Μια μουσουλμάνα ψάχνει για συγγενείς της ανάμεσα στις ταφόπλακες των περίπου 8.000 θύματων της Σρεμπρένιτσα, λίγες μέρες πριν από την 23η επέτειο της σφαγής, η οποία είναι αύριο, 14 Ιουλίου.
Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο ορθόδοξοι αδελφοί μας κι αν είναι οι Σέρβοι κι όσο κι αν ΝΑΤΟ και λοιποί ιμπεριαλιστές ήταν εναντίον του Βελιγραδίου και υπέρ των αντιπάλων του, δεν θα με κάνει ποτέ να σταματήσω να υπενθυμίζω πως η είσοδος ενός οργανωμένου στρατού σε μια πόλη και η εν ψυχρώ σφαγή 8.000 αμάχων για λόγους εθνοκάθαρσης αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου μετά από αυτά των ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και δεν θα σταματήσω να το υπενθυμίζω κάθε χρόνο, παρά τις τουλάχιστον δέκα επιστολές που θα έρθουν και οι οποίες πάνω-κάτω θα λένε: «Ναι, αλλά για την Κράινα και τα εγκλήματα των Κροατών δεν λες τίποτα...»
Μπανγκλαντές
Η 13χρονη Ροχίνγκια, η οποία με τη φωτογράφησή της διακινδυνεύει να αναγνωριστεί από συγγενείς και φίλους, εκεί που καθόταν στο σπίτι της στη Μιανμάρ πριν από δύο μήνες, είδε την πόρτα να ανοίγει με τη βία και να μπουκάρουν κάποιοι βουδιστές στρατιώτες, ένας εκ των οποίων τη βίασε, αναγκάζοντας την ίδια και την οικογένειά της να ξεσπιτωθούν και να γίνουν πρόσφυγες. Και δυστυχώς, αυτό δεν ήταν το χειρότερο που της συνέβη. Περίμενε για καιρό να της έρθει περίοδος, μέχρι να καταλάβει ότι αυτό δεν θα συμβεί. Και δυστυχώς η εγκυμοσύνη είναι κάτι από το οποίο δεν μπορεί να αποδράσει παίρνοντας τον δρόμο της προσφυγιάς.
Αν ο βιασμός κατέστρεψε την αθωότητά της, το να κρατήσει το παιδί του βιαστή μπορεί να καταστρέψει τη ζωή της, κάτι πολύ πιθανό, αφού στον κόσμο της η έκτρωση αποτελεί μάλλον απίθανη επιλογή. Και δυστυχώς για την περίπτωσή της, όπως και για χιλιάδες παρόμοιες, δεν βρίσκεται κανείς να διαδηλώσει σ' αυτήν εδώ τη γωνιά του πλανήτη, ίσως γιατί δεν ξέρουμε το όνομά της και η περίπτωσή της δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τα εθνικά μας δίκαια...
Ισπανία
Δεν θέλω να φανώ χαιρέκακος, αλλά όταν συμμετέχεις σε αυτό το υπέροχο έθιμο στην Παμπλόνα, όπου κάποιες χιλιάδες λάτρεις της παράδοσης τρέχουν στους δρόμους μιας πόλης με κάποιες δεκάδες ταύρους οι οποίοι έχουν γίνει έξαλλοι από όλον αυτόν τον παραλογισμό, θα πρέπει να θεωρείς δεδομένο ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σου συμβεί κάτι τέτοιο
Ινδία
Για κάποιον λόγο, οι διεθνείς οργανισμοί έχουν την τάση να ανακηρύσσουν για κάθε θέμα και μια Παγκόσμια Ημέρα. Κάπως έτσι ανακηρύχθηκε και η Παγκόσμια Μέρα του Πληθυσμού, η οποία -λέει- στοχεύει να εστιάσει το ενδιαφέρον στη σημασία και στο επείγον των πληθυσμιακών θεμάτων.
Και το αμερικανικό πρακτορείο AP αποφάσισε να επενδύσει φωτογραφικά την Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού με μια εικόνα όχι από την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, αλλά από τη δεύτερη πολυπληθέστερη, αυτή με το 1,2 δισ. κατοίκους που δεν χωράνε στα μέσα συγκοινωνίας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας