Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων, που επιλέγουν τη θαλάσσια διαδρομή Λιβύη - Ιταλία, καθώς ακόμη 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν ανοιχτά της Σικελίας σε 30 διαφορετικές αποστολές χθες.
Είχαν στοιβαχτεί σε δεκάδες πλεούμενα, πολλά λαστιχένια, που είναι επικίνδυνα ασταθή στην ανοιχτή θάλασσα. Δεν έχουν ακόμη δοθεί στοιχεία για τις υπηκοότητες των ανθρώπων που διασώθηκαν χθες, σύμφωνα με το ιταλικό Λιμενικό Σώμα.
Ανάμεσα στους διασωθέντες ήταν ένα νεογνό που γεννήθηκε πρόωρα και ήταν άρρωστο, το οποίο διακομίστηκε μαζί με τη μητέρα του σε ιταλικό νοσοκομείο με ελικόπτερο.
Πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης, επενέβη χθες τα ξημερώματα για να σωθούν άνθρωποι από ένα αλιευτικό «που είχε επιβιβάσει πάνω από 650 ανθρώπους», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συντονιστής Νικόλας Παπαχρυσοστόμου για να προσθέσει:
Πολλοί από αυτούς δεν είχαν δει ποτέ πριν τη θάλασσα, στο πλοίο επέβαιναν ηλικιωμένες γυναίκες, άρρωστοι και πολλά ασυνόδευτα παιδιά 13 ή 14 ετών. Μάχονταν μεταξύ τους για να διασωθούν πρώτοι, έπεφταν στο νερό, ήταν δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση.
Εικόνες που τράβηξε δημοσιογράφους που επέβαινε σε πλοίο άλλης ΜΚΟ, της Proactiva Open Arms, κατέγραψε τον πανικό των μεταναστών, πολλοί από τους οποίους έπεσαν στο νερό για να φτάσουν στα σωστικά πλοία.
Έτσι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που υποδέχθηκε η Ιταλία μέσα σε δύο ημέρες αυξάνεται στους 10.000 και σηματοδοτεί μια απότομη άνοδο των αφίξεων.
Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες αυτή την εβδομάδα σήμαναν τη μεγάλη αύξηση των αναχωρήσεων πλεούμενων.
Πάνω από 1.100 μετανάστες διασώθηκαν την Κυριακή και σχεδόν 6.500 τη Δευτέρα, ημέρα που καταγράφηκε αν όχι η μεγαλύτερη μια από τις μεγαλύτερες εισροές μεταναστών μέσα σε μια ημέρα στην Ευρώπη.
Σε τάφο έχει μετατραπεί η μεσόγειος, αφού εκτιμάται ότι 2.726 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέθαναν το ίδιο διάστημα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.
Στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή ανέφεραν ότι περίπου 105.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης το 2016, πολλοί από τους οποίους απέπλευσαν από τη Λιβύη.
Πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν καταφέρει να φθάσουν στο ιταλικό έδαφος από τις αρχές του 2014 στην προσπάθειά τους να σωθούν από τη βία, τους πολέμους και τη φτώχεια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας