Ανήσυχος για την κατάσταση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα και για τα όσα συμβαίνουν στη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών εμφανίστηκε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα τηλεπικοινωνιών Γκίντερ Εντιγκερ, ο οποίος και βρέθηκε χθες στο Βερολίνο.
Σε σχετική ερώτηση που του έθεσε η «Εφ.Συν.», ο επίτροπος Εντιγκερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης της Κομισιόν στο θέμα της διαδικασίας αδειοδότησης, προέβη ωστόσο σε σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στο δικαίωμα της κυβέρνησης να ορίζει η ίδια τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών (σ.σ. καθώς δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία) και καθαυτής της διαδικασίας που ακολουθείται στην Ελλάδα.
Οταν ρωτήσαμε να σχολιάσει τις εξελίξεις σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Εντιγκερ απάντησε:
Αναλύουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Το ζήτημα καθαυτό του αριθμού των τηλεοπτικών καναλιών, εάν δηλαδή θα είναι τέσσερα, έξι ή δέκα, είναι υπόθεση του κράτους-μέλους. Ανήκει στη δικαιοδοσία των εθνικών Κοινοβουλίων. Ομως, άλλο θέμα η διαδικασία της αδειοδότησης.
»Είμαστε της γνώμης πως πρέπει να υπάρχει εγγύηση της πολυφωνίας και της ελευθεροτυπίας. Αλλά τώρα ακούμε φωνές που λένε πως η σημερινή κυβέρνηση θέλει να περιορίσει την πολυφωνία των τηλεοπτικών σταθμών και να κλείσει κανάλια. Εμείς χρειαζόμαστε τεκμήρια. Και εάν χρειαστεί θα κινηθούμε και θα κάνουμε τα ενδεδειγμένα βήματα που προβλέπουν οι συνθήκες της Ε.Ε. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη
Είναι η πρώτη φορά πού ο επίτροπος Εντιγκερ διευρύνει την κριτική του και κάνει λόγο για μια πιθανή απειλή της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα. Ο ίδιος, βέβαια, έχει εκφράσει και στο παρελθόν τις επιφυλάξεις του για ρυθμίσεις που γίνονται στην ελληνική τηλεοπτική αγορά.
Για παράδειγμα, τον περασμένο Ιούνιο είχε αποστείλει επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση, όπου μεταξύ άλλων έθετε ερωτήματα για την ανεξαρτησία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Στην επιστολή αυτή, ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει σύντομα απαντήσεις, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα αντιμετώπιζε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο και θα μπορούσε να επιβάλει βαρύ πρόστιμο.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή, η Κομισιόν εξέφρασε τη δυσφορία της για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε δώσει ακόμη εξηγήσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας