«Θα σεβαστούμε όλες μας τις υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους πολίτες της μέχρι να αποχωρήσουμε οριστικά απ’ αυτήν», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η Ελεν Μπόουερ, η εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανίδας πρωθυπουργού.
Πρόκειται για ένα από τα λίγα υψηλόβαθμα στελέχη της Ντάουνινγκ Στριτ που κράτησε δίπλα της η Τερέζα Μέι, καθώς γνωρίζει πολύ καλά καθετί γύρω από το Brexit.
Από την πρώτη στιγμή της διαδικασίας του δημοψηφίσματος υπήρξε στο στενό περιβάλλον του Ντέιβιντ Κάμερον και ενημέρωνε τα διεθνή και εθνικά ΜΜΕ για τις θέσεις τής τότε κυβέρνησης.
Η ερώτηση τέθηκε από την εφημερίδα μας με αφορμή τη σύσταση υπουργικής ομάδας που στόχο έχει την κατάρτιση ενός νέου «αποτελεσματικού και εξειδικευμένου» συστήματος βίζας για όλους τους επίδοξους μετανάστες.
Σκοπός είναι να μειωθεί άμεσα η καθαρή μετανάστευση σε μερικές δεκάδες χιλιάδες άτομα ετησίως, από περίπου 330.000 που είναι σήμερα.
Πρόκειται για μια ομάδα στην οποία δίνει μεγάλη βαρύτητα η Βρετανίδα πρωθυπουργός. Εκτός του ότι την απαρτίζουν 12 υπουργοί, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εσωτερικών και όλων των υπουργών που κατέχουν χαρτοφυλάκια τα οποία σχετίζονται με το Brexit, η ίδια η Τερέζα Μέι προεδρεύει αυτής της ομάδας.
Η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ μάς επισήμανε επίσης ότι η Βρετανία και μετά το Brexit θα «σεβαστεί το στάτους όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ζουν στη χώρα.
Με την προϋπόθεση ότι και η Ε.Ε. θα σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες της Ενωσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» η Ελεν Μπόουερ.
Αυστηρό σχέδιο
Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό η υπουργός Εσωτερικών, Αμπερ Ραντ, έχει παρουσιάσει ένα πρώτο σχέδιο για την εποχή μετά το Brexit.
Σύμφωνα με αυτό, δικαίωμα να μεταναστεύσουν στη Βρετανία θα έχουν όσοι έχουν εξασφαλίσει θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να καλυφθούν από Βρετανούς πολίτες. Μάλιστα, για τους ανειδίκευτους εργάτες προβλέπεται ότι θα αποκλείονται εντελώς, εκτός αν θεωρούνται απαραίτητοι για κενές θέσεις εποχικών εργασιών.
Το παραπάνω, όμως, αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Ενωση, καθώς οι ηγέτες της έχουν ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι οποιοσδήποτε περιορισμός στη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών θα περιορίσει και το δικαίωμα της Βρετανίας στη συμμετοχή της στην ενιαία αγορά.
Συμμετοχή, που επιθυμεί διακαώς το Λονδίνο, αφού οι χώρες της Ε.Ε. αποτελούν τους βασικούς καταναλωτές των προϊόντων που παράγονται στη Βρετανία.
Με αυτά και με τα άλλα, όλοι αναγνωρίζουν πλέον τη δυσκολία της κατάστασης. Ακόμη και η Τερέζα Μέι έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι θα είναι «σκληρές και πολύ δύσκολες οι επικείμενες συζητήσεις μέχρι να τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση».
Ετσι, η βρετανική κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά στις προτεραιότητές της τις διμερείς συνομιλίες με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μέχρι το τέλος της χρονιάς. «Μέχρι τον Δεκέμβριο η Τερέζα Μέι θα έχει δει κατ’ ιδίαν όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους της, είτε επισκεπτόμενη τη χώρα τους είτε στο περιθώριο διεθνών διασκέψεων», επεσήμανε στην «Εφ.Συν.» στενός σύμβουλος της Βρετανίδας πρωθυπουργού.
Κατά τα λοιπά, αίσθηση έχει προκαλέσει το άρθρο του προέδρου του Συνδέσμου Βρετανικών Τραπεζών στην εφημερίδα «Observer» της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο, μεγάλες διεθνείς τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο Σίτι έχουν ήδη σχεδιάσει τη μεταφορά προσωπικού και υπηρεσιών στο εξωτερικό εντός του 2017.
Επιπλέον, ο Αντονι Μπράουν επισημαίνει ότι μικρότερες τράπεζες σκέφτονται να δράσουν ακόμη πιο σύντομα, προς αυτή την κατεύθυνση, «ίσως και μέχρι το τέλος του χρόνου», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών είναι τι θα γίνει τελικά με το λεγόμενο «διαβατήριο», passporting στα αγγλικά, που ισχύει για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με αυτό, επιτρέπονται οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές εντός της Ενωσης χωρίς περιορισμούς και επιπλέον δασμούς μεταξύ των κρατών-μελών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Βρετανίας αντιπροσωπεύει το 12% του ετήσιου ακαθάριστου προϊόντος της χώρας, ενώ συνολικά σε αυτό απασχολούνται πάνω από δύο εκατ. άνθρωποι.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η πρόσφατη αναφορά του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, το οποίο σημείωσε ότι κινδυνεύουν οι αμερικανικές επενδύσεις στη Βρετανία, αν τελικά αυτή «δεν καταφέρει να έχει πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε.».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις αμερικανικών συμφερόντων υπολογίζονται στα 600 δισ. δολάρια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας