Ενας στους πέντε Ευρωπαίους είναι άνω των 65 ετών και παρ' όλο που η ποιότητα ζωής γι' αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι καλύτερη από ποτέ, πολλοί αναμένεται ότι θα υποφέρουν κάποια στιγμή από τη μείωση των νοητικών τους ικανοτήτων.
Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, οι γνωστικές ικανότητες μπορεί να μειωθούν ταχύτερα, αλλά με τη σωστή υποστήριξη οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν περισσότερο, πιο υγιείς και με περισσότερη ανεξαρτησία στη ζωή τους, εκτιμούν οι επιστήμονες.
Πρόκειται για έναν δύσκολο στόχο, όμως οι ερευνητές του ENRICHME επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το μείζον αυτό πρόβλημα με την ανάπτυξη ενός ρομποτικού βοηθού ο οποίος θα βελτιώσει την ψυχική οξύτητα των ηλικιωμένων.
Βάσει του πρωτοποριακού σχεδίου, «έξυπνα» ρομπότ σε «έξυπνους» οίκους ευγηρίας θα κρατούν τους ηλικιωμένους σε νοητική εγρήγορση, θα τους θυμίζουν πού έχουν βάλει τα πράγματά τους και θα τους βοηθούν να ασκούν διαρκώς το μυαλό τους.
«Ενα από τα μεγάλα προβλήματα της ήπιας νοητικής βλάβης είναι η προσωρινή απώλεια μνήμης», τονίζει ο δρ Νίκολα Μπελότο της Σχολής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Λίνκολν της Βρετανίας και ένας από τους κύριους ερευνητές του ENRICHME.
«Ο στόχος του έργου ήταν να βοηθήσει στην παρακολούθηση ατόμων με γνωστικές διαταραχές και να προσφέρει βασικές αλληλεπιδράσεις, ώστε να βοηθήσει ένα άτομο να διατηρήσει τις γνωστικές ικανότητές του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Το ρομπότ μετακινείται μέσα στο σπίτι προκειμένου να κάνει υπενθυμίσεις σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και να προσφέρει τακτικές σωματικές και διανοητικές ασκήσεις.
Ηδη έχουν διεξαχθεί οι σχετικές δοκιμές σε τρία γηροκομεία στην Αγγλία, την Ελλάδα και την Πολωνία. Σε καθένα από αυτά το ρομπότ βοήθησε έναν ή περισσότερους ανθρώπους, αφού προηγουμένως είχε συνδεθεί με αισθητήρες που ήταν τοποθετημένοι σε όλο το κτίριο για να παρακολουθούν τις κινήσεις και τις δραστηριότητες των συμμετεχόντων.
«Ολες αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν από το ρομπότ», δήλωσε ο δρ Μπελότο. «Αν κάποιος ήταν στο υπνοδωμάτιο ή στην κουζίνα, το ρομπότ θα μπορούσε να βασιστεί στους αισθητήρες για να μάθει πού είναι το άτομο».
Και... θερμόμετρα
Επιπροσθέτως, το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με μια θερμική κάμερα, η οποία μπορεί να μετρά τη θερμοκρασία ενός ατόμου σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντάς του έτσι να εκτιμήσει τα επίπεδα της αναπνοής και του καρδιακού παλμού.
Αυτό θα μπορούσε να αποκαλύψει αν κάποιος βίωσε υψηλά επίπεδα άγχους που σχετίζονται με μια συγκεκριμένη δραστηριότητα και να ενημερώσει το ρομπότ έτσι ώστε να ενεργήσει αναλόγως.
Η προσέγγιση αυτή βασίζεται σε μια αρχή που ονομάζεται «υποβοηθούμενη από το περιβάλλον διαβίωση», η οποία συνδυάζει τόσο την τεχνολογία όσο και τους ανθρώπους που φροντίζουν για τη βελτίωση της υποστήριξης των ηλικιωμένων.
Στην περίπτωση του ENRICHME, ο δρ Μπελότο υποστηρίζει ότι τα ρομπότ τους θα μπορούσαν να λειτουργούν από επαγγελματίες του τομέα της υγείας προκειμένου να παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα σε ηλικιωμένους ασθενείς.
Οπως επισημαίνει το ερευνητικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Horizon», οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν στις δοκιμές έδειξαν υψηλό επίπεδο εμπλοκής με το ρομπότ με το οποίο ζούσαν και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τού έδωσαν και παρατσούκλι, σύμφωνα με τον Μπελότο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα απαιτηθούν λίγα ακόμη χρόνια για να εφαρμοστεί μαζικά το σύστημα.
«Μερικές από τις προκλήσεις που είχαμε ήταν να προσεγγίσουμε το σωστό άτομο σε αυτά τα διαφορετικά περιβάλλοντα, επειδή μερικές φορές ένα άτομο ζει με πολλούς ανθρώπους ή επειδή τα δωμάτια είναι μικρά και γεμάτα και δεν είναι δυνατόν για το ρομπότ να κινείται με ασφάλεια από ένα σημείο σε ένα άλλο».
Ο Ιταλός επιστήμονας και η ομάδα του έχουν ήδη υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης νέων δοκιμών για την επίλυση των εναπομεινάντων τεχνικών προβλημάτων, η οποία ελπίζουν ότι θα βοηθήσει να έρθουν τα ρομπότ ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορευματοποίηση.
Αυτή η λύση θα βοηθούσε στην αύξηση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των ανθρώπων, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των δημόσιων δαπανών για τη φροντίδα ηλικιωμένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 το συνολικό κόστος της γήρανσης στην Ε.Ε. αντιπροσώπευε το 25% του ΑΕΠ, με το ποσοστό να αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες.
Συμπερασματικά, μέχρι το τέλος του έργου το 2020, οι ερευνητές ελπίζουν να έχουν ένα καθ' όλα έτοιμο ρομπότ προς πώληση, το οποίο, όπως διευκρινίζουν, δεν θα αντικαταστήσει τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας.
Αντίθετα, θα αποτελέσει ακόμη ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ζήσουν μια πιο ανεξάρτητη ζωή και ταυτόχρονα θα μειώσει την οικονομική πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας