Ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ) αποτελείται από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. καθώς επίσης την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.
Δημιουργήθηκε το 1994 με βάση τέσσερις «ελευθερίες»: την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων μεταξύ των χωρών που τον απαρτίζουν.
Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της Ενωσης είτε αγνοεί την ύπαρξη του ΕΟΧ είτε θεωρεί ότι αποτελεί μέρος της Ε.Ε. Πρέπει να σημειωθεί πως ο ΕΟΧ έχει δικά του όργανα.
Μια μικτή επιτροπή και ένα συμβούλιο, το οποίο μάλιστα συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο για να διευθετήσει θέματα που αφορούν τα κράτη-μέλη του.
Η δεξαμενή σκέψης British Influence λοιπόν, που αποτελείται κυρίως από δικηγόρους με φιλο-ευρωπαϊκές θέσεις, υποστηρίζει πως άλλο πράγμα είναι ο ΕΟΧ και άλλο η Ε.Ε.
Στα επιχειρήματά τους αναφέρουν τις τρεις χώρες που δεν ανήκουν στην Ενωση ενώ, όπως επισημαίνουν στον Guardian, η Κροατία έγινε μέλος του ΕΟΧ έξι μήνες μετά την είσοδό της στην Ε.Ε.
Με αυτό το σκεπτικό λένε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ενωση δεν σημαίνει αυτόματα και την αποχώρησή της από τον ΕΟΧ.
Συνεπώς, όπως τονίζουν, ακόμη και αν τελικά πραγματοποιηθεί το Brexit, αυτό δεν θα σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσει να εμποδίσει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών από χώρες του ΕΟΧ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα βασικά επιχειρήματα των υπέρμαχων της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. ήταν ο πλήρης έλεγχος και ο περιορισμός των μεταναστών.
Για να βγει η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο θα πρέπει είτε να γίνει ακόμη ένα δημοψήφισμα με σχετικό ερώτημα είτε το θέμα να έρθει για συζήτηση στο βρετανικό Κοινοβούλιο το οποίο έχει την αρμοδιότητα να ενεργοποιήσει το άρθρο 127 που προβλέπει την έξοδο μιας χώρας από τον ΕΟΧ.
Κυβερνητικές πηγές χθες το βράδυ δήλωσαν στην «Εφ.Συν.» πως επειδή «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος του ΕΟΧ με την ιδιότητα του μέλους της Ε.Ε., η αποχώρηση από την Ενωση σημαίνει αυτόματα και την αποχώρηση από τον ΕΟΧ.»
Παράλληλα μας επισήμαναν για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως στόχος της είναι να ενεργοποιηθεί «το άρθρο 50 μέχρι τα τέλη Μαρτίου της επόμενης χρονιάς».
Η ομάδα των δικηγόρων πάντως είναι διατεθειμένη να φέρει το θέμα στα δικαστήρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαδικασία του Brexit.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας