Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, θα είναι -όπως όλα δείχνουν- ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας από τον Μάρτιο του 2017.
Αυτό αποφάσισε χθες ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν εβδομάδες, καθώς ο Γιόακιμ Γκάουκ, σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θέλησε να διατηρήσει το αξίωμά του πέραν της τετραετούς θητείας του.
Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, στις οποίες η καγκελάριος Μέρκελ και το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, καθώς κανείς δικός τους υποψήφιος δεν συγκέντρωνε την αποδοχή των Σοσιαλδημοκρατών.
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είναι τη στιγμή αυτή –σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις– ο δημοφιλέστερος Γερμανός πολιτικός και έχει και την αποδοχή του κόμματος των Πρασίνων, όχι όμως και της Αριστεράς, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να σταματήσει την επιλογή Σταϊνμάγερ.
Στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες, όμως εκπροσωπεί πάντοτε την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου και είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Μετά τη συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, παρά το γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν κατάφερε να προωθήσει υποψήφιο από τη συντηρητική παράταξη, η καγκελάριος δήλωσε:
«Σε μια στιγμή κατά την οποία υπάρχει έλλειψη σταθερότητας και τάξης στον κόσμο, εμείς στέλνουμε ένα μήνυμα σταθερότητας. Για τον λόγο αυτό και η στήριξη από εμάς τους συντηρητικούς προς την υποψηφιότητα Σταϊνμάγερ είναι η σωστή και σημαντική».
Ο Σταϊνμάγερ αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ειδική συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλίου στις 12 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του μέσα στον Μάρτιο.
Ο μελλοντικός πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι ένας από τους Γερμανούς πολιτικούς που έχει επικρίνει πολύ σκληρά τον Ντόναλντ Τραμπ. Τον έχει χαρακτηρίσει «κήρυκα του μίσους», τόνισε πως η εκλογή του θα φέρει δύσκολους καιρούς σε διεθνές επίπεδο, ενώ μέχρι στιγμής δεν του έχει αποστείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «ο επόμενος πρόεδρος της χώρας μας έχει την ευθύνη να υπερασπιστεί τις αξίες του φιλελευθερισμού, τις κοινωνικές και δημοκρατικές αξίες, των οποίων η προάσπιση είναι με μεγάλη βεβαιότητα η πιο σημαντική πρόκληση της εποχής μας».
Ο Σταϊνμάγερ ως υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έπαιξε σημαντικό ρόλο σε διεθνείς κρίσεις, ενώ διακρίθηκε για τη μετριοπάθειά του. Κάτι που βάρυνε ιδιαίτερα στην κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, μετά την εισβολή της πρώτης στην Ουκρανία.
Ηταν δε πάντοτε υπέρ της άποψης να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι με τη Μόσχα. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την Τουρκία, καθώς ο Σταϊνμάγερ, παρά το γεγονός ότι έχει επικρίνει ανοιχτά το καθεστώς Ερντογάν, θα επισκεφθεί σήμερα την Αγκυρα, μια και –όπως λέει– «δεν πρέπει να κλείσουμε την πόρτα στην Τουρκία και να πετάξουμε τα κλειδιά». Ερώτημα παραμένει το ποιος θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών για τις εκλογές του 2017, καθώς και το ποιος θα διαδεχτεί τον Σταϊνμάγερ στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Και στις δύο περιπτώσεις, το όνομα που ακούγεται έντονα στο Βερολίνο είναι αυτό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας