«Θέλουμε το λιοντάρι μας πίσω». Αυτό ζητάνε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού τους συμβουλίου οι κάτοικοι του Λαγκαδά. Η απόφαση πάρθηκε στις 4 Νοεμβρίου, όταν τέθηκε για δεύτερη φορά στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της επιστροφής του μαρμάρινου επιτύμβιου Λέοντος...
Λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε μια επίσημη επιστολή προς τη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ-Βελένη με το αίτημα, την επιστροφή δηλαδή του Λέοντος στον χώρο όπου ανήκει, στον Λαγκαδά.
Στην επιστολή ζητείται από τους υπευθύνους του μουσείου να υποδείξουν στις τοπικές αρχές τον τρόπο με τον οποίο θα μεταφερθεί το άγαλμα εκεί όπου ανήκει. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαγκαδά, Γιάννη Καραγιάννη, εξηγούν πως έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για την ανάδειξη του ευρήματος που έχει ιστορική αλλά και συναισθηματική αξία.
Αν δεν είχε προκληθεί τόση δημοσιότητα με την Αμφίπολη και τον δικό της Λέοντα, δεν θα έθετε θέμα επιστροφής του δικού του Λέοντος ο Δήμος Λαγκαδά, εκτιμούν ορισμένοι και μάλλον δεν έχουν άδικο.
Δεν επιστρέφεται
Το επιτύμβιο Λιοντάρι που εκτίθεται στον χώρο της terra antiqua, του καλαίσθητου καφέ του μουσείου, δεν πρόκειται να επιστρέψει στον Λαγκαδά. Τουλάχιστον όχι άμεσα, αφού για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει ειδική γνωμάτευση από άλλους φορείς και όχι από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα μάλιστα με τη νομοθεσία, το μουσείο δεν μπορεί να μεταβιβάσει την κυριότητα ενός ευρήματος, παρά μόνο να επιτρέψει τον δανεισμό του. Βέβαια τίθεται και ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα. Για μια πιθανή επιστροφή του Λέοντος πρέπει να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η εκπόνηση ειδικών μελετών για την υποστήριξη και την ανάδειξή του.
Ενα βουνό... μπάζα
«Μόλις είχα απολυθεί από τον στρατό και είχα πάρει το δίπλωμα του φορτηγού. Με ειδοποίησε ένας χωριανός να πάω με το φορτηγό σε ένα χωράφι κοντά στη λίμνη (σ.σ. Λαγκαδά) και να πάρω τα μπάζα. Ο άνθρωπος νοίκιαζε το χωράφι για καλλιέργεια, πλήρωνε για 10 στρέμματα αλλά έσπερνε σε 6-7. Στη μέση σχεδόν του χωραφιού υπήρχε ένας... λόφος με μπάζα. Βοηθήσαμε όλοι και τελικά το δικό μου φορτηγό σκόνταψε πάνω στο... Λιοντάρι. Αμέσως μόλις το αποκαλύψαμε ειδοποιήσαμε την αστυνομία του Προφήτη. Ηρθαν με τον εισαγγελέα και με πήγαν στο Τμήμα του Λαγκαδά να δώσω κατάθεση», θυμάται ο Γιώργος Δολμάς που είναι σήμερα πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ανάληψης στον Δήμο Λαγκαδά.
Το επιτύμβιο Λιοντάρι, κατασκευασμένο στα τέλη του 4ου αιώνα, βρίσκονταν τοποθετημένο πάνω σε έναν Πύργο, τα θεμέλια του οποίου βρέθηκαν στην ίδια περιοχή. Οι κάτοικοι το συσχετίζουν με τη Μακεδονική Δυναστεία αλλά και τον ίδιο τον Μεγαλέξανδρο και περιμένουν να πάρουν πίσω το εύρημα που παραδόθηκε στο μουσείο το 1978. Αξίζει να προσθέσουμε ότι ο Λέων του Λαγκαδά κοσμούσε την είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης μέχρι το 2006 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον χώρο της καφετέριας του μουσείου όπου εκτίθενται πολλά ακόμη ευρήματα, όπως σαρκοφάγοι και αγάλματα...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας