Το Βερολίνο λέει για ακόμη μια φορά «όχι» στα συνεχή αιτήματα και πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους μέσα στους επόμενους μήνες.
Αυτό έγινε αντιληπτό τις τελευταίες ημέρες, μετά και τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, αλλά και από δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που και πάλι υποστήριξε ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης».
Στη γερμανική πρωτεύουσα συνεχίζουν να υπενθυμίζουν τη συμφωνία του Μαΐου, την οποία και έχει υπογράψει η χώρα μας και στην οποία προβλέπεται πως συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει -εάν αυτό κριθεί αναγκαίο- μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
Σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές που μίλησαν ανώνυμα, «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει υπογράψει από τον προηγούμενο Μάιο. Εκεί, ορίζεται πως το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του προγράμματος και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει και που πρέπει να ολοκληρωθεί.
»Οταν ολοκληρωθεί, θα γνωρίζουμε τις ανάγκες της Ελλάδας, καθώς και το ύψος του χρέους. Μόνον το 2018 θα μπορούμε να πούμε εάν το ελληνικό χρέος χρειάζεται απομείωση και όχι τώρα, καθώς τώρα δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι τότε οι ανάγκες της Ελλάδας».
Σχετικά με το τετ α τετ της καγκελαρίου Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, όπως συνηθίζεται, το Βερολίνο αποκαλύπτει πολύ λίγα πράγματα για το περιεχόμενό του, δηλαδή πως κυρίως συζητήθηκαν το προσφυγικό και η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Το θέμα του χρέους παραπέμφθηκε στους υπουργούς Οικονομικών και το θεσμικό όργανο της Ε.Ε., το Γιούρογκρουπ.
Να σημειωθεί πως στη γερμανική πρωτεύουσα τονίζουν πως δεν είναι μόνον η Γερμανία που δεν μπορεί την παρούσα στιγμή να προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά υπάρχει και μια σειρά άλλων χωρών -όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία, οι Βαλτικές Χώρες κ.λπ.- που επίσης θα έπρεπε να συναινέσουν και να περάσουν από τα αρμόδια κοινοβούλιά τους μια τέτοια απόφαση, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο στις επικρατούσες πολιτικές συνθήκες.
Γενικά εκτιμούν πως η πλειοψηφία των χωρών-μελών της ευρωζώνης δεν είναι σήμερα διατεθειμένη να προβεί σε υποχωρήσεις έναντι της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το χρέος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας