, συνεργαστήκαμε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος».
Η τέχνη του τσίρκου
Κύριο σημείο αναφοράς του Μονόκυκλου είναι η τέχνη του τσίρκου, την οποία βλέπουμε όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα να ενσωματώνεται στον χορό.
Αυτή η διαδραστική αλλά και αντιφατική σχέση του «τσίρκου» που εκτινάσσει το σώμα με έντονες, σύντομες φόρμες απαιτώντας ταυτόχρονα τη διάδραση με το κοινό, αφού βρίσκεται σε συνεχή διάλογο μαζί του, με την ιερότητα, την εσωτερικότητα και την πνευματικότητα της φόρμας του σύγχρονου χορού γίνεται και το ζητούμενο της ομάδας.
«Ο μοντέρνος χορός τείνει όλο και περισσότερο να ενσωματώνει τα ακροβατικά εδάφους στο κινητικό του λεξιλόγιο, ενώ η γενικότερη αισθητική του απελευθερώνεται όλο και περισσότερο από οποιαδήποτε φόρμα επιτρέποντας στους χορευτές να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τους ορίζοντές τους. Νομίζω πως ο χορός μπορεί να φτάσει παντού. Μέσω της σωματικής έκφρασης μπορούν όλες οι καταστάσεις και τα συναισθήματα να εξωτερικευτούν και να μεταδοθούν. Οταν λοιπόν ο χορός γίνεται το μέσο για να εκφραστεί ο Ερωτας, τότε το αποτέλεσμα είναι σώματα που τσαλακώνονται και πονούν, πάλλονται και αγωνίζονται», λένε τα μέλη της ομάδας.
Αποσπάσματα ενός ερωτικού λόγου
«Η παράσταση ξεκίνησε ως μια έρευνα περισσότερο προσωπική, για το πώς ο καθένας αντιλαμβάνεται, σκέφτεται και βιώνει τον έρωτα. Ηταν μια βιωματική διαδικασία που ξεκίνησε με κάποια ερωτήματα. Ερωτήματα σχετικά με τη φύση του έρωτα, τις προεκτάσεις του στη ζωή των ανθρώπων, ακόμα και την πορεία του μέσα στους αιώνες από τον πρώτο άνθρωπο ώς και τώρα. Μέσα σε ένα ασφαλές και πρόσφορο έδαφος προβών ο καθένας έθεσε τα δικά του ζητήματα σε σχέση με τον έρωτα μέσα από σειρά αυτοσχεδιασμών που είχαν να κάνουν με την κίνηση, το τραγούδι και την αυτόματη γραφή. Επειτα, στραφήκαμε ξανά προς την τέχνη, από όπου και πάλι αντλήσαμε υλικό, ορμώμενοι από την προηγούμενη διαδικασία, που μας είχε αποκρυσταλλώσει λίγο καλύτερα, σε αυτόν τον θεματικό ωκεανό που είναι ο έρωτας, τι ήταν αυτό που μας απασχολεί και που θα θέλαμε να το μοιραστούμε.
»Τα αποσπάσματα ερωτικού λόγου του Ρ. Μπαρτ ήταν μάλλον τα κείμενα που κλείσανε μέσα τους αυτή την πολύ δικιά μας πρόθεση. Το “Θέλω να καταλάβω”. Να καταλάβω γιατί νιώθω έτσι, πώς νιώθει ο άλλος και τέλος πάντων ποια είναι η ταυτότητα του ερωτευμένου υποκειμένου και πώς αυτή βιώνεται από τον καθένα μας ξεχωριστά. Κάποιος φίλος της παράστασης είπε στη διάρκεια των προβών: “Μα ποιος ασχολείται με τον Ερωτα;”»
Facebook: ΜΟΝΟΚΥΚΛΟ
Instagram: monokyklo
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας