Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν που εξέδωσε χθες δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι το πρώτο στην Τουρκία. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ο -αυτοεξόριστος από το 1999 στην Πενσιλβάνια- μουσουλμάνος ιεροκήρυκας κατηγορείται και επίσημα ως ο «εγκέφαλος» της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο Γκιουλέν «διέταξε την απόπειρα πραξικοπήματος», σύμφωνα με το πρακτορείο «Anadolu», σε μια «προσπάθεια εξάλειψης της κυβέρνησης της τουρκικής Δημοκρατίας ή παρεμπόδισής της από την εκτέλεση των καθηκόντων της». Και κάπως έτσι η Αγκυρα επιχειρεί να βάλει ένα ακόμη «λιθαράκι» στη στοιχειοθέτηση του αιτήματός της για έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.
Ισως όχι τυχαία, η έκδοση του εντάλματος ήλθε εν μέσω πληροφοριών του δικτύου CNN Türk ότι επίκειται επίσκεψη του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στα τέλη Αυγούστου στην Τουρκία, ενώ συνέπεσε χρονικά με τις νέες διακηρύξεις Ερντογάν για πλήρη εξάλειψη του γκιουλενικού κινήματος «Χιζμέτ» επί τουρκικού εδάφους.
«Δεν έχουν καμία σχέση με θρησκευτική κοινότητα, είναι μια κανονική τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του ενώπιον επικεφαλής επιμελητηρίων και χρηματιστηρίων, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Μίλησε και πάλι για «καρκίνο» που «έχει επεκταθεί παντού», κυρίως «στον κόσμο των επιχειρήσεων».
Και ανακοίνωσε τον οικονομικό «στραγγαλισμό» όλων των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον ιεροκήρυκα -συμπεριλαμβανομένων σχολείων και φιλανθρωπικών οργανώσεων- χαρακτηρίζοντάς τες «εστίες τρομοκρατίας». «Δεν πρόκειται να δείξουμε κανένα έλεος», προειδοποίησε για πολλοστή φορά ο Ερντογάν. Οι συλλήψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, προσέθεσε. Και ο νοών νοείτω...
«Τα σημάδια είναι αλάνθαστα» ότι η Τουρκία οδεύει υπό τον Ταγίπ Ερντογάν προς τη δικτατορία, κατήγγειλε ο Αυστριακός καγκελάριος -σε συνέντευξη στον δημόσιο σταθμό ORF-, ζητώντας μάλιστα να σταματήσουν εδώ και τώρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «διπλωματική μυθοπλασία».
«Θα ήταν σοφό να πούμε τώρα ότι πατάμε το κουμπί της επανεκκίνησης», ανέφερε ο Σοσιαλδημοκράτης Κρίστιαν Κερν, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να καταθέσει πρόταση για μια «νέα προσέγγιση» με την Τουρκία, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου.
Τα επίπεδα της δημοκρατίας στην Τουρκία «σαφώς και δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν την ένταξη» στην Ε.Ε. και η εθνική οικονομία της απέχει «πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υπογράμμισε ο Αυστριακός καγκελάριος.
Παρ’ όλα αυτά, έσπευσε να προσθέσει ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Ε.Ε., εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Αγκυρα δεν είναι έτοιμη να βάλει «ταφόπλακα» στη συμφωνία για το προσφυγικό, όπως έχει πολλάκις πια απειλήσει.
Τη θέση Κερν υποστήριξαν ο αντικαγκελάριος της αυστριακής κυβέρνησης και αρχηγός του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, καθώς και ο υπ. Αμυνας της χώρας.
Ωστόσο τις απέρριψε αυθωρεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η Τουρκία, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. Και σίγουρα όχι εάν επαναφέρει τη θανατική ποινή, όπως ζητούν ορισμένοι», επισήμανε σε συνέντευξη στο γερμανικό δίκτυο ARD.
Ωστόσο «δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε εάν λέγαμε μονομερώς στην Τουρκία πως οι διαπραγματεύσεις τερματίζονται», τόνισε ο Γιούνκερ, υπενθυμίζοντας ότι για μια τέτοια απόφαση απαιτείται στους κόλπους των «28» ομοφωνία.
Ρητορική «παρόμοια με της Ακροδεξιάς» χαρακτήρισε από την πλευρά του τις δηλώσεις Κερν ο υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, επισημαίνοντας πως «πρέπει να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ασκώ κριτική στην Τουρκία και στο είμαι εναντίον της Τουρκίας».
Στο μεσοδιάστημα, ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης έσπευδε να «μαζέψει» τις προχθεσινές δηλώσεις του από την Αγκυρα, ότι «πρέπει να εκκαθαριστεί» το δίκτυο του Γκιουλέν κι ότι υπάρχει «πολύ λίγη κατανόηση» από ευρωπαϊκής πλευράς στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία.
«Σχετικά με τις διώξεις μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία: δεν πρέπει να γίνουν υπερβολές στις εκκαθαρίσεις», έγραψε χθες ο Τόρμπγερν Γιάγκλαντ στο twitter, ενώ ο εκπρόσωπός του αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι ο γ.γ. κατανοεί μεν «την ανάγκη διενέργειας ερευνών», ωστόσο δεν υποστηρίζει το πογκρόμ που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία.
Το άσυλο της Σουηδίας και το «διεθνές προηγούμενο»
Κυκλοφόρησε χθες η είδηση ότι η Σουηδία χορήγησε άσυλο σε υποστηρικτές του Γκιουλέν και αμέσως έσπευσαν διάφοροι να συγκρίνουν την περίπτωση της Σουηδίας με αυτήν της Ελλάδας και των 8 Τούρκων στρατιωτικών και να αναφέρουν ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί «διεθνές προηγούμενο».
Διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν χθες ότι οι δήθεν πραξικοπηματίες -που αναφέρεται ότι η Σουηδία τούς χορήγησε άσυλο- είναι σύμφωνα με πληροφορίες Τούρκοι πολίτες που ζουν στη Σουηδία και δεν συμμετείχαν ενεργά στο τουρκικό πραξικόπημα.
Αυτό δεν έχει σχέση με στρατιωτικούς που διέφυγαν στη χώρα μας από την Τουρκία με στρατιωτικό ελικόπτερο. Η περίπτωση αυτή είναι διαφορετική καθώς είναι προς διερεύνηση η συμμετοχή τους σε πραξικόπημα που στόχευε στην ανατροπή μιας νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.
Προφανώς και δεν προδικάζεται τίποτα ως προς την εξέταση των αιτημάτων ασύλου των 8 που θα γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το ελληνικό και διεθνές δίκαιο.
Αλλά είναι πολύ διαφορετικό να ζεις σε μια χώρα και να κάνεις εκεί αίτημα ασύλουκαι διαφορετικό να είσαι στρατιωτικός και να κατηγορείσαι ότι συμμετέχεις σε πραξικόπημα που, μεταξύ άλλων ενεργειών, βομβάρδισε το τουρκικό Κοινοβούλιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας