«Ακόμη κι ένα εξάχρονο παιδί μπορεί να καταλάβει γιατί η κυβέρνηση δεν έχει την εξουσία να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του Brexit». Αυτό επισήμανε στην αγόρευσή του ο Ρίτσαρντ Γκόρντον, ο δικηγόρος της ουαλικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.
Η Ουαλία όπως και η Σκοτία υποστήριξαν στο εν λόγω δικαστήριο πως η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να ζητήσει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. αν δεν έχει την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου.
Αυτά συνέβησαν χθες, κατά τη διάρκεια της τέταρτης και τελευταίας μέρας της ιστορικής δίκης που εξέτασε σε δεύτερο βαθμό, τελεσίδικα αυτή τη φορά, αν η βρετανική Βουλή πρέπει να ερωτηθεί για την ενεργοποίηση του άρθρου 50.
Ο Ρίτσαρντ Γκόρντον ήθελε να καταδείξει όσο πιο εμφατικά μπορούσε ότι δεν γίνεται να προχωρήσει η διαδικασία του Brexit αν δεν περάσει και από τη Βουλή. Η άποψή του συντάχθηκε με αυτήν της ομάδας πολιτών, με επικεφαλής την επιχειρηματία Τζίνα Μίλερ, που στις αρχές του φθινοπώρου προσέφυγε στο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι, καθώς όλες οι συνθήκες της Ε.Ε. έχουν επικυρωθεί από τη Βουλή, μόνο αυτή μπορεί να ζητήσει και την ακύρωσή τους.
Από την άλλη, η αντίδικη πλευρά, δηλαδή η βρετανική κυβέρνηση, επικαλούμενη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και έναν παλιό νόμο που δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε πρωθυπουργό να παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις, λέει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η Τερέζα Μέι έχει το δικαίωμα να πράξει αυτοβούλως, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση του Κοινοβουλίου.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί όπως και το πρωτοβάθμιο, τότε τα πράγματα θα περιπλακούν ακόμη περισσότερο. Και αυτό γιατί από τη μία η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., ενώ από την άλλη οι Βρετανοί πολίτες είπαν «ναι» στην έξοδο από την Ενωση, στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού.
Χθες στη Βουλή υπήρξε και μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, ύστερα από πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με 448 υπέρ και μόλις 75 κατά, οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν «ναι» στη δημοσιοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης για το Brexit, αλλά είπαν και «ναι» στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Από την άλλη, όμως, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται -δημοσίως τουλάχιστον- κάτι πιο συγκεκριμένο για το Brexit.
Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν πως είναι άλλο πράγμα η συμφωνία για μια διαδικασία και άλλο η απόφαση που θα κληθεί -αν κληθεί- να πάρει το Κοινοβούλιο αναφορικά με την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
Η ετυμηγορία των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Γενάρη.
Οπως όμως σημειώνουν με νόημα κάποιοι σχολιαστές, «η δίκη διήρκεσε μερικές μέρες, η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί σε μερικές εβδομάδες, αναμένεται όμως να επηρεάσει πολλές γενιές όχι μόνο εδώ, στη Βρετανία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας