«Ουγγαρία: Καθηλωμένες Ελπίδες» ονόμασε η Διεθνής Αμνηστία τη νέα έκθεσή της για την «αποτρόπαιη μεταχείριση» προσφύγων και μεταναστών στη χώρα επί των ημερών του μισαλλόδοξου εθνικιστή Βίκτορ Ορμπάν. Καταγγέλλει μάλιστα το «σκόπιμο λαϊκιστικό τερτίπι» της κυβέρνησής του να καταλύσει ουσιαστικά τη διαδικασία παροχής ασύλου ως μέσο αποτροπής νέων αφίξεων, περιφρονώντας το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.
Στο φόντο το «τοξικό δημοψήφισμα» που διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 2 Οκτωβρίου κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την αναλογική μετεγκατάσταση προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., χωρίς την έγκριση των εθνικών Κοινοβουλίων.
Στόχος του να ισχυροποιήσει την ακραία ξενοφοβική πολιτική του εντός Ευρώπης, με όπλο τη σχεδόν βέβαιη απόρριψη από τους Ούγγρους πολίτες μιας ψηφισμένης αλλά σκανδαλωδώς ανεφάρμοστης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία εδώ και ένα χρόνο αποτελεί κοινοτική νομοθεσία.
«Η τοξική ρητορική του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, που αποκαλεί τους αιτούντες άσυλο “δηλητήριο”, έχει διαποτίσει [όλα] τα επίπεδα μέχρι και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθορίζοντας συχνά το πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργεί η αστυνομία και τα τοπικά κέντρα εξέτασης αιτήσεων ασύλου», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.
Ο Ορμπάν έχει υποκαταστήσει «το κράτος δικαίου με το κράτος του φόβου», χειραγωγώντας τους ψηφοφόρους με καταιγισμό παραπλανητικών προεκλογικών μηνυμάτων και αφισών, που συνδέουν τους (μουσουλμάνους) πρόσφυγες και μετανάστες με την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα.
Πέρα όμως από το δημοψήφισμα, η συστηματική καλλιέργεια αυτού του ζοφερού κλίματος στη χώρα σε συνδυασμό με τις σαρωτικές αλλαγές των νόμων για το άσυλο έχουν δεινές επιπτώσεις στα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης για τους παρίες.
Κακοποιούνται ώς και ασυνόδευτοι ανήλικοι
Η έκθεση κάνει αναφορά στους φράχτες, την «υπέρμετρη βία», τους ξυλοδαρμούς, τα σκυλιά, τα δακρυγόνα, τη στρατιωτικοποίηση της συνοροφυλακής, τη «δρακόντεια» νομοθεσία, την ποινικοποίηση της παραβίασης των συρματοπλεγμάτων, τη «ρουτίνα» των παράνομων κρατήσεων και τις συχνά βίαιες επαναπροωθήσεις πίσω στη Σερβία, όπου χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν καθηλωμένοι μήνες τώρα λόγω της κλειστής σιδερόφραχτης μεθορίου.
«Τρέχουμε να γλιτώσουμε από τον πόλεμο και τον πόνο. Γιατί λοιπόν στα σύνορα μας μεταχειρίζονται σαν ζώα;» αναρωτιέται ο Ι. στον ουγγρικό καταυλισμό του Χόργκος. Είναι ένας από 143 πρόσφυγες και μετανάστες, που μίλησαν τον Αύγουστο στη Διεθνή Αμνηστία για την κακοποίηση και τις κακουχίες που υφίστανται ακόμα και ασυνόδευτοι ανήλικοι.
«Η αστυνομία με διέταξε να γυρίσω πίσω κι αμόλησε πάνω μου το σκυλί» καταμαρτυρεί ο Ο., 16 ετών από το Αφγανιστάν. Στα ουγγρο-σερβικά σύνορα έχουν στηθεί δύο «ζώνες τράνζιτ» απ' όπου περνούν με το σταγονόμετρο 30 άτομα τη μέρα, αφήνοντας χιλιάδες άλλους να μαραζώνουν σε ασφυκτικά γεμάτα κέντρα προσωρινής διαμονής στη Σερβία. Οι υπηρεσίες ασύλου έχουν αποψιλωθεί και οι αιτήσεις απορρίπτονται κατά ριπάς, αφού η Σερβία θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα».
Βάσει νόμου του Ιουνίου, όποιος συλλαμβάνεται σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων από τους διπλούς φράχτες επαναπροωθείται πάραυτα. Εντός των «ζωνών τράνζιτ» υπάρχουν και κρατητήρια. Οι ελάχιστοι που ολοκληρώνουν τη διαδικασία οδηγούνται σε ανοιχτά ή κλειστά κέντρα παραμονής, όπου οι συνθήκες είναι «σοκαριστικές».
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, στο διάστημα της αυτοψίας της σχεδόν το 60% των 1.200 ανθρώπων, που είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ουγγαρία, βρισκόταν υπό καθεστώς παράνομης κράτησης.
Οπως θυμίζει η έκθεση, από τον Δεκέμβριο του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα εναντίον της Ουγγαρίας για παράβαση του Κοινοτικού Δικαίου, λόγω των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για το άσυλο. Δέκα μήνες μετά, η κατάσταση παραμένει ατιμώρητα απαράλλαχτη και η διερεύνηση ανολοκλήρωτη.
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την Κομισιόν να αναλάβει δράση και να προχωρήσει πιο γρήγορα την έρευνα, ενώ καλεί το κοινό να τη βοηθήσει να δημιουργήσει μια «καταιγίδα» μηνυμάτων στο Twitter με αποδέκτη τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, ώστε να πιεστούν οι Βρυξέλλες να δώσουν τέλος σ' αυτό το αίσχος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας