Είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία ξεφτίζουν σήμερα οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. Ο Χουάν Γουαϊδό, ο τέως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ο οποίος αυτοανακηρύχτηκε πρόεδρος της χώρας και αναγνωρίστηκε από καμιά 50αριά άλλα κράτη (ανάμεσά τους και το δικό μας), άντεξε σε αυτόν τον ρόλο σχεδόν τέσσερα χρόνια. Ο Εδμούντο Γκονσάλες, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης που ισχυρίζεται ότι είναι η πραγματική νικήτρια των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, άντεξε μόλις ενάμιση μήνα.
Ο Γκονσάλες προσγειώθηκε χθες στη Μαδρίτη, αφού προηγουμένως ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο από την Ισπανία. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του, αφότου είχε αγνοήσει τρεις κατά σειρά κλήσεις να εμφανιστεί ενώπιον του εισαγγελέα.
Οι Αρχές της Βενεζουέλας τον κατηγορούσαν «για απείθεια στους νόμους», «συνωμοσία», «σφετερισμό αξιωμάτων» και «δολιοφθορά». Ετσι, προκειμένου να γλιτώσει τη σύλληψη, ο Γκονσάλες, αντί να μείνει στη Βενεζουέλα και να παλέψει για το «δίκιο του», προτίμησε μια διόλου «ηρωική» φυγή. Παρ’ όλο που ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ τον χαρακτήρισε «ήρωα».
Μένει να δούμε πώς θα κινηθεί στη συνέχεια, αλλά, σύμφωνα με τις ώς τώρα ενδείξεις, ο Εδμούντο Γκονσάλες μάλλον δεν σκοπεύει να ξεκινήσει κανέναν «ανένδοτο» από την Ισπανία κατά του Νικολάς Μαδούρο. Επίσης, μάλλον, ο 75χρονος Γκονσάλες, πρώην πρεσβευτής, δεν θέλησε ποτέ να γίνει «ήρωας». Η υποψηφιότητά του ήταν στην πραγματικότητα μια λύση ανάγκης, μια βιτρίνα, αφότου η δημοφιλής στους κόλπους της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η οποία, μεταξύ πολλών άλλων, είχε ζητήσει επανειλημμένα από τις ΗΠΑ να επέμβουν στρατιωτικά στη Βενεζουέλα για να ρίξουν τον Μαδούρο, κόπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Η Ματσάδο φαίνεται πως δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο του Γκονσάλες. Σε πρόσφατη συνέντευξή της δήλωσε ότι θα παραμείνει στη Βενεζουέλα και θα συνεχίσει την αντίσταση. Το πρόβλημα όμως για τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, που έσπευσαν να αναγνωρίσουν τη νίκη της αντιπολίτευσης, είναι ότι με τη φυγή του Εδμούντο Γκονσάλες χάνουν έναν απευθείας συνομιλητή. Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ως μη υποψήφια, δεν διαθέτει νομιμοποίηση.
Για τέτοια προβλήματα υπάρχουν λύσεις μεταξύ φίλων, θα σχολίαζε κανείς ειρωνικά. Γι’ αυτό όμως για το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει ορατή λύση είναι το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Βενεζουέλα. Προαναγγελθέν αδιέξοδο, καθώς τόσο ο Μαδούρο όσο και η αντιπολίτευση είχαν δηλώσει σαφώς πριν από τις εκλογές της 28ης Ιουλίου ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη νίκη της άλλης πλευράς διότι θα θεωρήσουν ότι έγινε νοθεία. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα.
Η αντιπολίτευση επιμένει ότι νίκησε αυτή, χωρίς όμως να προσκομίζει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Η νίκη του Νικολάς Μαδούρο επικυρώθηκε από το φίλα προσκείμενο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο ίδιος, από την πλευρά του, δεν δίνει στη δημοσιότητα τα εκλογικά πρακτικά που «θα έκλειναν τα στόματα», κάτι που του έχουν ζητήσει ακόμα και φιλικές κυβερνήσεις όπως αυτές της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Μεξικού.
Την ίδια στιγμή, επιδεινώνονται οι σχέσεις της Βενεζουέλας με χώρες της Λατινικής Αμερικής, περισσότερο και λιγότερο φιλικές. Tις τελευταίες μέρες, αστυνομικές δυνάμεις φέρονται να έχουν περικυκλώσει την πρεσβεία της Αργεντινής στο Καράκας όπου έχουν καταφύγει έξι στελέχη της αντιπολίτευσης από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ υπάρχουν και αναφορές για διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος από την Παρασκευή. Η κυβέρνηση Μαδούρο δικαιολόγησε αυτές τις ενέργειες με το επιχείρημα ότι τα άτομα που έχουν καταφύγει εκεί προετοιμάζουν «τρομοκρατικές ενέργειες».
Η Βενεζουέλα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με την Αργεντινή από την επομένη των προεδρικών εκλογών, όταν ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Χαβιέρ Μιλέι αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο. Εκτοτε την εκπροσώπηση των διπλωματικών συμφερόντων της Αργεντινής στη Βενεζουέλα, μαζί με αυτά και την προστασία της πρεσβείας, την είχε αναλάβει η Βραζιλία.
Αυτό έληξε το Σάββατο με μονομερή απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, γεγονός που εξέπληξε τη Βραζιλία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας με ανακοινωθέν του τόνισε ότι θα συνεχίσει παρ’ όλα αυτά να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Αργεντινής έως ότου αυτή υποδείξει κάποια άλλη χώρα που να είναι αποδεκτή από τη Βενεζουέλα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας