Ενα ταξίδι από το κέντρο του Αιγαίου στην καρδιά της Ευρώπης. Μια σπίθα αναζωπύρωσης, ικανή να μετατρέψει το άψυχο μάρμαρο, τη ναξιακή κρυσταλλίνα σε πηγή φωτός και σκέψης. Η αύρα του Αιγαίου στέκεται ικανή να δώσει αέρα και αιώρηση στο υλικό. Οι ευθείες λιτές γραμμές συντονίζονται άριστα με τον κυκλαδικό πολιτισμό και φέρνουν μνήμες ικανές να λειτουργήσουν αδιασάλευτα και χωρίς παρεμβολές.
Συναντήσαμε τον Ινγκμπερτ Μπρουνκ στη Λιλ της Γαλλίας, εκεί όπου τα έργα του εκτίθενται σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς foir, στην art up. Για ακόμη μια φορά, η δουλειά του Γερμανού γλύπτη, που επέλεξε πριν από 30 και παραπάνω χρόνια τη Νάξο ως μόνιμη κατοικία του, βρίσκεται στο επίκεντρο.
Διακριτικός όπως πάντα, επιλέγει να αφήσει το έργο του να πρωτοστατήσει φέρνοντας μαζί του τις εικόνες που τον κυριεύουν και τον ακολουθούν.
Πρόσφυγας δεύτερης γενιάς από την Πρωσία, γεννημένος δίπλα στον ποταμό Ελβα, φυσικό σύνορο μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, και μεγαλωμένος με τις συνέπειες της βίαιης διάρρηξης της οικογενειακής ιστορίας, δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στο δράμα της προσφυγιάς που εκτυλίσσεται στο Αιγαίο.
«Βλέπω στα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων τη δυναμική γιαγιά μου και οδηγούμαι από αυτό», θα μας πει όσο αναφέρεται στις καλλιτεχνικές ενότητες «Οδύσσειες».
Τις αναπτύσσει εδώ και δύο δεκαετίες και αποτελούν τρεις διακριτούς δημιουργικούς κύκλους.
Οι «Οδύσσειες Ι - βάρκες» και οι «Οδύσσειες ΙΙ - κουπιά» μιλούν για το ταξίδι και την ανθρώπινη περιπλάνηση ως διαδικασία ενηλικίωσης και ως προσπάθεια υπέρβασης της φθαρτότητας της ύπαρξης.
Την ώρα που το αρχιπέλαγος του Αιγαίου, στο οποίο ζει και δημιουργεί ο καλλιτέχνης, μετατρέπεται σε μια θάλασσα απώλειας και ματαίωσης και η έννοια του ταξιδιού σ’ αυτά τα νερά αλλάζει νόημα, οι «Οδύσσειες ΙΙΙ - απλωμένα ρούχα» μιλούν για τον διάπλου που σημαίνει ελπίδα για μια καινούρια μοίρα.
Η σύνθεση του ναξιακού μαρμάρου, με την κυρίαρχη κρυσταλλίνα, φέρνει στο φως το παιχνίδι. Δίνει το στίγμα της άνθησης και μετατρέπει τα δημιουργήματά του σε μέσα υπέρβασης.
*Περίοδος έκθεσης: Η έκθεση πραγματοποιήθηκε 15-18 Φεβρουαρίου 2018 στη Λιλ της Γαλλίας.
Ενα ντοκιμαντέρ για τη γλυπτική
Το ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη με τίτλο «Πατρίδα από μάρμαρο», στο οποίο ο Ινγκμπερτ Μπρουνκ αφηγείται την πορεία του και αναδεικνύει την επαφή του καλλιτέχνη με τη Νάξο και το μάρμαρο, πρόκειται να παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης στις αρχές Μαρτίου.
«H σχέση που συνδέει τον άνθρωπο με τον δημιουργό, το έργο τέχνης με τη δημιουργία, τη δημιουργία του σύμπαντος, τη δημιουργία του κόσμου, είναι μία σχέση που δυστυχώς ξεχνάμε. O Ινγκμπερτ μάς τη θυμίζει με πάρα πολύ ξεκάθαρο τρόπο και με πολλή συγκίνηση, την οποία προφανώς αισθάνεται και ο ίδιος», σημειώνει η Κατερίνα Κοσκινά, ιστορικός Τέχνης και διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, και συνεχίζει:
«Με μεγάλο σεβασμό στη φύση και τους ανώνυμους καλλιτέχνες του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού, το έργο του Ινγκμπερτ μάς θυμίζει τον μεγάλο ρόλο που έπαιξε στην ευρωπαϊκή ιστορία και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό ο κυκλαδικός πολιτισμός. Ο Ινγκμπερτ βρίσκεται σε συνεχή σχέση με το υλικό του. Το βλέπεις αυτό, το καταλαβαίνεις, όχι γιατί παρακολουθείς τη ζωή του και ξέρεις τι κάνει. Το βλέπεις από το ίδιο το αποτέλεσμα. Καταλαβαίνεις ότι κάποιος που δίνει στο μάρμαρο τέτοια αλαφράδα, κάνει ό,τι θέλει μ' αυτό το υλικό. Ουσιαστικά σχεδιάζει με το μάρμαρο σαν να κάνει μια μονοκοντυλιά, σαν να είναι πλαστελίνη. Και αυτό σημαίνει ότι του έχει δώσει πάρα πολλά από τον εαυτό του. Οπως και έχει πάρει πάρα πολλά από αυτό».
Παράλληλα, ο σημειολόγος και ιστορικός Τέχνης Χάρης Καμπουρίδης αναφέρει:
«Η γλυπτική είναι μία πολύ δύσκολη τέχνη. Εδώ δεν φτάνουν μόνο οι ιδέες. Πρέπει η κάθε ιδέα να στηθεί πάνω σ’ ένα μάρμαρο. Και επιπλέον δεν διορθώνεται και γι' αυτό δεν επιτρέπεται το λάθος. Ειδικά στα έργα του Μπρουνκ κάθε κίνηση πρέπει να είναι η τελική. Στα λεπτεπίλεπτα, φίνα φύλλα μαρμάρου και στις φόρμες που διαμορφώνει, το λάθος θα είναι καταστροφή. Στην αποτίμηση του έργου του πρέπει να το λάβει και αυτό κάποιος υπόψη. Το έργο του αποπνέει την αίσθηση ότι είναι μια περφόρμανς. Δεν μπορεί να ανακληθεί καμία κίνηση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας