Η οικονομική κρίση έφερε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του Βαγγέλη Κιουτσούκη και του Παναγιώτη Σπάγκακα. Δεν είναι οι μόνοι που ένιωσαν την καθημερινότητά τους να καταρρέει... Είναι όμως απ' αυτούς που είδαν την όλη κατάσταση σαν ένα παιχνίδι. Ενα παιχνίδι μυαλού που δεν παίζεται μόνο από έναν και η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους νικητές και τους χαμένους συχνά γίνεται θολή.
«Ημουν υπάλληλος σε μια ελληνική φαρμακευτική εταιρεία και απολύθηκα. Το φάρμακο -και κυρίως το ελληνικό- αντιμετώπισε πολλές τρικυμίες. Το ίδιο κι εμείς... οι πωλητές. Σήμερα μπορώ να πω ότι παραμένω στον χώρο των πωλήσεων. Πουλάω όμως πράγματα που με εκφράζουν περισσότερο. Οχι φάρμακα. Τροφή. Τροφή για σκέψη».
Ο Βαγγέλης Κιουτσούκης δημιούργησε μια σειρά εκπαιδευτικών-ψυχαγωγικών παιχνιδιών για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
«Πραγματικά δεν είχα ιδέα από όλα αυτά. Βρήκα όμως άτομα που μπορούσαν να ζωγραφίσουν, βρήκα γραφίστες, βρήκα κειμενογράφους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και κάπως έτσι δημιουργήθηκε μια σειρά εκπαιδευτικών-ψυχαγωγικών καρτών με γρίφους, παιχνίδια λογικής, σπαζοκεφαλιές, ακροστιχίδες, ό,τι μπορεί να ακονίσει τη φαντασία, την παρατηρητικότητα, τη λογική αλλά και τη μνήμη ενός παιδιού. Φανταστείτε ένα παιδί σ' ένα μακρύ ταξίδι... Θέλει με κάτι να ασχοληθεί για να διασκεδάσει, να περάσει την ώρα του. Και φυσικά οι γονείς του θέλουν να κάνει κάτι εποικοδομητικό και... ήσυχο» λέει ο Βαγγέλης.
Οι δυσκολίες που εξιστορεί πάρα πολλές. Το δίκτυο διανομής, η στάσιμη αγορά, το εμπόρευμα που πρέπει να πιστωθεί και τα χρήματα που αργούν υπερβολικά να καταβληθούν καθώς οι πωλήσεις γίνονται πολύ δύσκολα: «Εκεί έξω είναι ένας καθημερινός Γολγοθάς. Το πιο δύσκολο απ' όλα είναι να πεισθεί η αγορά για το προϊόν. Χρειάζεται να πηγαίνεις και να ξαναπηγαίνεις...»
Μυστήρια από την Ασία στη Θεσσαλονίκη...
Ο Παναγιώτης Σπάγκακας είναι μηχανολόγος. Ανθρωπος της Λογικής. Εφευρετικός. Αναζητά πάντα λύσεις ακόμη κι όταν όλες οι πόρτες μοιάζουν κλειδωμένες: «Μια ατυχία στον συνέταιρό μου. Μια δουλειά από την οποία δεν πληρωνόμουν επί μήνες, αφού ο εργοδότης εκμεταλλευόταν το περιθώριο της οικονομικής κρίσης, πολλή προσωπική δουλειά και μεράκι, όλα αυτά ήταν αρκετά για να δημιουργηθεί το 60 minutes».
Η διώροφη μονοκατοικία στην Καλλιδοπούλου είναι το ορμητήριο όσων αναζητούν προκλήσεις μυστηρίου και φαντασίας.
Η νέα τάση που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη έχει επίκεντρο τους γρίφους του μυαλού που καλούνται να λύσουν παρέες μπαίνοντας σε σκοτεινά δωμάτια-σκηνικά.
«Τα δωμάτια διαφυγής ή απόδρασης, όπως είναι γνωστά, είναι μια τάση που έρχεται από την Ασία και εξαπλώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς στην Ευρώπη. Πρόκειται για στημένα σκηνικά μυστηρίου όπου δύο ή και περισσότεροι παίκτες καλούνται ακολουθώντας σημάδια μέσα στο δωμάτιο να βρουν τρόπο να ξεκλειδώσουν την πόρτα ή να αποδράσουν μέσα από ένα μυστικό πέρασμα. Πολλοί από αυτούς που ασχολούνται με τα δωμάτια απόδρασης είναι σταθεροί παίκτες ανάλογων παιχνιδιών στο Ιντερνετ. Εμείς δημιουργήσαμε το σενάριο κάθε δωματίου μόνοι μας. Θέλουμε να δώσουμε χαρά σε όλους και τη δυνατότητα να δοκιμάσουν έναν διαφορετικό τρόπο διασκέδασης βάζοντας το μυαλό τους να δουλέψει. Δεν στοχεύουμε στον φόβο αλλά σε σενάρια μυστηρίου που προϋποθέτουν συνεργασία μιας ομάδας. Επινοητικότητα, παρατηρητικότητα, προσοχή και ομαδικό πνεύμα. Αυτό χρειάζεται για να διαφύγεις. Εχεις 60 λεπτά στη διάθεσή σου. Αν το σκεφτείς, στην καθημερινή σου ζωή έχεις πολύ λιγότερο χρόνο για να ξεφύγεις από μια δύσκολη κατάσταση...» εξηγεί ο Παναγιώτης γελώντας...
Οι πόρτες κλειδώνουν, τα φώτα σβήνουν κι εμείς λύνουμε γρίφους, για να ξεφύγουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας