Την ώρα που στην Ιταλία θα ολοκληρώνεται η καταμέτρηση των ψήφων για το ιστορικό δημοψήφισμα της χώρας, εδώ στο Λονδίνο θα ξεκινάει η εκδίκαση της υπόθεσης για το αν χρειάζεται η έγκριση της βρετανικής Βουλής για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, αυτού που προβλέπει την έξοδο ενός κράτους- μέλους από την Ε.Ε.
Η Τερέζα Μέι επικαλούμενη τη λεγόμενη «βασιλική προνομία» και φυσικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υποστηρίζει ότι μπορεί να ζητήσει από την Ενωση την έναρξη των διαδικασιών του Brexit χωρίς να ρωτήσει τη Βουλή.
Η «βασιλική προνομία» είναι ένα δικαίωμα που είχε παλιότερα ο εκάστοτε μονάρχης με το οποίο μπορούσε να παίρνει μονομερείς αποφάσεις. Εδώ και χρόνια, το δικαίωμα αυτό έχει περάσει στην εκτελεστική εξουσία.
Μετά την προσφυγή μιας ομάδας πολιτών, με επικεφαλής την επιχειρηματία Τζίνα Μίλερ, δικαστήριο του Λονδίνου, πριν από ένα μήνα, αποφάνθηκε ότι χρειάζεται η έγκριση του Κοινοβουλίου.
Το βασικό σκεπτικό του δικαστηρίου είναι ότι η βρετανική Βουλή είναι το όργανο που έχει νομιμοποιήσει όλες τις συνθήκες της Ε.Ε. και συνεπώς αυτή πρέπει να έχει τον τελικό λόγο για την κατάργησή τους.
Η κυβέρνηση έκανε αμέσως έφεση και έτσι σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι σαν τον ελληνικό Αρειο Πάγο, εκδικάζει ξανά την υπόθεση. Ολοι τη θεωρούν μια εξαιρετικά σοβαρή δίκη.
Οχι μόνο γιατί η απόφαση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της χώρας στην Ε.Ε., αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός με πολλαπλές επιπτώσεις.
Γι’ αυτό άλλωστε έχουν κληθεί και οι 11 ανώτατοι δικαστές της χώρας για να την κρίνουν. Πράγμα που, όπως λένε οι αναλυτές, συμβαίνει πολύ σπάνια εδώ στη Βρετανία.
Η απόφαση κατά πάσα πιθανότητα θα βγει τον επόμενο μήνα και αυτή τη φορά θα είναι τελεσίδικη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ, που υπερασπίζεται την πλευρά της κυβέρνησης, θα υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι καμία σύγχρονη χώρα δεν μπορεί να αμφισβητεί το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος.
Παράλληλα, δε, θα τονίσει πως αν το Ανώτατο Δικαστήριο στηρίξει την πρωτόδικη απόφαση, αυτό θα υπονομεύσει το δικαίωμα οποιασδήποτε κυβέρνησης στο μέλλον να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.
«Μια εξουσία η οποία είναι “ζωτικής” σημασίας για κάθε μοντέρνο κράτος», θα πει στο δικαστήριο ο Τζέρεμι Ράιτ.
Σύμβουλος της Βρετανίδας πρωθυπουργού χθες το βράδυ δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι η κυβέρνηση είναι καθ’ όλα έτοιμη να παρουσιάσει τις θέσεις της στο δικαστήριο.
«Είμαστε σίγουροι ότι αυτή τη φορά θα κερδίσουμε τη δίκη και έτσι δεν θα βγούμε από το χρονοδιάγραμμα που βάλαμε για την ενεργοποίηση του άρθρου 50», επισήμανε στην «Εφ.Συν.» κυβερνητική πηγή.
Η Τερέζα Μέι έχει δεσμευτεί ότι θα ζητήσει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Σε περίπτωση πάντως που και αυτό το δικαστήριο αποφανθεί ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο πρέπει να πάρει την απόφαση οι Εργατικοί θα καταθέσουν σχετική τροπολογία, η οποία θα αφορά μια σειρά από θέματα όπως την πρόσβαση στην κοινή αγορά, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και μέτρα προστασίας για τους καταναλωτές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας