Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
50%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025

Οι συνωμότες... του 1$

Μετά την εισβολή της αστυνομίας στο σπίτι και την επιχείρηση ενός ύποπτου για συμμετοχή στην οργάνωση (FETÖ) του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gülen), οι αρχές κατέγραψαν τα «ενοχοποιητικά» στοιχεία κατά του προσαχθέντος: δύο όπλα, πυρομαχικά, μία πλαστή ταυτότητα και... τρία χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου!

Ο σειριακός αριθμός -παρατήρησαν- άρχιζε με το γράμμα «F»! 

Έτσι οι φήμες που ήδη κυκλοφορούσαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου απέκτησαν άλλη βάση.

Οι διωκτικές αρχές αποφάσισαν ότι τα αμερικανικά χαρτονομίσματα -και ειδικά το χαρτονόμισμα του 1$- είναι απόδειξη ότι οι ακόλουθοι του Γκιουλέν -που ζει ως γνωστόν αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ- ενορχήστρωσαν την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν. 

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το χαρτονόμισμα του 1$ έχει κάποια σημαντική χρησιμότητα στη λειτουργία της τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκιουλενιστών» δήλωσε πρόσφατα στο κανάλι «A Haber» ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Οι εισαγγελείς ερευνούν ποια μπορεί να είναι αυτή. Τι μπορεί να σημαίνει; Γιατί τα είχαν επάνω τους [τα χαρτονομίσματα]; Μήπως είναι ενδεικτικά της ιεραρχίας [μέσα στην οργάνωση];  Είναι κάποιου είδους "ταυτότητα" για να αναγνωρίζει ο ένας τον άλλον;».

Με σοβαρότητα ο υπουργός συμπλήρωσε ότι έχει ορισμένες πληροφορίες στη διάθεσή του για το θέμα, αλλά «δεν θέλει προς το παρόν να τις μοιραστεί» με το κοινό και «θα αποκαλυφθούν όλα όταν ολοκληρωθεί η έρευνα».

Η θεωρία που διακινείται από ορισμένα ΜΜΕ είναι ότι το γράμμα στην αρχή του σειριακού αριθμού αντιστοιχεί στη θέση που έχει ο κομιστής του χαρτονομίσματος μέσα στην οργάνωση.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Aksam, το γράμμα «F»  αντιστοιχεί σε υψηλόβαθμο αξιωματικό του στρατού ή της αστυνομίας, το «J» και το «C» αντιστοιχούν σε χαμηλόβαθμους ένστολους, το «E» και το «S» σε καθοδηγητές και ακαδημαϊκούς των σχολείων του Γκιουλέν ενώ το «B» σε φοιτητές.

«Με χαρτονομίσματα του 1$, αυτή η οργάνωση μετέτρεψε τα παιδιά της χώρας μας σε τέρατα» διακήρυξε την περασμένη Πέμπτη και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ανωνύμως ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριξε ότι στη διάρκεια των «ανακρίσεων», «αρκετοί ύποπτοι» για τη συμμετοχή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα παραδέχθηκαν ότι είχαν παραλάβει χαρτονομίσματα του 1$ από ανώτερους τους μέσα στο κίνημα του Γκιουλέν.

«Τους είπαν ότι ο ίδιος ο Φετουλάχ Γκιουλέν έχει ευλογήσει τα χαρτονονίσματα», είπε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η αρχική εκτίμηση των διωκτικών αρχών είναι πως το κίνημα του κληρικού χρησιμοποιεί τα χαρτονομίσματα σαν... «προσομείωση μιας κάποιας φυσικής επαφής με τον Φετουλάχ Γκιουλέν» που βρίσκεται πολύ μακριά. 

Οι έρευνες προσανατολίζονται στο εάν συγκεκριμένα χαρτονομίσματα χρησιμοποιήθηκαν για να σταλούν μηνύματα ή να καθορίσουν την ιεραρχία μέσα στο κίνημα -είπε ο ίδιος αξιωματούχος-  προσθέτοντας πως οι αρχές πιστεύουν ότι το κίνημα Γκιουλέν «χρησιμοποιεί μια εξαιρετικά απόκρυφη γλώσσα για να επικοινωνούν τα μέλη του με μυστικότητα μεταξύ τους». 

Έτσι, λίγο λίγο η συζήτηση για τα χαρτονομίσματα απέκτησε ρίζες και οργανώθηκαν μάλιστα και συγκεντρώσεις, με τους φανατικούς της θεωρίας να καίνε στην πυρά δολάρια!

Η διαμάχη βέβαια για το εάν πίσω από την απόπειρα βρίσκεται ο Γκιουλέν και οι οπαδοί του έχει δώσει τροφή σε πάμπολλες θεωρίες συνωμοσίας. Και από επίσημα χείλη.

Για παράδειγμα, ο δήμαρχος της Αγκυρας, Μελίζ Γκοκτσέκ, υποστήριξε ότι ο Γκιουλέν χρησιμοποιεί... τζίνι για να ελέγχει τις σκέψεις των οπαδών του.  

Δημοσιογράφος εμφανίστηκε ενθουσιασμένη σε τουρκικό κανάλι για να δείξει «υλικό» που βρέθηκε στα σκουπίδια «Γκιουλενικών», το οποίο, όπως είπε, πιστεύει πως είναι μηνύματα κωδικοποιημένα μεταξύ των «συνωμοτών» με λέξεις όπως «όπλα» και «ελικόπτερα».

Τέτοιος ήταν ο ενθουσιασμός της που δεν είχε προσέξει τις χειρόγραφες σημειώσεις στο επάνω μέρος: «GTA IV - cheat codes», που ήταν οι κωδικοί για το πολύ δημοφιλές βιντεο-παιχνίδι Grand Theft Auto!

Χθες έγινε γνωστό ότι συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής του διαφημιστικού τμήματος της εφημερίδας Zaman. Γιατί;

Για ένα διαφημιστικό βίντεο της εφημερίδας που προβλήθηκε πριν από περίπου 10 μήνες και το οποίο, όπως γράφει η φιλοκυβερνητική Sabah επικαλούμενη δικές της πηγές, πιστεύεται ότι «... ήταν κωδικοποιημένο μήνυμα προς την πτέρυγα της οργάνωσης στον στρατό».  

Το επιχείρημα είναι ότι η διαφήμιση προβλήθηκε εννέα μήνες και 10 ημέρες πριν εκδηλωθεί η απόπειρα πραξικοπήματος, δηλαδή... όσο διαρκεί «μια εγκυμοσύνη».

Υπό κράτηση βρίσκεται και ο δημιουργός του βίντεο, επικεφαλής της διαφημιστικής εταιρείας. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι συνωμότες... του 1$

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας