Μάχη μέχρι τελικής πτώσης αναμένεται για σήμερα στο ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE). Στη σκιά ενός ανελέητου πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους του αρχηγού Πέδρο Σάντσεθ συνέρχεται η ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος, με τα μισά σχεδόν μέλη της να έχουν παραιτηθεί, για να αποφασίσει σχετικά με τις προσεχείς προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου γενικού γραμματέα και για το συνέδριο.
Είναι τέτοια η ένταση ώστε το PSOE ζήτησε αυξημένη αστυνομική παρουσία έξω από τα γραφεία του από φόβο, προφανώς, μήπως δημιουργηθούν «έκτροπα».
Από το στρατόπεδο των «στασιαστών», η επικεφαλής της αυτόνομης κυβέρνησης της Ανδαλουσίας Σουσάνα Ντίαθ, η «Νέμεσις» και η «δελφίνα» του Σάντσεθ, απηύθυνε έκκληση για συμφιλίωση.
Αλλά... «Δεν πρέπει να κάνουμε βιαστικές κινήσεις» πρόσθεσε. «Πρώτα θα πρέπει η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση και ύστερα πάμε σε συνέδριο».
Εννοώντας, προφανώς, κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι, αφού όλη αυτή η φασαρία στην πραγματικότητα γίνεται για να μην επιχειρήσει καν ο Σάντσεθ να συμμαχήσει με το Podemos και τα εθνικιστικά κόμματα.
Η El Pais, η οποία παίρνει ανοιχτά το μέρος του «καθεστωτικού» PSOE, το έγραψε ξεκάθαρα στο χθεσινό κύριο άρθρο της: «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την κυβερνησιμότητα της Ισπανίας από το να ανοίξει ο δρόμος για κυβέρνηση υπό το κόμμα που έλαβε τις περισσότερες ψήφους, το οποίο δεν είναι άλλο από το Λαϊκό».
Το ενδιαφέρον είναι ότι το υβριστικό κύριο άρθρο της εφημερίδας την Πέμπτη, που χαρακτήριζε τον Σάντσεθ «αναίσθητο» και «αδίστακτο» και τον καλούσε, με λίγα λόγια, «να τους αδειάσει τη γωνιά», ξεσήκωσε έντονες εσωτερικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της El Diario, η συντακτική ομάδα της εφημερίδας διαμαρτυρήθηκε στη διεύθυνση για το όλο πνεύμα του κύριου άρθρου, για να εισπράξει την απάντηση από τον διευθυντή Αντόνιο Κάνιο ότι δεν δέχεται καμία συζήτηση για την εκδοτική γραμμή, για την οποία αποφασίζει ο ίδιος και μόνο.
Καθώς ολοένα περισσότεροι Ισπανοί αναλυτές, αλλά και διεθνή ΜΜΕ, μιλούν για «εσωκομματικό πραξικόπημα», το μέλλον του Σοσιαλιστικού Κόμματος δείχνει αβέβαιο όσο ποτέ.
Σε ένα εξαιρετικό άρθρο της στην Publico, η καλή δημοσιογράφος Ρόσα-Μαρία Αρτάλ συγκρίνει τον Πέδρο Σάντσεθ με τον Γουίλι Σταρκ, τον ήρωα του βιβλίου «Ολοι οι άνθρωποι του βασιλιά» ο οποίος προοριζόταν για βολικός και διαχειρίσμος υποψήφιος, αλλά, στην πορεία, «ξέφυγε»:
«Ο Πέδρο Σάντσεθ εμμένει στο ΟΧΙ (απέναντι στον Ραχόι) και οδηγείται στη μόνη του διέξοδο: να προσπαθήσει να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση. Ο υποψήφιος τους γλίστρησε μέσα από τα χέρια. (...) Ο Πέδρο Σάντσεθ δεν είδε ότι τον ήθελαν για να μην αλλάξει τίποτα. Το χειρότερο είναι ότι η κάθαρση όλου αυτού του εσμού είναι η μόνη μας ελπίδα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας