Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
«Όταν θα κλείσουν το δίκτυο των FM θα πρέπει να μάθω πώς λειτουργεί το νέο σύστημα ή να αποκοπώ από τον κόσμο», λέει η 98χρονη Νορβηγίδα | AP Photos/Mark Lewis

Στη Νορβηγία δεν θα έχει πια FM

Η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην οποία καταργείται οριστικά το αναλογικό ραδιόφωνο υπέρ του ψηφιακού, που σύμφωνα με τις αρχές θα διευκολύνει την επικοινωνία στην ορεινή χώρα.

Όπως ανακοινώθηκε από τις νορβηγικές αρχές, το ψηφιακό ραδιόφωνο θα εξασφαλίσει πλήρη πρόσβαση στην ενημέρωση και την επικοινωνία για όλους τους κατοίκους της Νορβηγίας (περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι), που είναι αραιοκατοικημένη και πάρα πολλοί κάτοικοί της ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο ξεκινά από αύριο Τετάρτη 11 Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος του έτους όλα τα εθνικά ραδιοφωνικά δίκτυα θα είναι διαθέσιμα μόνο μέσω του ψηφιακού κέντρου DAB (Digital Audio Broadcasting).

Οι κρατικές αρχές υποστηρίζουν ότι ανοίγονται νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ θα εξασφαλιστεί ένα καθαρότερο και περισσότερο αξιόπιστο δίκτυο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 26 ραδιοσταθμοί εθνικής εμβέλειας που ήδη λειτουργούν μέσω DAB, εκ των οποίων 5 αναλογικά ραδιόφωνα που άλλαξαν το σήμα τους με τη νέα τεχνολογία.

Οι επόμενες χώρες που μελετούν τη μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο είναι η Ελβετία και η Βρετανία.

Αυτοί πάντως που έχουν στενοχωρηθεί πολύ με την εξέλιξη είναι τόσο οι ηλικιωμένοι, που είχαν εξοικειωθεί με το ραδιόφωνο όπως το ξέραμε παλιά, οι αυτοκινητιστές, αλλά και οι νοσταλγοί του, που αγαπούν αυτό το καμιά φορά βραχνό σήμα του.

Η Τζούντιθ Χάαλαντ, μια 98 και τυφλή κυρία, θυμάται ακόμη τα μηνύματα του βασιλιά της χώρας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που καλούσε τους Νορβηγούς σε αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής.

Τώρα φοβάται ότι θα χάσει τη μοναδική της πηγή ενημέρωσης και διασκέδασης, αφού το ραδιόφωνο ήταν το παράθυρό της στον κόσμο.

«Αυτό το ραδιόφωνο πάει μαζί μου παντού», λέει η κυρία Τζούντιθ στο Associated Press, και δείχνει το ραδιοφωνάκι της.

«Το ακούω στο κρεβάτι τη νύχτα και ξυπνάω μαζί του το πρωί. Όταν θα κλείσουν το δίκτυο των FM θα πρέπει να μάθω πώς λειτουργεί το νέο σύστημα ή να αποκοπώ από τον κόσμο».

Άλλωστε, βασικό σημείο της κριτικής που ασκείται στο μέτρο είναι το κόστος της μετάβασης στη νέα τεχνολογία, ενώ υποστηρίζουν ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μη λαμβάνουν οι αρχές σήμα κινδύνου από τους αυτοκινητιστές που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο Μάριους Λίλελιεν, ραδιοφωνικός παραγωγός λέει:

«Ασφαλώς και συνδέεται με τη νοσταλγία το ραδιόφωνο και γι' αυτό έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη διαμάχη η μετάβαση στο ψηφιακό»

Αλλά, καταλήγει, «οι άνθρωποι αγαπούν το ραδιόφωνο και η νοσταλγία είναι ένα πλεονέκτημα που μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και στον ψηφιακό κόσμο».

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στη Νορβηγία δεν θα έχει πια FM

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας