«Το καθεστώς Μαδούρο εντάσσεται πλέον στο πριβέ κλαμπ με τα κράτη-παρίες». Μετά τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας επέβαλε νέες, δριμύτατες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, παγώνοντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία της κυβέρνησής της επί αμερικανικού εδάφους και απαγορεύοντας στις αμερικανικές επιχειρήσεις την όποια δραστηριότητα στη χώρα, τον ρόλο του «μπαμπούλα» ανέλαβε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον.
Μιλώντας χθες στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Δημοκρατία στη Βενεζουέλα που διοργανώθηκε από την Ομάδα Κρατών της Λίμα, που αντιτίθενται στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και στηρίζουν τον αυτοανακηρυχθέντα «πρόεδρο» της Βενεζουέλας Χουάν Γουαϊδό, ο Μπόλτον εξαπέλυσε ευθείες απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις: «Απευθύνουμε προειδοποίηση προς τα τρίτα μέρη που θέλουν να κάνουν μπίζνες με το καθεστώς Μαδούρο: Κινηθείτε με άκρα σύνεση».
Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι σε αυτές τις απειλές, ανάμεσά τους και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διατηρούν στενές εμπορικές και οικονομικές επαφές με τη Βενεζουέλα.
Η Μόσχα πάντως, από τις σημαντικότερες συμμάχους της χώρας, χαρακτήρισε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις «διεθνή ληστεία» διά στόματος του Κονσταντίν Κοσατσέφ, προέδρου της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της άνω ρωσικής Βουλής. Διπλό το κίνητρο για την αντίδραση της Ρωσίας, καθώς ο Μπόλτον προειδοποίησε τόσο αυτή τη χώρα όσο και την Κίνα ότι η συνεχής στήριξη που παρέχουν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας «ίσως έχει επιπτώσεις στην αποπληρωμή των δανείων τους μετά την πτώση του Μαδούρο».
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταλάβουν μια και καλή ότι δεν είναι τα αφεντικά του πλανήτη», διεμήνυσε η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες. Ο Γουαϊδό εξήρε, όπως ήταν επόμενο, τις κυρώσεις. Το πόσο όμως θα ωφεληθεί ο ίδιος είναι άλλη ιστορία.
Οπως σημείωνε η αμερικανική και μη φιλομαδουρική Washington Post, «τους τελευταίους μήνες, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 30ής Απριλίου, το κίνημα πασχίζει να διατηρήσει τη δυναμική του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι ο Γουαϊδό θα κατορθώσει να εκτοπίσει άμεσα την κυβέρνηση έχει μειωθεί σε σχέση με τον Φεβρουάριο».
Μόλις την περασμένη εβδομάδα έληξε χωρίς αποτελέσματα η τελευταία συνάντηση εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας στο νησί Μπαρμπέιντος, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες τρεις επαφές στη Νορβηγία. Ο Νικολάς Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις, τις οποίες ο Μπόλτον χαρακτήρισε «μη σοβαρές».
«Οι νέες κυρώσεις θα επιφέρουν αναμφίβολα σοβαρό πλήγμα στις δυνατότητες ελιγμών της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα όμως θα πλήξουν και τις ζωές όλων των κατοίκων της Βενεζουέλας, οι οποίοι θα επηρεαστούν άμεσα», σχολιάζει στην Washington Post ο Λουίς Βισέντε Λεόν, διευθυντής της δημοσκοπικής εταιρείας Datanalisis με έδρα το Καράκας.
Οπως σημειώνει μάλιστα, «δεν είναι βέβαιο κατά πόσο όλα αυτά θα επισπεύσουν την πτώση του Μαδούρο, καθώς οι βασικοί παράγοντες που τον διατηρούν στην εξουσία, ο στρατός και ο έλεγχος των περιφερειών, δεν εμφανίζουν τριγμούς».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας