«Μέσα στον στενό λαβύρινθο του διάσημου Μεγάλου Παζαριού της Κωνσταντινούπολης, το μόνο που δείχνει πια να κινείται είναι οι άνδρες που πηγαινοφέρνουν ποτηράκια με καυτό τσάι στους μαγαζάτορες», γράφει στο Christian Science Monitor ο ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή, Σκοτ Πέτερσον, αποτυπώνοντας τον αργό θάνατο της τοπικής οικονομίας.
«Σε αυτό το ιστορικό αξιοθέατο», εξηγεί, «η απελπισία είναι προφανής, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και αν ο Ερντογάν έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους στο πλευρό του, το τίμημα της σημερινής πορείας του είναι υψηλό».
Καθώς η διχασμένη τουρκική Εθνοσυνέλευση μπήκε από χθες στην τελική ευθεία για την κατ’ αρχήν έγκριση των αμφιλεγόμενων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος (πιθανόν στις αρχές Απριλίου) με το ερώτημα της εγκαθίδρυσης προεδρικού συστήματος στη χώρα, οι περισσότεροι αναλυτές σπεύδουν να προειδοποιήσουν πως τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
«Η υποστήριξη ή όχι στην κυβέρνηση δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας» που θα κρίνει την έκβαση του δημοψηφίσματος, τονίζει στο πρακτορείο AFP ο Ιλτέρ Τουράν, επίτιμος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης. «Σε αυτούς τους καιρούς», επισημαίνει, «τα προβλήματα που υπάρχουν στην Τουρκία μπορεί να προκαλέσουν την άρνηση του λαού».
Η αστάθεια αποτυπώνεται πια σχεδόν σε όλους τους τομείς: στην πολιτική, την κοινωνία, την εσωτερική ασφάλεια και τώρα ακόμη πιο έντονα στην οικονομία.
Η ανεργία αυξάνεται, ο πληθωρισμός διογκώνεται, η τουριστική βιομηχανία χωλαίνει, η ανάπτυξη επιβραδύνεται και η τουρκική λίρα καταρρέει, παρά τις συνεχείς μικροπαρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, που λόγω πολιτικών πιέσεων αρνείται ακόμη να βγάλει το αντιδημοφιλές «μπαζούκας»: την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.
Εχοντας ήδη καλέσει τον λαό του να στηρίξει το εθνικό νόμισμα -βγάζοντας τα λεφτά από τα σεντούκια και μετατρέποντας σε τουρκικές λίρες όσες καταθέσεις διατηρούν σε ξένο νόμισμα- ο πρόεδρος Ερντογάν έφτασε προχθές στο σημείο να απειλήσει ανοιχτά τις τράπεζες με αντίμετρα, εάν δεν ανοίξουν άμεσα τη «στρόφιγγα» στην παροχή δανείων για επενδύσεις.
Ολα αυτά επενδεδυμένα με την επίκληση «ξένων δακτύλων» κι ενός τρομοκρατούμενου πατριωτισμού.
«Ποιος μπορεί να αρνηθεί σε αυτή τη συγκυρία ότι οι συχνές επιθέσεις από τρομοκρατικές οργανώσεις [«Ισλαμικό κράτος» και PKK], στοχεύουν στον εκφοβισμό των καταναλωτών και στην επιβράδυνση της οικονομίας;», αναρωτήθηκε δημόσια ο Ερντογάν.
«Πλέον, η κυβέρνηση παίζει το “χαρτί” της ασφάλειας για να δημιουργήσει ένα αντανακλαστικό φόβου στον πληθυσμό», σχολιάζει ο Ζαν Μαρκού, καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Γκρενόμπλ και ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών. Η παρούσα συγκυρία το ευνοεί...
Χθες, τα τουρκικά ΜΜΕ σχεδόν μονοπωλούνταν -πέρα από τα της συνταγματικής αναθεώρησης- από τις εξελίξεις γύρω από τον μακελάρη του Reina, που συνελήφθη αργά το βράδυ της Δευτέρας, 17 ολόκληρες ημέρες μετά την πρωτοχρονιάτικη σφαγή.
Επικαλούμενη πηγές και την κατάθεσή του, η Hürriyet ανέφερε ότι ο 34χρονος Ουζμπέκος μπήκε στην Τουρκία πριν από έναν χρόνο, μέσω Ιράν, και μετέβη στις 16 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, με εντολή απευθείας από το συριακό «αρχηγείο» του «Ι.Κ.», τη Ράκα, να χτυπήσει πρωτοχρονιάτικα στην πολυσύχναστη πλατεία Ταξίμ.
Ανενόχλητος
Ωστόσο την παραμονή αναγκάστηκε να αλλάξει τα σχέδιά του, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξαιτίας των αυξημένων μέτρων ασφαλείας.
Κάτι που δεν ίσχυε στο νυχτερινό κέντρο Reina, όπως ο ίδιος διαπίστωσε, ενόσω περιφερόταν ανενόχλητος σε αναζήτηση νέου στόχου.
Δύο ημέρες μετά το μακελειό, γράφει η Hürriyet, η αστυνομία βρέθηκε κοντά στη σύλληψη του δράστη, όταν τον εντόπισε σε όχημα.
Κατάφερε ωστόσο και πάλι να διαφύγει, αυτή τη φορά εν μέσω ανταλλαγής πυρών.
Παραδόξως, ήταν δύο εβδομάδες «άφαντος», ενώ παρέμενε στην Κωνσταντινούπολη, σε διαμέρισμα μόλις 40 χλμ. μακριά από τον τόπο της πρωτοχρονιάτικης σφαγής.
Η σύλληψή του θα μας αποκαλύψει «σημαντικές πληροφορίες» για τον τρόπο δράσης του «Ι.Κ.» και για την καταπολέμησή του, υποστήριξε χθες ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ.
Την ίδια ώρα η Μόσχα ανακοίνωνε τη διεξαγωγή των πρώτων κοινών αεροπορικών επιδρομών με την Τουρκία κατά στόχων του «Ι.Κ.», στα περίχωρα της στρατηγικής σημασίας πόλη Αλ Μπαμπ της βόρειας Συρίας, στην επαρχία Χαλεπιού, με τη σύμφωνη γνώμη της Δαμασκού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας