Βαθαίνει η κρίση στη Βραζιλία, μετά την απόφαση της προέδρου Ρούσεφ να διορίσει τον πρώην πρόεδρο Λούλα στη θέση του προσωπάρχη της κυβέρνησης και πιθανότερο απώτερο σκοπό να τον προστατεύσει από άρση της ασυλίας του για το σκάνδαλο της Petrobas.
Διαδικασία αποπομπής της Ρούσεφ
Τα μέλη της κάτω Βουλής της Βραζιλίας κίνησαν σήμερα διαδικασία για την αποπομπή της κεντροαριστερής προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μείζονα και κλιμακούμενη πολιτική κρίση.
Εξελέγη ειδική επιτροπή 65 βουλευτών, η οποία καλείται να υποβάλει στην ολομέλεια του Κογκρέσου μια έκθεση, με την οποία που θα συνιστά ή όχι τη συνέχιση της διαδικασίας εναντίον της προέδρου, η οποία κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι είχε παραποιήσει τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά της χώρας για το 2014, τη χρονιά που επανεξελέγη, στις αρχές του 2015.
Δικαστική αναστολή του διορισμού Λούλα
Νωρίτερα, ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μπραζίλια εξέδωσε εντολή, με την οποία ζητείται να ανασταλεί προσωρινά ο διορισμός του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κρίνοντας ότι με τον διορισμό του υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιαστεί η δικαστική έρευνα σε βάρος του.
Στην απόφασή του ο ομοσπονδιακός δικαστής αναφέρει ότι «λόγω του κινδύνου υπονόμευσης της ελεύθερης άσκησης της δικαστικής εξουσίας» καλεί «την Ένωση (δηλ. την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας) και την εξοχότητά της την πρόεδρο να εφαρμόσουν άμεσα αυτό το μέτρο».
Και συμπληρώνει ότι «στην περίπτωση που έχουν ήδη αναληφθεί καθήκοντα» από τον Λούλα, πρέπει «να ανασταλούν μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης» για το θέμα.
Η υπόθεση του διορισμού του Λούλα έχει προκαλέσει πάνδημη αντίδραση στη χώρα, με διαδηλώσεις και συλλαλητήρια.
Στην τελετή με την οποία ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι «δεν θα γίνει κανένα πραξικόπημα!» δήλωσε ο Λούλα, για τον διακόψει διαδηλωτής που φώναξε «είναι όνειδος!».
Η πρόεδρος της Βραζιλίας πάντως είχε διαμηνύσει ότι «οι κραυγές των πραξικοπηματιών δεν θα με αναγκάσουν να παρεκκλίνω από την πορεία μου ούτε θα γονατίσουν τον λαό μας».
Συγκρούσεις και διαδηλώσεις
Λίγο πριν από την τελετή, υποστηρικτές του Λούλα ντα Σίλβα συγκρούστηκαν με αντιπάλους του Κόμματος Εργατών έξω από το προεδρικό μέγαρο.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού προκειμένου να απωθήσει τις αντίπαλες ομάδες και να απομακρύνει από το σημείο περίπου 300 διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που προσπάθησαν να εισέλθουν στην πλατεία που την είχαν καταλάβει περισσότεροι από 300 φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές.
Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις της Βραζιλίας και χθες, μετά την απόφαση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, να διορίσει τον προκάτοχό της στη θέση του προσωπάρχη της κυβέρνησης.
Στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού προκειμένου να διαλύσει διαδήλωση 5.000 ατόμων έξω από το προεδρικό μέγαρο, αλλά και το κτίριο του Κογκρέσου. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και ζητούσαν την παραίτηση της προέδρου, αλλά και τη σύλληψη του Λούλα.
Χιλιάδες άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πόλη του Σάο Πάολο, το οικονομικό κέντρο της Βραζιλίας, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις της Κυριακής, με τη συμμετοχή άνω του ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών, που ζητούσαν την παραίτηση της Ρουσέφ.
Με την οικονομία της χώρας να βυθίζεται στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, η λαϊκή οργή κατά της προέδρου Ρουσέφ πυροδοτείται από τη δικαστική έρευνα γύρω από τις δραστηριότητες της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Petrobras, που «αγγίζει» πρόσωπα του προσωπικού περιβάλλοντος της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας