Συνταγματική, σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το δίκαιο της Ε.Ε. είναι η εργοδοτική εισφορά 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων αμιγώς Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας (άρθρο 6 παρ. 1 περ. β' του α.ν. 248/1967, όπως η παρ. αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4498/2017).
Η εργοδοτική εισφορά 2% επί των εσόδων των ΜΜΕ υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ είναι από τους βασικούς πόρους του χρηματοδοτώντας τον κλάδο υγείας (άρθρο 19 παρ. 2 ν. 4549/2018).
Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητής ο πάρεδρος Βασίλης Ανδρουλάκης) απέρριψε όλες τις αιτήσεις επιχειρήσεων Μ.Μ.Ε. και Ψυχαγωγίας (τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες και περιοδικά) και Ενώσεων Ιδιοκτητών Μ.Μ.Ε. και Ψυχαγωγίας, οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση του Κανονισμού Είσπραξης Εσόδων και του Καταστατικού του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., που προβλέπεται εισφορά 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων Μ.Μ.Ε. και ψυχαγωγίας.
Σε ανακοίνωσή του ο Σταύρος Καπάκος, Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ, για την απόφαση του ΣτΕ, σημείωσε:
«Η Δικαιοσύνη μίλησε! Είναι ημέρα δικαίωσης για τον ΕΔΟΕΑΠ και τους ασφαλισμένους του, τους ανθρώπους της Ενημέρωσης».
Χαιρετίζει την απόφαση η ΕΣΗΕΑ
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «χαιρετίζει την απόφαση του ΣτΕ με την οποία απορρίπτονται στο σύνολό τους και οι 7 προσφυγές των εργοδοτών για κατάργηση της θεσμοθετημένης εισφοράς 2% επί του κύκλου εργασιών τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, με τις οποίες επεδίωκαν τον ξαφνικό θάνατο του ΕΔΟΕΑΠ που θα είχε σαν αποτέλεσμα την αδυναμία παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικούρησης και εφάπαξ για χιλιάδες δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς».
Όπως σημειώνει, το «Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, μετά από 2,5 χρόνια αγώνα στο πλευρό του ΕΔΟΕΑΠ, συνεχίζει την υπερπροσπάθεια και για τις άλλες προσφυγές που έχουν κατατεθεί στο μεσοδιάστημα και εκκρεμούν ενώπιον του ΣτΕ» και εκφράζει ευχαριστίες σε «όλη τη νομική ομάδα που χειρίστηκε την υπόθεση με πρώτους τους Νομικούς Συμπαραστάτες, της ΕΣΗΕΑ, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Σπύρο Βλαχόπουλο, του ΕΔΟΕΑΠ καθηγητή κ. Δημήτρη Μέλισσα και του ΕΤΑΣ-ΤΕΑΣ καθηγητή κ. Άγγελου Στεργίου. Επίσης ευχαριστούμε τους εκατοντάδες συναδέλφους, που στήριξαν τον αγώνα, τις δεκάδες δημοσιογραφικές Ενώσεις ανά τον κόσμο καθώς και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Γιουνές Μζαχέντ, ο οποίος 48 ώρες μετά την εκλογή του ήρθε στην Ελλάδα και παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΣτΕ».
«Η Δικαιοσύνη μίλησε. Μπροστά μας ξεκινάει ένας καινούριος μεγάλος αγώνας», καταλήγει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας