Τη «βεντάλια» θεμάτων στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης επιχείρησε να ανοίξει χθες ο γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Σε μια πρώτη επαφή με τους δημοσιογράφους φάνηκε ότι τα ζητήματα που απασχολούν τον συγκεκριμένο χώρο είναι πολλά και δύσκολα, γι΄ αυτό και για την ώρα η κατάσταση μοιάζει «θολή» και παραμένει περί... διαγραμμάτου.
Δεν απάντησε για παράδειγμα πώς έχουν προβλεφθεί τα 350 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ που έχει εγγραφεί στη λίστα που εστάλη στο Brussels Group. Ούτε έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα είσπραξης αυτού του ποσού. Είπε όμως ότι η σχετική νομοθεσία για την αδειοδότηση θα είναι πιθανότατα έτοιμη μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ έκανε λόγο και για ενδιαφέρον νέων παικτών, εντός και εκτός συνόρων, να μπουν στο παιχνίδι των ΜΜΕ.
Για τα θέματα της κρατικής διαφήμισης και του τρόπου με τον οποίο αυτή θα πρέπει να μοιράζεται στα Μέσα επισήμανε ότι απαιτείται να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο, καθώς το υφιστάμενο δημιουργεί απίστευτες ανισότητες. Χαρακτήρισε εξοργιστική τη σύμβαση με την DIGEA και τον τρόπο λειτουργίας, αλλά δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, καθώς όπως είπε το θέμα εξετάζεται και προσεχώς θα υπάρξουν εξελίξεις. Τόνισε επίσης ότι τεχνολογικά έχουμε μείνει πίσω, ουσιαστικά δεν έχουμε μπει σωστά στην ψηφιακή εποχή και πρόσθεσε ότι τον Ιούνιο, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι το 5% πληθυσμιακά, το περίπου 30% γεωγραφικά της χώρας, δεν θα έχει πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Εκανε αναφορές σε σειρά αλλαγών και αναδιοργάνωση τόσο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) όσο και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοινώνοντας και ότι νέος πρόεδρος και γενικός διευθυντής του είναι ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ψύλλος.
Ο κ. Κρέτσος έδειξε ιδιαίτερη επιμονή στο θέμα των εργασιακών σχέσεων ειδικά για τους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση άσχημη, ενώ τόνισε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις Ενώσεις για να βρεθεί ένα καλύτερο πλαίσιο. Ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της αποκλειστικής απασχόλησης δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ με καλύτερους μισθούς, κάνοντας λόγο ακόμη και για κλαδική ΣΣΕ, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κινητικότητας εργαζομένων μεταξύ ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΓΓΕΕ.
Επισήμανε επίσης ότι είναι απαραίτητη η ρύθμιση του διαδικτυακού τοπίου ώστε να εξασφαλιστούν υγιείς και αξιοπρεπείς επιχειρηματικές σχέσεις αλλά και να αποφευχθούν φαινόμενα ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω τέτοιων δραστηριοτήτων. Γι΄ αυτό και όπως πρόσθεσε βρίσκονται σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας Παναγιώτη Νικολούδη. Πρόσθεσε πάντως ότι εξετάζεται το θέμα επιβολής αγγελιόσημου και στο Διαδίκτυο, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά στον χώρο των ΜΜΕ, καθώς κάτι τέτοιο οδηγεί ορισμένους τομείς να λειτουργούν ούτε λίγο ούτε πολύ ως «πλυντήρια». Για τα εργασιακά και το αγγελιόσημο πάντως, όπως είπε, υπάρχει συνεργασία και με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη.
Ο κ. Κρέτσος σημείωσε επίσης ότι στην ευθύνη της ΓΓΕΕ είναι και η βελτίωση της εικόνας της χώρας προς τα έξω, η οποία αυτή τη στιγμή είναι γκρίζα αν όχι μαύρη, καθώς εκπέμπεται μια μιζέρια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας