Στο στόχαστρο της κριτικής για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση του ακροδεξιού Μπολσονάρο, έπειτα από τη δημοσιοποίηση παραγγελίας 35.000 χαπιών Viagra, από τις ένοπλες δυνάμεις, τα οποία προορίζονται για τα μέλη του στρατού.
«Τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα, αλλά ο Μπολσονάρο και η κλίκα του κατασπαταλάνε δημόσιο χρήμα για να αγοράσουν μικρά μπλε χαπάκια», δήλωσε επικριτικά ο κεντροαριστερός βουλευτής Ελίας Βας, προσθέτοντας πως απαίτησε εξηγήσεις από το υπουργείο Άμυνας για αυτή την «ανήθικη» παραγγελία.
Ο πολιτικός τόνισε πως συμβουλεύθηκε τον κυβερνητικό ιστότοπο για τη διαφάνεια, που επιτρέπει στους πολίτες να ανακτούν όποτε το επιθυμούν δημόσια δεδομένα για τις κρατικές δαπάνες.
Σύμφωνα με τον Βας, τα έγγραφα που εντόπισε δεν αναφέρονται ονομαστικά στο σκεύασμα Βιάγκρα· επιβεβαιώνουν όμως πως πράγματι, εγκρίθηκε δαπάνη για την αγορά δεκάδων χιλιάδων «χαπιών σιλδεναφίλης» — δηλαδή με τη δραστική ουσία του παγκοσμίως διάσημου χαπιού (της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer) για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και της πνευμονικής υπέρτασης.
Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η προμήθεια σιλδεναφίλης» είχε σκοπό «τη θεραπεία ασθενών με πνευμονική υπέρταση».
Η εξήγηση του υπουργείου δεν εμπόδισε χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να επιδοθούν σε σχόλια με γερές δόσεις σαρκασμού. Ορισμένοι αναφέρθηκαν στη «dita-dura», αμετάφραστο λογοπαίγνιο για τη δικτατορία των στρατηγών στη Βραζιλία (1964-1985) και την επίδραση του Βιάγκρα. «Με αυτά τα χάπια, ο στρατός θα μπορέσει να γ****** τη δημοκρατία ακόμα πιο σκληρά», υπερθεμάτισε ο σατιρικός ιστότοπος Sensacionalista. Ενώ διαδόθηκαν επίσης χιουμοριστικά σκίτσα που εικονίζουν άρματα μάχης με τα κανόνια... πεσμένα.
Ο βουλευτής της αριστεράς Μαρσέλου Φρέισου αντιμετώπισε πιο σοβαρά το θέμα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Μπολσονάρου ενέκρινε τη συγκεκριμένη δαπάνη ενώ ο αρχηγός του κράτος πρόβαλε καταρχήν βέτο σε σχέδιο νόμου «που προέβλεπε να διανέμονται δωρεάν σερβιέτες στις πιο φτωχές Βραζιλιάνες». Ο πρόεδρος τελικά υπαναχώρησε, υπογράφοντας το νομοσχέδιο αυτό τον περασμένο μήνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας