Αφού πρώτα υπέγραψε τον νόμο για άρση του καθεστώτος «αδέσμευτης χώρας» για την Ουκρανία -προαναγγέλλοντας «δημοψήφισμα για ένταξη ή μη στο ΝΑΤΟ, πιθανόν έπειτα από 5-6 χρόνια»- και αφού η Βουλή στο Κίεβο ενέκρινε χθες μέσα στα άγρια χαράματα τον νέο προϋπολογισμό λιτότητας του 2015, ώστε να χορηγηθεί η νέα υπερδόση από το ΔΝΤ (με την υποσημείωση του πρωθυπουργού Γιάτσενιουκ ότι αυτός θα αναθεωρηθεί το αργότερο μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου «ανάλογα με το τι θα συμφωνήσουμε με τους ξένους δανειστές μας»), ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έριξε τη «βόμβα».
Στις 15 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε, αναμένεται να διεξαχθεί μία νέα μίνι σύνοδος κορυφής για την επίλυση του Ουκρανικού, τύπου «Νορμανδίας», με συμμετέχοντες τον ίδιο, τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, τον Γάλλο ομόλογό τους Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. Ανέφερε επίσης ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα για το ενδεχόμενο να δώσει κι αυτός το «παρών» στις διαβουλεύσεις. «Η λύση στην κρίση δεν μπορεί να είναι στρατιωτική», επανέλαβε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Ποροσένκο, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά ότι η χώρα του, ούτως ή άλλως, δεν διαθέτει τα μέσα για να καταφέρει μια στρατιωτική ανακατάληψη των εξεγερμένων περιοχών στα ανατολικά, πόσω μάλλον της Κριμαίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τρία πράγματα θα επέτρεπαν να διευθετηθεί η κρίση: «το κλείσιμο των συνόρων», «η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων» και η ανάδειξη νέων εκπροσώπων στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), μέσα από τοπικές εκλογές που θα γίνουν σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, το Κίεβο δεν θα δεχτεί καμία αλλαγή στην αρχική συμφωνία του Μινσκ, που έχει μείνει στα «χαρτιά» από τις 5 Σεπτεμβρίου. Διαφορετικά, προειδοποίησε, η ουκρανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβάλει πάραυτα στρατιωτικό νόμο...
Ρωσική διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε στο Itar-Tass ότι η 15η Ιανουαρίου είναι μια πιθανή ημερομηνία για μια τέτοια συνάντηση. Αντίθετα, κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο δεν επιβεβαίωσε τη συμμετοχή στη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ. Μιλώντας πάντως στην εφημερίδα «La Repubblica» η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ιταλίδα Φραντσέσκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι η Δύση θέλει να τερματίσει τη συγκρουσιακή τακτική με τη Μόσχα στο θέμα της Ουκρανίας, προσθέτοντας με νόημα ότι θα ήταν και προς το συμφέρον της Ρωσίας «σ’ αυτή την πολύ δύσκολη για την ίδια συγκυρία (...) να συνεργαστεί».
Μάχες και πάλι
Χθες πάντως, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής εκατοντάδων αιχμαλώτων στα ανατολικά της Ουκρανίας -εξέλιξη που θεωρήθηκε βήμα προς την αποκλιμάκωση της κρίσης-, ξέσπασαν αίφνης νέες μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, σκοτώθηκαν 3 στρατιώτες και 14 αντάρτες, ενώ αιχμαλωτίστηκε ένας αυτονομιστής...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας