Η «νέα Θάτσερ» Τερέζα Μέι είναι και επίσημα η νέα επικεφαλής των κυβερνώντων Συντηρητικών και ως εκ τούτου της Μ. Βρετανίας.
«Την Τετάρτη το απόγευμα θα έχουμε νέα πρωθυπουργό». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων χθες ο Ντέιβιντ Κάμερον έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ανακοινώνοντας την ημερομηνία της παραίτησής του και βάζοντας έτσι μια άνω τελεία στις ραγδαίες, για κάποιους δραματικές, εξελίξεις στην πολιτική ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, αφού εξήρε την επιλογή της Αντρεα Λίντσομ να αποσύρει την υποψηφιότητά της για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του Συντηρητικού Κόμματος, επισήμανε πως «δεν χρειάζεται πλέον μια παρατεταμένη μεταβατική περίοδος» και τόνισε ότι θα στηρίξει «πλήρως την Τερέζα Μέι» καθώς τη θεωρεί ικανότατη για τη θέση αυτή.
«Είναι ικανή, υπεύθυνη και διαθέτει την αξιοπιστία να ηγηθεί της χώρας μας τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Σεξπιρικό δράμα
«Τουλάχιστον τον τελευταίο καιρό δεν πλήττουμε με την πολιτική», είπε στην «Εφ.Συν.» γνωστός Βρετανός αναλυτής όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει τη χθεσινή ημέρα. Οχι αδίκως, αν αναλογιστεί κανείς πως από το πρωί ώς αργά το βράδυ στη Γηραιά Αλβιώνα εξελισσόταν ένα σεξπιρικό δράμα.
Αρχικά, νωρίς χθες, η Τερέζα Μέι, η υπουργός Εσωτερικών, ξεκινούσε επίσημα την εκστρατεία της για την αρχηγία των Συντηρητικών από το Μπέρμιγχαμ. «Brexit σημαίνει Brexit», τόνισε και επισήμανε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχει την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα της με την Ε.Ε.
Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει νέο δημοψήφισμα και σημείωσε πως το αποτέλεσμα δείχνει ότι η Βρετανία επιθυμεί την αλλαγή. Παράλληλα υποσχέθηκε πως, αν επιλεγεί ως η επόμενη πρωθυπουργός, θα φτιάξει μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί όλους τους πολίτες και όχι μόνο τους προνομιούχους.
«Θέλω να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα δουλεύει για όλους», είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε τους βασικούς άξονες της οικονομικής της πολιτικής.
«Τις επόμενες μέρες θα αναπτύξω τις θέσεις μου για την οικονομία και για το πώς θα βγούμε από αυτή την περίοδο αβεβαιότητας. Πώς θα πετύχω μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Τι θα κάνω για να αντιμετωπίσω το μακροχρόνιο πρόβλημα της βρετανικής παραγωγικότητας και πώς θα δημιουργήσω περισσότερες και πιο καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας», είπε μεταξύ άλλων. Λ
ίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία της, άρχισε να διαδίδεται η είδηση πως πίσω στο Λονδίνο η Αντρεα Λίντσομ ετοιμάζεται να παραιτηθεί.
Ομοψυχία
Οπερ και εγένετο. Η συνυποψήφιά της ανακοίνωνε ότι αποχωρεί από την κούρσα διαδοχής καθώς, όπως σημείωσε, η χώρα τώρα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται να είναι ενωμένη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει.
«Η Τερέζα Μέι είναι η ιδανική για τη θέση της πρωθυπουργού», είπε η Λίντσομ και υπογράμμισε ότι στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την ανάδειξη των δύο υποψηφιοτήτων την ανθυποψήφιά της τη στήριξε πάνω από το 60% των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος.
Μετά από αυτή τη δήλωση, η εν αναμονή πλέον πρωθυπουργός της χώρας επέστρεψε εσπευσμένα στο Λονδίνο. Και έτσι η Τερέζα Μέι θα είναι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ.
Το βράδυ, έξω από το κοινοβούλιο, αφού ευχαρίστησε όλους τους πρωταγωνιστές των τελευταίων ωρών για την «υπεύθυνη στάση» που κράτησαν, για ακόμη μία φορά υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενώσει τη χώρα και να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Αποχαιρετισμός
Σήμερα το μεσημέρι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα προεδρεύσει του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου του, ενώ αύριο θα παραστεί στην ώρα του πρωθυπουργού, από τη μια για να απαντήσει στις προγραμματισμένες ερωτήσεις των βουλευτών και από την άλλη για να αποχαιρετήσει επίσημα το σώμα.
Μια πρακτική που ακολούθησε και ο Τόνι Μπλερ όταν τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Γκόρντον Μπράουν.
Εν τω μεταξύ, από τα πέντε μεγάλα κόμματα της Βρετανίας τα 3 έχουν ήδη ζητήσει πρόωρες εκλογές. Πρόκειται για το Κόμμα των Εργατικών, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι πως όταν ο Μπράουν διαδέχθηκε τον Μπλερ στην πρωθυπουργία, η Τερέζα Μέι ήταν μια από τις ισχυρότερες φωνές των Συντηρητικών που τότε ζητούσαν πρόωρες εκλογές.
Εξάλλου την Πέμπτη ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις διεθνείς αγορές και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της απόφασης του Brexit, όπως όλα δείχνουν θα εισηγηθεί τη μείωση των επιτοκίων από το 0,5% που είναι σήμερα τουλάχιστον στο 0,25%, αν όχι στο 0.
Εσωκομματικές εκλογές στους Εργατικούς
«Δεν είμαι μπλερική. Δεν είμαι μπραουνική. Δεν είμαι κορμπινική. Είμαι αυτή που είμαι. Μια γυναίκα», δήλωσε η 55χρονη πρώην σκιώδης υπουργός Επιχειρήσεων, Αντζελα Ιγκλ, λίγο πριν πυροδοτήσει τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη ηγέτη των Εργατικών.
Η Ιγκλ τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει τις υπογραφές τουλάχιστον 51 Εργατικών βουλευτών της Βουλής των Κοινοτήτων και ευρωβουλευτών του ίδιου κόμματος. Ετσι τώρα, όπως ορίζει το καταστατικό των Εργατικών, θα προκηρυχθούν εσωκομματικές εκλογές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν επισήμως σήμερα.
«Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν μπόρεσε να προσφέρει την ηγεσία που αυτό το κόμμα χρειάζεται. Εγώ πιστεύω πως μπορώ», είπε μεταξύ άλλων.
Το πρόβλημα πια είναι αν η επιτροπή του κόμματος που ρυθμίζει τις εσωκομματικές εκλογές θα κάνει δεκτό το αίτημα του νυν ηγέτη των Εργατικών να συμμετάσχει σε αυτές, όπως ο ίδιος επιθυμεί, χωρίς να χρειαστεί να συγκεντρώσει 51 υπογραφές βουλευτών.
Το παράδοξο είναι πως, ενώ ο Κόρμπιν στηρίζεται από τη βάση των Εργατικών και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, στην πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπό του κατάφερε να πείσει μόνο 40 βουλευτές του να τον στηρίξουν. Ετσι, δεν κινδυνολογούν όσοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο διάσπασης αυτού του ιστορικού κόμματος δεν είναι «όνειρο θερινής νυκτός».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας