Δεν ξέρω αν ακούσατε στη Βουλή την Παρασκευή τον Σταύρο Θεοδωράκη στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε κάποια αποστροφή του λόγου του πάντως είπε πως το Ποτάμι έχει καταθέσει προτάσεις επί νομοσχεδίων που έρχονται για ψήφιση. Και μεταξύ αυτών και για την ΕΡΤ. Είπαμε να το αναζητήσουμε αυτό το τελευταίο, να δούμε τι πάνω-κάτω υποστηρίζει το κόμμα του.
Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες από τις βασικές τροποποιήσεις (μαζί με την ανάλογη αιτιολόγηση) που προτείνει το Ποτάμι στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την ΕΡΤ και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στις πρώτες ημέρες του Μαΐου.
1 Να αφαιρεθεί η παρουσία στη γενική συνέλευση του αρμόδιου για θέματα δημόσιας ραδιοτη- λεόρασης υπουργού Επικρατείας. Οι αρμοδιότητες εποπτείας δημόσιων και ιδιωτικών ΜΜΕ ανατίθενται στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού.
Αιτιολόγηση: Είμαστε η μοναδική αναπτυγμένη χώρα που διαθέτει ανάλογη υπουργική αρμοδιότητα. Η ύπαρξή της και μόνο υποδηλώνει τη διάθεση αναπαραγωγής του «ομφάλιου λώρου» μεταξύ κυβέρνησης και δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
2 Να επανέλθει το Εποπτικό Συμβούλιο που καταργείται από την τωρινή κυβέρνηση ως «Συμβούλιο Διασφάλισης Ανεξαρτησίας και Ποιότητας» και αντί για 7μελές να είναι 5μελές.
Αιτιολόγηση: Η κατάργηση του διπολικού σχήματος της κορυφής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κατ’ ουσίαν ανέθεσε τον ρόλο του Εποπτικού στον «εποπτεύοντα» υπουργό και κατάργησε έναν θεσμό επιφορτισμένο κυρίως με την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της ΕΡΤ από τις ποικίλες παρεμβάσεις.
Πρόκειται για οπισθοδρόμηση. Η μείωση των μελών του υπακούει στην αρχή πως σε μια μικρή χώρα τα πολυπληθή εποπτικά όργανα δεν είναι το καλύτερο δυνατό.
3 Το Ποτάμι ζητάει σχετική εξισορρόπηση ρόλων μεταξύ προέδρου και διοικητικού συμβουλίου (π.χ. επιλογή γενικών διευθυντών), να αφαιρεθούν οι συγκεκριμένες επιστημονικές προϋποθέσεις για ορισμένα μέλη του Δ.Σ., να προστεθεί μία πιο συγκεκριμένη αναφορά στα προσόντα προέδρου/διευθύνοντος συμβούλου και μελών Δ.Σ., να εισαχθεί μία «Επιτροπή Διαβούλευσης» για την επικοινωνία διοίκησης και εργαζομένων (αντί για τη συμμετοχή δύο εκπροσώπων στο Δ.Σ.), να αλλάξει ο τρόπος επιλογής του προέδρου και των μελών του Δ.Σ.
Αιτιολόγηση: Η πρόνοια του νομοσχεδίου για συμμετοχή δύο εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. είναι αρνητική, γιατί οδηγεί στην «ενσωμάτωση» και μετάλλαξη του συνδικαλιστικού ρόλου, στη συνδιοίκηση που επικράτησε για χρόνια στην ΕΡΤ και στα επακόλουθα συμπτώματα συνδικαλιστικής διαφθοράς. Η πρόβλεψη για διαρκή διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων μπορεί να υλοποιείται με θεσμοθετημένη μηνιαία συνάντηση των εκπροσώπων των διαφόρων πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων με τον πρόεδρο και το αρμόδιο για τις σχέσεις μέλος του Δ.Σ. (Επιτροπή Διαβούλευσης). Επίσης, ο πρόεδρος πρέπει να ταυτίζεται με τον διευθύνοντα σύμβουλο.
4 Να καταργηθεί το πλαφόν του 25% στις εξωτερικές παραγωγές που προβλέπει το νομοσχέδιο. Πρέπει, λέει το Ποτάμι, «οι επιλογές να γίνονται με όρους χρηστής διαχείρισης, απόλυτης διαφάνειας και αξιοκρατίας και αφορούν τομείς όπου το αντίστοιχο έργο και υπηρεσία δεν μπορεί να παραχθεί ή να παρασχεθεί αποκλειστικά από το προσωπικό της ΕΡΤ».
Αιτιολόγηση: Το πλαφόν του 25% αποτελεί ένα από τα πιο προβληματικά στοιχεία του νομοσχεδίου. Οσο κι αν υπάρξει «δημιουργική λογιστική», με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ο νέος φορέας κινδυνεύει να μείνει χωρίς τηλεοπτικό αλλά και ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Η αντίληψη αυτή (παγκοσμίως πρωτότυπη) είναι πολλαπλώς επικίνδυνη: Κατ’ αρχάς αποστερεί από τον ευρύτερο χώρο παραγωγής οπτικοακουστικών προϊόντων μία από τις ελάχιστες πηγές χρηματοδότησής του. Παραλλήλως, θα εκτινάξει στα ύψη το κόστος παραγωγής του ραδιοτηλεοπτικού προϊόντος.
Τέλος, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε υποβάθμιση του προϊόντος. Ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση θα έπρεπε να κινείται το νομοσχέδιο. Η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργεί κυρίως ως «διάμεσος» και όχι ως παραγωγός, ειδικά για τα προϊόντα που είναι πρακτικά και ουσιαστικά αδύνατον να καλυφθούν από ίδιες δυνάμεις.
Εργασιακά και Κανάλι της Βουλής
Το Ποτάμι αναφέρεται και στα εργασιακά, θίγοντας διάφορα θέματα όπως, π.χ., μία «διεθνή πρωτοτυπία» (έτσι την αναφέρει), «το ποσοστό των διοικητικοοικονομικών υπαλλήλων από 14% που προβλεπόταν για τη ΝΕΡΙΤ σε πλήρη ανάπτυξη, θα φτάσει (προ συνυπολογισμού συνταξιοδοτήσεων) το 30% του συνολικού προσωπικού της ΕΡΤ». Επίσης αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο της ΕΡΤ θεωρώντας απαράδεκτο το γεγονός πως αυτό υποβαθμίζεται, στο επιχειρησιακό σχέδιο καθώς «δεν δικαιολογείται η απουσία αναφοράς σε επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας μέσα από συγκεκριμένο άρθρο» ενώ, τέλος, θεωρεί «ακατανόητη την κατάργηση» της Επιτροπής Δεοντολογίας μια κι «επρόκειτο για θεσμό που εκσυγχρόνιζε και έκανε πιο ευρωπαϊκό το θεσμικό πλαίσιο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης». Επίσης θεωρεί «πονηρές» κάποιες τροπολογίες στο νομοσχέδιο. Ιδού, δύο, για παράδειγμα: «Είναι αδιανόητο να καταργούνται απαγορευτικές διατάξεις του ισχύοντος νόμου, όσον αφορά την απασχόληση συνταξιούχων σε θέσεις εργαζομένων ή διευθυντών και γενικών διευθυντών» και «είναι κωμικοτραγική η εισαγωγή της έννοιας της “συμφωνίας αρχών”, η οποία συνάπτεται μεταξύ του υπουργού και αυτών που έχει διορίσει ο ίδιος, ώστε έτσι -λέει- να προστατεύεται η ανεξαρτησία της ΕΡΤ».
Οσο για το Κανάλι της Βουλής, «εντυπωσιάζουν αρνητικά», λέει το Ποτάμι, «οι τόσο λεπτομερείς αναφορές σε νόμο για την προβολή του Καναλιού της Βουλής (διάθεση συχνότητας κ.ο.κ.) σε μία περίοδο κατά την οποία η πρόεδρος της Βουλής έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά της».
Χατζηνικολάου ή Πρετεντέρης απόψε;
Το δίλημμα για τον ποιον από τους δύο θα παρακολουθήσουμε απόψε, τον Νίκο Χατζηνικολάου «στον ενικό» του Star ή τον Γιάννη Πρετεντέρη στην «Ανατροπή» του Mega, έχει να κάνει και με το θέμα που μας ενδιαφέρει περισσότερο: «μεταναστευτικό» ή «δίκη της Χρυσής Αυγής»; Στον «ενικό» θα συζητηθεί το πρώτο: «Η πολιτική της κυβέρνησης και οι θέσεις της αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό. Υπάρχει εθνικό σχέδιο; Οι ορδές των μεταναστών, η ασφάλεια, η απειλή υγειονομικής βόμβας, οι δομές και οι εικόνες ντροπής. Τι λένε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι περιφέρειες και πώς αντιδρά η Ευρώπη». Φυσικά, οι καλεσμένοι θα απαντήσουν απευθείας στα ερωτήματα των πολιτών, που παρευρίσκονται ζωντανά στο στούντιο, αλλά και στις ερωτήσεις που θα έρχονται από το Twitter κυρίως. Και μην ξεχνάμε πως την εκπομπή μπορούμε να τη βλέπουμε και διαδικτυακά μέσω του enikos.gr.
Ο Γιάννης Πρετεντέρης ασχολείται με την, όπως τη λέει, «δίκη του αιώνα». Αυτήν της Χρυσής Αυγής, που ξεκινάει σήμερα στον Κορυδαλλό. Για πρώτη φορά αρχηγός και βουλευτές ενός πολιτικού κόμματος που έχει εκλεγεί στη Βουλή δικάζονται. Καλεσμένοι της εκπομπής του Mega είναι οι νομικοί Αντώνης Βγόντζας, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, οι δικηγόροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα Γιώργος Μαραγκός και Αντρέας Τζέλης, ο δικηγόρος της πρωτοβουλίας Jail Golden Dawn Θανάσης Καμπαγιάννης, οι δικηγόροι των κατηγορούμενων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού και Χρήστου Παππά, Αλέξανδρος Αλεξιάδης και Περικλής Σταυριανάκης αντιστοίχως, ο μάρτυρας κατηγορίας και δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος. Υπάρχει κι ένας καλεσμένος άσχετος με την περίπτωση, αλλά προφανώς θα βρίσκεται εκεί για το πικάντικο της υπόθεσης και για τον απαραίτητο τηλεοπτικό σαματά, ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος.
Και οι δύο εκπομπές ξεκινούν γύρω στις 11 και μισή το βράδυ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας