«Κλακέτα» και «πάμε» θα ακουστεί απόψε στο τρίτο κανάλι της Δημόσιας Τηλεόρασης και στη μικρή οθόνη θα αρχίσουν να ξετυλίγονται παλιές ιστορίες από το σελιλόιντ. Πρεμιέρα κάνει τα μεσάνυχτα στην ΕΡΤ3 μια σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «7 ιστορίες του παλιού σινεμά» που θα μεταδίδεται κάθε Παρασκευή.
Πρόκειται για τη σειρά ντοκιμαντέρ του Προκόπη Δάφνου για σημαντικούς ανθρώπους του ελληνικού κινηματογράφου, οι οποίοι εργάστηκαν πίσω από τα φώτα και τις κάμερες, από το 1940 έως το 1965. Το πρώτο επεισόδιο έχει τίτλο «Κλακέτα στόρι» και εστιάζει στη Δέσποινα Κοντογιώργου, την πρώτη γυναίκα σκριπτ και βοηθό σκηνοθέτη στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της το 1950.
Εργάστηκε επί χρόνια στα κινηματογραφικά πλατό σε ταινίες-σταθμούς όπως «Η Λύκαινα» (1951), «Το Ξυπόλυτο Τάγμα» (1953), «Στέλλα» (1955), «Φαίδρα» (1962) κ.ά., καθώς και σε πλήθος ξένων κινηματογραφικών παραγωγών.
Με τη δυναμική και ιδιαίτερη προσωπικότητά της κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων της, τεχνικών κινηματογράφου, οι οποίοι της αναγνώρισαν το ταλέντο και τη μεθοδική δουλειά της, που την καταξίωσαν ως μια σημαντική γυναίκα του κινηματογραφικού κλάδου. Η Δέσποινα Κοντογιώργου, στα 85 της, λατρεύει το σινεμά, όπως εξομολογείται στο ντοκιμαντέρ, ενώ μιλάει για εκείνη την εποχή και όσους δούλεψαν πίσω από τις κάμερες, έτσι όπως τα βίωσε η ίδια μέσα από τις εμπειρίες της.
Στα επόμενα επεισόδια καταγράφονται στιγμές από τη ζωή και το έργο του κινηματογραφιστή Γρηγόρη Δανάλη, του «παππού», όπως τον αποκαλούσαν με χιούμορ και τρυφερότητα φίλοι και συνεργάτες, της «βασίλισσας της γραφομηχανής» Καίτης Φλώρου, δακτυλογράφου έργων και σεναρίων, και του βετεράνου κινηματογραφιστή Ανδρέα Αναστασάτου, που άρχισε την καριέρα του το 1947 και, μεταξύ άλλων, διακρίθηκε με το βραβείο φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966 για την ταινία «Ντάμα Σπαθί».
Αλλά και του «εραστή των λιμανιών» Θανάση Σπηλιώτη, του οποίου η αγάπη για τη θάλασσα και τα λιμάνια αποτυπωνόταν στα έργα που επέλεγε, του οπερατέρ της Αντίστασης Θανάση Παπαδούκα, ο οποίος μεταξύ άλλων κινηματογράφησε την παράδοση των όπλων από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ που έγινε με τη Συμφωνία της Βάρκιζας, του Δημήτρη Σκλαβή, που έκανε την πρώτη του ταινία ως διευθυντής φωτογραφίας σε ηλικία μόλις 17 χρόνων και κατόπιν δημιούργησε το δικό του στούντιο επεξεργασίας κινηματογραφικών ταινιών, καθώς και του πρωτοπόρου του making off Γιάννη Χατζόπουλου, ο οποίος από το 1950 άρχισε να κινηματογραφεί χιουμοριστικές σκηνές ηθοποιών, τεχνικών και σκηνοθετών στα διαλείμματα των γυρισμάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας