Για να καταλάβετε τι ακριβώς σημαίνει BBC και δεν εννοώ μόνον ως τεράστιος τηλεοπτικός οργανισμός αλλά και ως κτιριακό συγκρότημα, έχουν προβλέψει και οργανώνουν ακόμα και ξεναγήσεις για τους τουρίστες. Στο κεντρικό τους κτίριο που βρίσκεται στην καρδιά του Λονδίνου. Κάποιες συγκεκριμένες ώρες καθημερινά και με εισιτήριο μπορείς να περιηγηθείς στους χώρους του.
Με μία μοναδική απαγόρευση, όπως σημειώνεται σε διάσπαρτες ταμπελίτσες: «Παρακαλούμε μην τραβάτε φωτογραφίες με φλας γιατί οι άνθρωποι δουλεύουν και τους ενοχλείτε». Ζωντανά εκθέματα οι δημοσιογράφοι του BBC!
Εμείς πάντως δεν βρεθήκαμε στο BBC την προηγούμενη Παρασκευή ως τουρίστες. Σε δημοσιογραφική αποστολή ήμασταν και ζητήσαμε να λάβουμε την απαραίτητη για την επίσκεψή μας άδεια, αρκετές μέρες πριν. Αφορμή στάθηκε η παρουσία της Λίνας Νικολακοπούλου και του Στέλιου Βαμβακάρη στο ραδιόφωνο του BBC 3.
Ηταν μαζί τους και ορισμένοι μουσικοί, συμμετείχαν όλοι τους σε μια εκπομπή που παίζει έθνικ. Το BBC 3 είναι το κλασικό τους ραδιόφωνο, κάτι σαν το δικό μας Τρίτο Πρόγραμμα.
Πολυώροφο το κτίριο του BBC, βρίσκεται στη Regent Street, έναν από τους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις μόλις περάσεις την είσοδο με τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, είναι το επιβλητικό newsroom του οργανισμού. Σκεφτείτε ένα τεράστιο αίθριο στη μέση του κτιρίου ακριβώς, σκεπαστό, με το newsroom να βρίσκεται στο κάτω μέρος, ανοιχτό μέχρι πάνω πάνω.
Εκεί δουλεύουν κάποιοι από τους δημοσιογράφους του συγκροτήματος, σε 24ωρη βάση εννοείται. Οποια ώρα κι αν πας στο BBC θα δεις λαό. Τεράστιο το αίθριο επαναλαμβάνω, μπαλκόνια γύρω γύρω σε κάθε όροφο, να βλέπεις μέχρι κάτω, στο βάθος.
Κι εντάξει, καταλαβαίνετε, νομίζω, δεν χρειάζεται να σας το πω, τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά στούντιο που επισκεφθήκαμε είναι στημένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Απλά στούντιο βέβαια, μη νομίζετε τίποτε περίεργα πράγματα, αλλά πλήρως οργανωμένα.
Εκεί έπαιξαν τη «Φραγκοσυριανή» του Μάρκου Βαμβακάρη ο γιος του Στέλιος μαζί με τους μουσικούς του. Ζωντανά για το πολυπληθές (και σε όλο τον κόσμο) κοινό του BBC.
Ποιο είναι το περίεργο της υπόθεσης; Οι μουσικοί πληρώθηκαν από το BBC! Για τα τέσσερα κομμάτια που έπαιξαν σε μία ραδιοφωνική εκπομπή! Κάτι το απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα. Το BBC ένιωσε την υποχρέωση να τους δώσει αμοιβή. Δουλεύεις; Πληρώνεσαι. Ακριβώς όπως στην Ελλάδα, έτσι;
Και θυμήθηκα την ιστορία που μου είχε μεταφέρει ένας συνάδελφος από το αθλητικό τμήμα. Ηταν στο Πεκίνο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν τον πλησίασε ένας δημοσιογράφος του BBC ζητώντας του πληροφορίες για το μπάσκετ επειδή εκείνος δεν σκάμπαζε και πολλά.
Πρόθυμος ο δικός μας κάθισε εκείνο το διάστημα και τον βοηθούσε όσες φορές αυτό χρειάστηκε. Τίποτε το σπουδαίο, κάποιες πληροφορίες μόνο. Ε, λοιπόν, δέκα ημέρες μετά το πέρας των αγώνων έφτασε ταχυδρομικώς στο σπίτι του δημοσιογράφου στην Ελλάδα μία επιταγή από το BBC.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας