Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που χάθηκαν στη Μεσόγειο το πρώτο δεκαπανθήμερο του 2017 είναι διπλάσιος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε δύο μόλις εβδομάδες έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 219 άνθρωποι.
Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού έκαναν συνεντεύξεις με επιζήσαντες ναυαγίου το Σαββατοκύριακο που πέρασε και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στο πλεούμενο που ανατράπηκε ανοιχτά της Λιβύης επέβαιναν κατά πάσα πιθανότητα 180 άνθρωποι και όχι 110 όπως πιστευόταν αρχικά.
Κατά συνέπεια, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν, έχει ήδη καταγραφεί «ένας διπλάσιος αριθμός θυμάτων, που φέρνει το σύνολο για το έτος, δύο εβδομάδες αφότου ξεκίνησε, στους 219 θανάτους στη Μεσόγειο».
Κατά τον Τζόελ Μίλμαν, στελέχη του ΔΟΜ εξετάζουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες περίπου 25 μετανάστες χάθηκαν στη θάλασσα σε περιοχή μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας τις τελευταίες ημέρες.
Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που χάθηκαν στη Μεσόγειο τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2016 είχε ανέλθει σε 91, αναφέρει ο ΔΟΜ.
Επίσης, όπως αναφέρεται, από την 1η μέχρι και τη 15η Ιανουαρίου, 2.876 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν σε χώρες της Ευρώπης διά θαλάσσης, στην πλειονότητά τους στην Ελλάδα και την Ιταλία, έναντι 23.664 τις πρώτες 14 ημέρες του Ιανουαρίου του 2016. Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία πέρυσι μείωσε σημαντικά τις αναχωρήσεις από τα τουρκικά παράλια.
Αντίστοιχα το 2016 πάνω από 170.000 παράτυποι μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι περισσότεροι, περίπου 80.000, είναι πολίτες της Συρίας, ανέφερε ο Τζόελ Μίλμαν.
Επίσης, περίπου 41.000 ήταν πολίτες του Αφγανιστάν —η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων και μεταναστών—, ενώ ακολούθησαν πολίτες του Ιράκ, του Πακιστάν και του Ιράν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας