Οι τοπικές κοινωνίες ελπίζουν, σκέφτονται, προτείνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι φίλοι του Αρκαδικού ποταμού αλλά και αυτοδιοικητικοί παράγοντες και πολίτες της Τριφυλίας, που εδώ και χρόνια ζητούν, την κατασκευή φράγματος στον Αρκαδικό ποταμό, στο λεκανοπέδιο του Σελλά.
Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή, όπου οι κορυφές των βουνών φτάνουν τα 1.200 μέτρα. «Η λεκάνη αυτή μπορεί να αποτελέσει ταμιευτήρα πολλών κυβικών μέτρων νερού, δίνοντας παράλληλα ζωή στους οικισμούς που βρίσκονται στην περιοχή», σημειώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρόεδρος του ομίλου φίλων του Αρκαδικού ποταμού, Παναγιώτης Αδαμόπουλος.
Συνεχίζοντας, αναφέρεται στα σοβαρά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η τοπική κοινωνία από μια τέτοια έκβαση, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην ανάγκη δημιουργίας αυτοδιοικητικού μπλοκ, με στόχο την επίτευξη του στόχου κατασκευής. «Εκτιμούμε ότι είναι πέρα από κάθε λογική να χάνονται στη θάλασσα τόσες χιλιάδες κυβικά μέτρα καθαρού και ανώτερης ποιότητος νερού. Και όλα αυτά, τη στιγμή που στην περιοχή της Τριπύλης, απ' όπου και διέρχεται ο ποταμός, βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες λεκάνες απορροής ομβρίων και πηγαίων υδάτων μήκους περίπου 17 χλμ., και χωρίς ρυπογόνες εστίες, όπως ελαιοτριβεία, βιοτεχνίες κτλ.».
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάληξη της λεκάνης αυτής έχει διάμετρο μικρότερη των 4 μέτρων, στοιχείο που καθιστά πιο εύκολη την κατασκευή.
Θετικοί, προς αυτή την έκβαση, είναι και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δημήτρη Κουτσούλη, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Τριφυλίας, ενώ έχει διατελέσει και αγροτικός ιατρός στην περιοχή της Τριπύλης: «Το φράγμα στον Αρκαδικό ποταμό, στο γνωστό και ως Σελλαίικο ποτάμι, έπρεπε να έχει γίνει από καιρό. Είναι πραγματικά κρίμα τα χωριά της Τριπύλης να σβήνουν πληθυσμιακά από τον χάρτη και ενώ πρόκειται για μια περιοχή με σπουδαίες δυνατότητες ανάπτυξης, αυτή να μαραζώνει. Είμαι υπέρμαχος της ένταξης αυτού του έργου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και της άμεσης υλοποίησής του».
Παράλληλα, ο κ. Κουτσούλης κάνει αναφορά στην καταλληλότητα του περιβάλλοντος γι' αυτού του είδους την εξέλιξη: «Υπάρχουν όλες οι γεωφυσικές προϋποθέσεις και βρίσκεται στα συρτάρια των υπευθύνων μελέτη από το 1986, η οποία φυσικά μπορεί να αποτελέσει τη βάση με την αντίστοιχη επικαιροποίηση. Σκεφτείτε ότι με πρωτοβουλία των προέδρων της περιοχής και τη δραστηριοποίηση των συλλόγων έγινε το πρώτο μικρό παραποτάμιο πάρκο που αποτελεί πόλο έλξης για τους ντόπιους και όχι μόνο! Ας σκεφτούμε μια τεχνητή λίμνη που θα σχηματιστεί στην περιοχή με το φράγμα, με τη δεντροφύτευση που θα ακολουθήσει πόσο όμορφο θα κάνει το τοπίο της ορεινής Τριπύλης. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ανάπτυξη, τόσο οικονομική όσο και τουριστική, στα χωριά γύρω από αυτήν».
Το πάρκο
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παραποτάμιο πάρκο κοντά στον οικισμό του Σελλά. Η περιοχή, ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, γίνεται σημείο συνάντησης εκδρομέων αλλά και προορισμός σχολικών εκδρομών.
Εδώ μπορεί κανείς να κάνει μπάνιο στα δροσερά νερά του ποταμού, αλλά και να συμμετάσχει στους περιπάτους που διοργανώνονται από τον όμιλο στην παρόχθια περιοχή με την έντονη βλάστηση και τους ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Τ.Ε. Σελλά, Παναγιώτης Ντέντες, κάνει λόγο για ένα σημείο με εξαιρετικές προοπτικές, ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το ποτάμι, σημείο αναφοράς, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε, με άξονα την πράσινη ανάπτυξη, να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για ολόκληρη την περιοχή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας