Σήμερα ή αύριο αναμένεται η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το νομοσχέδιο σχετικά με τη δημιουργία της νέας ΕΡΤ, ώστε αμέσως μετά να πάρει τον δρόμο για τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και μετέπειτα για την Ολομέλεια. Αν ισχύουν μάλιστα όσα αφήνουν να διαρρεύσουν στελέχη του υπουργείου Επικρατείας, το σύνολο του ανταποδοτικού τέλους (περίπου 199 εκατ. ευρώ) θα παραμένει στη διάθεση του Δ.Σ. της ΕΡΤ, δηλαδή δεν θα αποδίδονται πλέον τα σχεδόν 100 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό για το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα...
Οι συνεργάτες του Νίκου Παππά, υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, επισημαίνουν ότι ο διάλογος με κόμματα, φορείς, ενώσεις θα συνεχιστεί ώστε να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες βελτιώσεις, ενώ δεν αποκλείουν να υπάρξουν τροποποιήσεις ακόμα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπου χρειαστεί. Τις επόμενες μέρες πάντως αναμένεται να τοποθετηθεί το νέο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ (έχει καταργηθεί το Εποπτικό Συμβούλιο), το οποίο θα διοικεί τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα τη μεταβατική περίοδο μέχρι το οριστικό πέρασμα στη νέα ΕΡΤ. Θα πραγματοποιηθεί έλεγχος σε επίπεδο διαχείρισης της ΝΕΡΙΤ, ενώ ήδη γίνονται καταγραφές σχετικά με το κόστος που δημιουργήθηκε από το «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Στο μεταβατικό στάδιο θα γίνεται χρήση κανονισμών λειτουργίας, προσωπικού και οργανογράμματος τόσο της ΝΕΡΙΤ όσο και της παλιάς ΕΡΤ ή, όπως λένε, ακόμα και συνδυαστικά.
Στελέχη του υπουργείου δεν κρύβουν ότι υπήρξε «αναγκαστική προσγείωση στην πραγματικότητα» ως προς την... επαναλειτουργία της ΕΡΤ, γι’ αυτό και επιλέχθηκε η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της ΝΕΡΙΤ και η σταδιακή μετάβαση, αφού εξηγούν ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχαμε και πάλι «μαύρο» ενώ θα αντιμετωπίζονταν εκ νέου τεράστια προβλήματα.
Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ περιλαμβάνει και προβλέψεις σχετικά με το κόστος των συμψηφισμών μεταξύ μισθών, δεδουλευμένων και αποζημιώσεων των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ από το «λουκέτο» μέχρι και τώρα αλλά προβλέπεται να εκδοθεί και σχετική ΚΥΑ. Τα στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι αναζητούνται τρόποι που θα ενισχύσουν την ανεξαρτησία του οπτικοακουστικού φορέα ακόμα και με πιθανές τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής ώστε να ενισχυθούν οι Επιτροπές Θεσμών και Διαφάνειας αλλά και ΔΕΚΟ οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν πιο ενισχυμένο ρόλο στην έγκριση των προσώπων που αναλαμβάνουν θέση στο Δ.Σ. της ΕΡΤ. Προτάσεις για να θωρακιστεί η ανεξαρτησία του φορέα θα κληθεί να καταθέσει και το νέο Δ.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας