Σε αχαρτογράφητα νερά βρίσκεται το Περού καθώς από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με την προφυλάκιση του τέως προέδρου Πέδρο Καστίγιο. Από προχθές Τετάρτη και για 30 ημέρες έχει επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα μπροστά στα εκτεταμένα επεισόδια και τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις υποστηρικτών του Καστίγιο, που μέχρι στιγμής έχουν αφήσει πίσω τους οχτώ νεκρούς κι εκατοντάδες τραυματίες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της αργεντίνικης εφημερίδας Pagina 12, η νέα κυβέρνηση του Περού προτίθεται να επιβάλει και απαγόρευση της κυκλοφορίας. Θα έχει μάλιστα ένα ισχυρό άλλοθι γι’ αυτό.
Οι διαδηλώσεις αναμένεται να πάρουν ακόμα πιο άγρια μορφή αν, όπως αναμένεται, το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της φυλάκισης του Καστίγιο έως και για 18 μήνες, έως ότου περάσει από δίκη κατηγορούμενος για εξέγερση και συνωμοσία μετά την απόφασή του να διαλύσει τη Βουλή προκειμένου να αποτρέψει την τρίτη κατά σειρά απόπειρα καθαίρεσής του. Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών.
Οι διαδηλωτές, αρκετοί από τους οποίους είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη φυλακή της Λίμα όπου κρατείται ο πρώην πρόεδρος, απαιτούν να αφεθεί ελεύθερος, να παραιτηθεί η διάδοχός του, Ντίνα Μπολουάρτε, να διαλυθεί η Βουλή την οποία θεωρούν υπεύθυνη για τη σημερινή κρίση, να προκηρυχθούν άμεσα νέες προεδρικές εκλογές και να καταρτιστεί Εθνοσυνέλευση που θα επεξεργαστεί ένα νέο Σύνταγμα το οποίο θα αντικαταστήσει εκείνο του 1993 που άφησε πίσω του ο δικτάτορας Αλμπέρτο Φουχιμόρι.
Προς το παρόν πάντως, η 60χρονη Μπολουάρτε, η οποία ώς την περασμένη εβδομάδα ήταν αντιπρόεδρος του Περού και σήμερα η πρώτη πρόεδρος της χώρας, δείχνει να μην μπορεί να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, ακόμα και μετά την υπόσχεσή της να επισπεύσει τον χρόνο διεξαγωγής νέων προεδρικών εκλογών για τον Δεκέμβριο του 2023 αντί για τον Απρίλιο του 2024, όπως είχε προτείνει αρχικά (η παρούσα προεδρική θητεία θα ολοκληρωνόταν κανονικά το 2026). Είναι εντυπωσιακό μάλιστα ότι η πρώτη πόλη που ξεσηκώθηκε κατά της καθαίρεσης του Καστίγιο και της αντικατάστασής του από την Μπολουάρτε ήταν η Ανταγοουάιλας, η γενέτειρά της, στην επαρχία Απουρίμακ στο νότιο Περού, όπου ο καθαιρεθείς πρόεδρος σάρωσε πέρυσι με ποσοστό πάνω από 60%. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες διαδηλωτών που μίλησαν στο BBC Mundo, «η Μπουλουάρτε έχει χάσει προ πολλού την επαφή της με την περιοχή».
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Ντίνα Μπολουάρτε προσπαθεί να χτίσει σιγά σιγά διπλωματικές σχέσεις με τους ηγέτες άλλων λατινοαμερικανικών χωρών και πρεσβευτές ευρωπαϊκών χωρών επιδιώκοντας διεθνή νομιμοποίηση. Αλλά το κλίμα εναντίον της είναι ιδιαίτερα αρνητικό σε μια περιοχή όπου η πλάστιγγα γέρνει και πάλι προς τα αριστερά, ενώ είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από το πραξικόπημα κατά του πρώην προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες.
Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, αποκάλεσε τον Πέδρο Καστίγιο «θύμα των πολιτικών και οικονομικών ελίτ του Περού», ενώ αποκάλυψε πως του τηλεφώνησε για να του ζητήσει πολιτικό άσυλο. Τη Δευτέρα, το Μεξικό, η Βολιβία, η Κολομβία και η Αργεντινή απαίτησαν να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα και νομικά δικαιώματα του Πέδρο Καστίγιο. Την Τετάρτη, η σύνοδος των χωρών της ALBA (Mπολιβαριανή Συμμαχία των Λαών της Αμερικής μας), στην οποία μετέχουν, μεταξύ άλλων, η Κούβα, η Βολιβία, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα, εξέφρασε την υποστήριξή της στον Πέδρο Καστίγιο απορρίπτοντας «το πολιτικό πλαίσιο που δημιούργησαν οι δυνάμεις της Ακρας Δεξιάς», κατήγγειλε την καταστολή από τις δυνάμεις της τάξης «κατά του περουβιανού λαού που υπερασπίζεται τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» και κάλεσε όλες τις πλευρές να ξεκινήσουν διάλογο.
Αντίθετα, η Χιλή, με αριστερή κυβέρνηση πλέον, και η Κόστα Ρίκα καταδίκασαν την παραβίαση της «συνταγματικής τάξης» από τον Πέδρο Καστίγιο. Στη δε Βραζιλία, ο Λούλα, ο οποίος αναλαμβάνει και πάλι καθήκοντα προέδρου από τον Ιανουάριο, κράτησε μια επαμφοτερίζουσα στάση λέγοντας πως το βρίσκει «λυπηρό όταν ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος έχει τέτοια τύχη», σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα πως τελικά «όλα έγιναν εντός του συνταγματικού πλαισίου».
Διεθνοποίηση του προβλήματός του όμως επιδιώκει και ο Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος με ιδιόχειρη επιστολή του που έφτασε στο Associated Press ζητά από τη Δια-Αμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Inter-American Commission on Human Rights) να παρέμβει «για τα δικαιώματά μου και για τα δικαιώματα των Περουβιανών αδελφών μου που φωνάζουν για δικαιοσύνη», ενώ υπογράφει ως «συνταγματικός πρόεδρος του Περού». Την ίδια στιγμή, μέσω του συνηγόρου του, ισχυρίζεται ότι κάποιοι του χορήγησαν ψυχοτρόπες ουσίες προκειμένου να... διαβάσει το κείμενο με το οποίο ζητούσε τη διάλυση της Βουλής, κάτι που ο ίδιος επιμένει πως δεν θυμάται να κάνει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας