Στις συνομιλίες της Γενεύης επικεφαλής της βρετανικής αποστολής θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Μαζί του θα βρίσκεται και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, σερ Αλαν Ντάνκαν, σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΕΞ.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο τελευταίος βρέθηκε σε Αγκυρα και Αθήνα όπου είχε συνομιλίες για το Κυπριακό.
Συμφωνά με διπλωματικές πηγές από την Ντάουνινγκ Στριτ δεν αποκλείεται να πάει στη Γενεύη και η Βρετανίδα πρωθυπουργός αν «εκτιμηθεί ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας ή αν κριθεί ότι η παρουσία της θα βοηθήσει στη διευθέτηση εκκρεμοτήτων του κυπριακού προβλήματος».
Ανώτατη βρετανική κυβερνητική πηγή χθες το βράδυ είπε στην «Εφ.Συν.» ότι η απόφαση για συμμετοχή της Τερέζα Μέι στην πολυμερή της Πέμπτης θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο βαθμό από το ποιοι τελικά θα παρευρεθούν σ’ αυτή τη διάσκεψη. Αν δηλαδή θα πάνε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η πρωθυπουργός εδώ και μέρες ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από διπλωμάτες και συνεργάτες της που παρακολουθούν στενά το θέμα».
Είναι δε χαρακτηριστικό, όπως υπογράμμισε στην «Εφ.Συν.» ανώτατος αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι η βρετανική αποστολή θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν «με διπλωμάτες που γνωρίζουν το κυπριακό ζήτημα σε βάθος» όπως μας υπογράμμισαν.
Στη γραμμή του ΟΗΕ
Η βρετανική πλευρά, σε αυτή τη φάση, φαίνεται να συντάσσεται με τον ΟΗΕ για την επίτευξη μιας βασικής συμφωνίας ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και το «timing» όπως χαρακτηριστικά λένε. Ενώ με κάθε ευκαιρία επισημαίνουν ότι «μια μακροχρόνια αναβολή των συνομιλιών θα κάνει πολύ δύσκολα τα πράγματα».
Ετσι, συχνά-πυκνά επαναλαμβάνουν τις πάγιες θέσεις τους, ότι δηλαδή είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού με όποιο μέσο μπορούν και ότι μάλιστα προτίθενται να παραχωρήσουν ακόμη και το 50% των εκτάσεων των βρετανικών βάσεων.
Αναφορικά δε με τις εγγυήσεις, λένε ότι μπορούν να αποσυρθούν από εγγυήτρια δύναμη αν πράξουν το ίδιο η Τουρκία και η Ελλάδα. Αλλωστε το σύστημα αυτό, για πολλούς διπλωμάτες εδώ στο Λονδίνο, θεωρείται αναχρονιστικό.
Στις επικείμενες συνομιλίες, λοιπόν, φαίνεται ότι θα πιέσουν από κοινού με τα Ηνωμένα Εθνη για μια συμφωνία τουλάχιστον επί του πλαισίου της λύσης, με στόχο να πραγματοποιηθεί το πολυπόθητο δημοψήφισμα, αν είναι δυνατόν, ακόμη και μέχρι την άνοιξη. Σύμφωνα δε με εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian «υπάρχει πιθανότητα οι εμπλεκόμενες πλευρές να ξανασυναντηθούν σε μερικές εβδομάδες».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον, που βρίσκεται από χθες στις ΗΠΑ για επαφές με συμβούλους και στελέχη της νέας κυβέρνησης Τραμπ, θα ενημερώσει σήμερα τη Βουλή των Κοινοτήτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής και κατά πάσα πιθανότητα θα μεταβεί μαζί με την υπόλοιπη βρετανική αποστολή στη Γενεύη την Τετάρτη. Στην ενημέρωση αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δεχτεί και ερωτήσεις για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά δεν πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, για αντικειμενικούς λόγους μια και τελικά δεν μπόρεσε να βρεθεί κοινός ελεύθερος χρόνος και για τους δύο. Οι δύο υπουργοί πάντως αναμένεται να συναντηθούν εντός της εβδομάδας στη Γενεύη.
Παράλογες απαιτήσεις
Από χθες επίσης κυκλοφορεί η φήμη στα δημοσιογραφικά γραφεία του Λονδίνου ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο η Τερέζα Μέι με τον Τούρκο ομόλογό της, ο Ερντογάν ζήτησε από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να υποστηρίξει τη δημιουργία τουρκικής βάσης στην ανατολική Κύπρο στα πρότυπα των βρετανικών βάσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες η Τερέζα Μέι κατηγορηματικά απέρριψε μια τέτοια πρόταση.
Επισήμως η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται ούτε από την Ντάουνινγκ Στριτ ούτε από το Φόρεϊν Οφις. Αυτό που είπε όμως στην «Εφ.Συν.» ανώτατος αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών χθες το απόγευμα είναι πως «ακόμη και αν έγινε μια τέτοια πρόταση από την τουρκική πλευρά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Βρετανία να τη δεχτεί.
Αλλωστε πριν από αυτό υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα που πρέπει να λυθούν», υπογράμμισε με νόημα ο αξιωματούχος του βρετανικού ΥΠΕΞ στην «Εφ.Συν.».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανατολική Κύπρος, σύμφωνα με αναλυτές εδώ στη Βρετανία, λόγω της μορφολογίας του εδάφους της θεωρείται ιδανικό μέρος για την εγκατάσταση ραντάρ και τον έλεγχο όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής αλλά ενός μεγαλύτερου φάσματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας