Εκατομμύρια Τούρκοι πλημμύρισαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης υπέρ της «Δημοκρατίας» του Ερντογάν, με τον ίδιο να φαντάζει ως ο απόλυτος κυρίαρχος στη γειτονική χώρα και να μιλά -εκ νέου- για για επαναφορά της θανατικής ποινής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λαϊκή συγκέντρωση στην ιστορία της Τουρκίας, με σύνθημα «Υπέρ της Δημοκρατίας και των πεσόντων μαρτύρων» της 15ης Ιουλίου, η οποία έγινε στον χώρο Γιενί Καπί στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρώντας να στείλει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, δεν... παρέλειψε να μιλήσει -εκ νέου- για την επαναφορά της θανατικής ποινής:
«Εάν ο λαός θέλει τη θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του... Οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Απέναντί του, το πλήθος φώναζε: «ποινή θανάτου».
Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε βολές κατά του Βερολίνου που δεν τον άφησε (με video link) να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του που διαδήλωναν στην Κολωνία την περασμένη Κυριακή. Αντίθετα -όπως είπε- η Γερμανία επέτρεψε σε Κούρδους να κάνουν κάτι παρόμοιο, στέλνοντας μήνυμα κατά της τρομοκρατίας: «Πού είναι η δημοκρατία; Αφήστε τους να τρέφουν τους τρομοκράτες και αυτοί θα επιστρέψουν και θα τους χτυπήσουν».
Δήλωσε, επίσης, ότι οι συγκεντρώσεις «υπέρ της δημοκρατίας» θα συνεχισθούν μέχρι την Τετάρτη.
Από την εκδήλωση απουσίαζε το φιλοκουρδικό κόμμα.
Ο πρόεδρος του CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία άνοιξε μία «νέα πόρτα για συμβιβασμό» στην πολιτική, προσθέτοντας ότι η πολιτική πρέπει να μείνει μακριά από τα τζαμιά, τις δικαστικές αίθουσες και τα στρατόπεδα. «Υπάρχει μία νέα Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης το Εθνικιστικού Κόμματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε «ευτυχής, γιατί βλέπω την άνοδο της Τουρκίας», συμπληρώνοντας πως η 15η Ιουλίου «αποτελεί ορόσημο για την Τουρκία». Επαίνεσε τη σθεναρή στάση των Τούρκων πολιτών κατά των πραξικοπηματιών.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από γιγαντοοθόνες και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας αλλά και στην Πενσιλβάνια προκειμένου ο πρόεδρος της Τουρκίας να στείλει μήνυμα στον μισητό αντίπαλό του, Φετουλάχ Γκιουλέν. Το μήνυμα μεταδόθηκε σε τουρκικά, αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα, ισπανικά, γερμανικά και αραβικά.
Το Σάββατο, το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ για τα μέτρα ασφαλείας της συγκέντρωσης και οι αριθμοί της εκδήλωσης μιλούν από μόνοι τους, καθώς είχαν προγραμματιστεί να διανεμηθούν 1,5 εκατ. καπέλα και 2,5 εκατ. σημαίες, να μοιραστούν 5 εκατ. μπουκάλια νερό, στον χώρο να βρίσκονται 65 ειδικές πόρτες με ανιχνευτές μετάλλων και να συμμετέχουν -εκτός από τους αστυνομικούς- 13.000 άνθρωποι.
Με βέτο απειλεί η Αυστρία
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι η Βιέννη θα αντιταχθεί στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε.με την Τουρκία εξαιτίας των διαστάσεων της καταστολής που εφαρμόζεται στη χώρα.
«Έχω φωνή για το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, όπου θα αποφασιστεί εάν θα ανοίξει νέο κεφάλαιο με την Τουρκία. Και είμαι αντίθετος», δηλώνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Kurier».
Με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ο οποίος από την πλευρά του «θα προσπαθήσει να πείσει τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ότι πρέπει να τεθεί τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 16ης Σεπτεμβρίου, προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών.
Η επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μαζί με την κατάργηση της βίζας στις μετακινήσεις των Τούρκων πολιτών εντός της ζώνης Σένγκεν είναι οι δύο από τους βασικούς όρους που θέτει η Αγκυρα για να συνεχίσει την ανάσχεση της προσφυγικής ροής, κατ' εφαρμογήν της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας τον Μάρτιο.
Επιφυλακτική τους τελευταίους μήνες η Αυστρία απέναντι στο περιεχόμενο της συμφωνίας, τις τελευταίες ημέρες ανεβάζει ημέρα με την ημέρα τους τόνους εξαιτίας των διαστάσεων που έχει πάρει το πογκρόμ που διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας