Η έξοδος από τα μνημονιακά προγράμματα σταθεροποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων συμπίπτει με μια στρατηγική αναζήτηση του διεθνούς ρόλου της χώρας.
Πλέον, παράλληλα με τις κινήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, η χώρα, για πρώτη φορά μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, έχει την ευκαιρία να κατοχυρώσει μια ισχυρή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
Η γεωγραφική θέση, η πολιτική σταθερότητα –σε έναν ασταθή περίγυρο–, η κοινωνική συνοχή, που όσο κι αν επλήγη κρατήθηκε τα χρόνια των μνημονίων, το πολιτισμικό και ιστορικό βάθος της χώρας, αλλά και η οικονομική ευημερία, πάντα σε όρους σύγκρισης με γειτονικά κράτη, είναι τα βασικά σημεία όπου βασίζεται η προσπάθεια για την επανάκαμψη της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή.
Σε αυτά, έχει έρθει να προστεθεί και το ενεργειακό «χαρτί». Συνδεόμενο με τη γεωπολιτική θέση αλλά και τις ήδη αναπτυγμένες ή προς ανάπτυξη υποδομές, μπορεί να δώσει πολλά στη διεθνή σκακιέρα. Ειδικά στη βαλκανική ενδοχώρα, όπου μετά την έλευση των μνημονίων και τη συρρίκνωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος απουσιάζει μια κεντρική παράμετρος οικονομικής συνδεσιμότητας.
Πλέον, η ενέργεια και η δυνατότητα που δίνουν τόσο τα δίκτυα, που έχει ή φιλοξενεί η χώρα, όσο και τα αποθέματά της, αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές στην ενδυνάμωση της εταιρικής σχέσης της με χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Ο αγωγός ΤΑΡ και οι κάθετες συνδέσεις του με Βουλγαρία και Δυτικά Βαλκάνια, οι υποδομές για υποδοχή υγροποιημένου φυσικού αερίου, η ανάπτυξη των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών συνδέσεων της Κρήτης και των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα διαμορφώνουν ένα μοναδικό υπόστρωμα δικτύων, όπου μπορεί το ενεργειακό δυναμικό της Αν. Μεσογείου αλλά και περιοχών του Καυκάσου να περάσει.
Πιο συγκεκριμένα, ήδη ολοκληρώνεται ο TAP που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ιταλία. Υπάρχει, επίσης, ο κάθετος άξονας, ο αγωγός IGB, που θα συνδέσει Ελλάδα και Βουλγαρία και βρίσκεται σε στάδιο προκήρυξης του διαγωνισμού κατασκευής, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2020.
Επιπλέον, οι υποδομές της ελληνόκτητης ναυτιλίας με τον στόλο μεταφοράς LNG και LPG, αλλά και τα δεξαμενόπλοια συνιστούν άλλο ένα πλεονέκτημα.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ισχυροποιείται και με την ολοκλήρωση του έργου στη Ρεβυθούσα, τον μεγαλύτερο σταθμό LNG στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη πύλη εισόδου και θα επιτρέπει τη διασύνδεση με όλους τους άλλους αγωγούς.
Στον χάρτη αυτόν έρχονται να προστεθούν οι εξορύξεις και οι συνεργασίες που χτίζονται με τις χώρες της Αν. Μεσογείου. Ηδη προοπτική εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ιορδανία και το Ισραήλ έχει ανοίξει δυναμικά με αιχμή τα κοιτάσματα στις όμορες ΑΟΖ.
Αναμφισβήτητα η περιοχή αρχίζει και αποκτά μια άλλη κλίμακα ενδιαφέροντος για την προοπτική παραγωγής φυσικού αερίου με προορισμό την Ευρώπη.
Εκεί «κουμπώνει» και το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω της κατασκευής αγωγού ή και όποιων συμπληρωματικών, εναλλακτικών έργων χρειάζονται, είτε μέσω σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου με πλοία (όπου όπως αναφέρθηκε υπάρχει ήδη ισχυρή ελληνική παρουσία).
Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση μπορεί να παίξει ρόλο προκειμένου αυτός ο όγκος να μπορεί να μεταφερθεί προς την ευρωπαϊκή αγορά.
Επιπλέον, η διπλή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα: το μεγαλύτερο, με διαφορά, υποθαλάσσιο έργο στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, έχει ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου δικτύου για μεταφορά ενέργειας που παράγεται στην Αν. Μεσόγειο.
Συνεπώς, το εύρος της ευκαιρίας είναι μεγάλο. Τουλάχιστον σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής.
Αφορά, όμως, και την εσωτερική ανάπτυξη. Ο κλάδος της ενέργειας εισέρχεται σε περίοδο κοσμογονικών αλλαγών, αντίστοιχων εκείνων στις τηλεπικοινωνίες προ 20ετίας. Αυτές, μαζί με το «ψηφιακό τρένο», θα κρίνουν την επόμενη μέρα.
Με αίσθηση της μοναδικής συγκυρίας και συνάμα ευκαιρίας πλέον μπορεί η Ελλάδα να κάνει πράξη μια ολική επιστροφή στη διεθνή σκηνή. Αυτή τη φορά πατώντας σε στέρεη βάση.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το Αφιέρωμα των Νησίδων
● Εξορύξεις με σεβασμό στη φύση
● Εφαρμογή αυστηρής περιβαλλοντικής νομοθεσίας
● Δέσμη μέτρων
● Αρμονική συνύπαρξη
● Κέρδη για τις τοπικές κοινωνίες
● Ενεργειακό σταυροδρόμι η χώρα
● ΑΔΜΗΕ: Στρατηγική και υποδoμές για τις δραστικές μειώσεις των ΥΚΩ
● Ο Πρίνος αγκαλιά με τον τουρισμό
● Εχουν το κλειδί της εξοικονόμησης
● ΙΤΑ: Η ιστορία της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα
● Το μεγάλο στοίχημα
● Σε σταυροδρόμι ο κομβικός ρόλος του ΑΗΣ Αμυνταίου στην ενεργειακή επάρκεια
● Σε φάση ανόδου τα καύσιμα
● «Απογείωση» του διαδικτύου
● Ζεσταίνομαι με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον
● Αυτόνομες, αποδοτικές λύσεις θέρμανσης στα μέτρα σας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας