«Σύμπτωση Ή μη, πολλά θα αρχίσουν να αλλάζουν τις προσεχείς ημέρες στην Τουρκία και στον κόσμο», παρατηρεί ο διευθυντής της αγγλόφωνης Hürriyet, Μουράτ Γετκίν.
Σήμερα «οι ΗΠΑ και ο κόσμος θα δει την απαρχή της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ», εξηγεί σε άρθρο του, ενώ «στην Τουρκία θα έχουμε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συνταγματική στροφή προς ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα».
Η διαδικασία -με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και τη «χαλύβδωση» της προεδρίας Ερντογάν με υπερεξουσίες- προχωρά πλέον με τάχιστους ρυθμούς.
Εξελίσσεται χωρίς σημαντικές ανατροπές για τη «λυκοσυμμαχία» του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος AKP και των εθνικιστών του MHP, παρά τις διαμαρτυρίες της κεμαλικής και της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης.
Σε αυτές προστέθηκε χθες και αυτή της ανεξάρτητης βουλευτού Αϊλίν Ναζλιακά, η οποία δέθηκε συμβολικά με χειροπέδες στο μικρόφωνο του βήματος, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει γύρω της άγριος καβγάς μεταξύ βουλευτίνων του AKP και του HDP -ακόμη και με χαστούκια (!)- και η συνεδρίαση να διακοπεί για περίπου μία ώρα.
Εκτός απροόπτου, η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.
Το τι θα ακολουθήσει παραμένει πάντως ένα ανοιχτό ερώτημα, εν μέσω της γενικευμένης -θεσμικής, κοινωνικής και οικονομικής- εγχώριας κρίσης.
Η αβεβαιότητα αποτυπώνεται στην ετήσια Ερευνα Κοινωνικών και Πολιτικών Τάσεων στην Τουρκία που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο Δεκέμβριο, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και καταγράφει:
(α) αύξηση της λαϊκής εμπιστοσύνης στον θεσμό της προεδρίας στο 49,4%, που για πρώτη φορά καταλαμβάνει την πρώτη θέση, εκτοπίζοντας στη δεύτερη το στράτευμα, με 47,4%,
(β) ενίσχυση της δημοφιλίας του Ταγίπ Ερντογάν στο 48%, πλην όμως ταυτοχρόνως
(γ) αντίθεση στην προεδροποίηση του πολιτειακού συστήματος της χώρας.
Το 52,7% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, έναντι 32,5% που στηρίζει το προεδρικό σύστημα (από 22,1% που ήταν το 2015).
Ως προς το δρομολογούμενο δημοψήφισμα, το 39,7% δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τη συνταγματική αναθεώρηση, το 34,7% ότι θα την εγκρίνει, ενώ το 19,6% δεν έχει ακόμη αποφασίσει.
Οπως και να 'χει, «ο Ερντογάν θα επικυρώσει την εξουσία του, είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω [νέων] πρόωρων εκλογών», εκτιμά ο Γετκίν, «επιχειρώντας έτσι να πάρει μια καινούργια και αναβαθμισμένη θέση στις νέες ισορροπίες» που θα διαμορφωθούν σε διεθνές επίπεδο, υπό την προεδρία Τραμπ κι εν μέσω των φετινών κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.
Ρίχνοντας ήδη γέφυρες στη νέα ηγεσία των ΗΠΑ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου -ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία Τραμπ- ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι είχε ήδη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, απόστρατο αντιστράτηγο Μάικλ Φλιν, ο οποίος συνδέεται με φιλοτουρκικά λόμπι.
Από την Αγκυρα, εν τω μεταξύ, ο (υπό κατάργηση, βάσει της συνταγματικής αναθεώρησης) πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφραζε την ελπίδα άμεσης ομαλοποίησης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.
Εθεσε μάλιστα και το πλαίσιο προς αυτήν την κατεύθυνση, αξιώνοντας «τρία συγκεκριμένα βήματα» από τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου: την απέλαση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον τερματισμό της αμερικανικής υποστήριξης στους Κούρδους της Συρίας και την άμβλυνση του αντιαμερικανικού αισθήματος στη χώρα του, «το οποίο ενισχύθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω...
Σ. Ντεμιρτάς: «Το AKP μας έβαλε φυλακή για να ενισχύσει το εθνικιστικό αίσθημα»
«Η διαδικασία που μας οδήγησε στη φυλακή οργανώθηκε βήμα βήμα από τα ανώτερα κλιμάκια του AKP», μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας με το PKK, καταγγέλλει στην εφημερίδα Cumhuriyet ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού/αριστερού HDP, για τις ποινικές διώξεις κατά του ίδιου και άλλων 10 βουλευτών του κόμματός του, τρίτης κοινοβουλευτικής δύναμης στην Τουρκία.
Μιλώντας από τη φυλακή της Αδριανούπολης, όπου κρατείται, υπογράμμισε ότι καταλύτης στις εξελίξεις ήταν το γεγονός ότι το HDP ξεπέρασε το εκλογικό πλαφόν του 10% στις περσινές εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου, ενώ τις μεθοδεύσεις διευκόλυνε η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
«Το σχέδιο ήταν να ενισχυθούν το εθνικιστικό και σοβινιστικό αίσθημα στη χώρα, να αυξηθεί άνω του 50% η υποστήριξη στο AKP και στο MHP μέσω του εθνικισμού και να υποβληθούν οι συνταγματικές τροποποιήσεις στο Κοινοβούλιο» για την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος στη χώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας