Στην «αντεπίθεση» πέρασε χτες η Ρωσία, με την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να παρεμβαίνουν δυναμικά για την ενίσχυση του ρουβλίου και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της συνεχιζόμενης φυγής κεφαλαίων και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, στο πλαίσιο του ακήρυχτου «ψυχρού πολέμου» με τη Δύση, που απειλεί τη Μόσχα με νέες κυρώσεις.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ μάλιστα επανέλαβε χτες ότι η Μόσχα «διαθέτει τους απαραίτητους πόρους» για να αντιμετωπίσει τη σοβαρότερη νομισματική κρίση της τελευταίας 15ετίας, και μάλιστα «χωρίς να παρέμβει στις αρχές της οικονομίας της αγοράς», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ομως την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι καταναλωτές έσπευσαν στα πολυκαταστήματα για να αγοράσουν εισαγόμενα (ηλεκτρονικά, κυρίως) προϊόντα στις τρέχουσες τιμές, ενώ οι φτωχότεροι γεμίζουν τα ντουλάπια τους με τρόφιμα, φοβούμενοι τους μαυραγορίτες και την πιθανότητα μιας τεχνητής σιτοδείας μέσα στον χειμώνα...
«Δεν ανταποκρίνονται οι ισοτιμίες»
Στις νέες «υποστηρικτικές» του δηλώσεις, ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι «το ρούβλι είναι υποτιμημένο και η συναλλαγματική ισοτιμία του δεν αντανακλά την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της χώρας», υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα το ταχύτερο δυνατό «να μπει μια τάξη στην αγορά συναλλάγματος». «Είναι προς το συμφέρον μας να επαναφέρουμε στην τάξη το συντομότερο δυνατόν την αγορά συναλλάγματος. Κανείς, ούτε οι πολίτες ούτε οι τράπεζες, δεν χρειάζεται μια τέτοια αστάθεια», υπογράμμισε. Και συμπλήρωσε ότι «το ρωσικό ρούβλι δεν μπορεί να μην επηρεαστεί από τις κυρώσεις, ωστόσο οι ισοτιμίες που βλέπουμε στα ανταλλακτήρια τις τελευταίες αρκετές ημέρες δεν ανταποκρίνονται στην αντικειμενική εικόνα της χώρας», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Ο Μεντβέντεφ απέρριψε ωστόσο την πιθανότητα η Μόσχα να προχωρήσει σε «υπερβολικά αυστηρή ρύθμιση» της αγοράς, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, «δεν θα είναι για καλό». «Οι μελλοντικές ενέργειές μας θα πρέπει να βασιστούν στους μηχανισμούς της αγοράς», επέμεινε... καπιταλιστικά.
Η αποτυχία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να συγκρατήσει τη «βουτιά» του ρουβλίου την Τρίτη, παρά την αύξηση των επιτοκίων της από το 10,5% στο 17% και τις παρεμβάσεις της στην αγορά συναλλάγματος, επανέφεραν στο τραπέζι των συζητήσεων την ιδέα λήψης διοικητικών μέτρων, για παράδειγμα, τον περιορισμό της ροής κεφαλαίων. Επίσης, ορισμένοι βουλευτές έχουν προτείνει να υποχρεωθούν οι μεγάλοι εξαγωγικοί όμιλοι να μετατρέψουν σε ρούβλια τα μισά από τα έσοδά τους σε άλλο νόμισμα. Ομως προς το παρόν οι ρωσικές αρχές απορρίπτουν αυτές τις «παρεμβατικές» λύσεις.
Πάντως χτες η ένταση μεταφέρθηκε από τις αγορές στις... υπεραγορές και τα εμπορικά κέντρα, όπου ξέσπασε μαζικό κύμα αγοράς εισαγόμενων ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων, που κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν από τα ράφια, καθώς οι «έχοντες» Ρώσοι καταναλωτές σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις υπάρχουσες τιμές, πριν αυτές προσαρμοστούν στις νέες ισοτιμίες.
Μεγάλη αύξηση φαίνεται πως σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες και στην αγορά ξένων αυτοκινήτων. Οσο για τους «μη έχοντες» Ρώσους, αυτοί σπεύδουν τα τελευταία 24ωρα να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες «ανθεκτικών» τροφίμων, που μπορούν να αποθηκευτούν, εν μέσω του χειμώνα και των φόβων ότι ο πληθωρισμός και η αύξηση της ισοτιμίας θα μετακυλισθούν... μαυραγορίτικα στα περισσότερα είδη διατροφής, είτε εισαγόμενα είτε ρωσικής προέλευσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας