«Το μέσα είναι μέσα και το έξω είναι έξω» δήλωσε για ακόμη μία φορά χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσω τη ζημιά που προκάλεσε το Brexit».
Επίσης, εκτίμησε πως «μια μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα γύρω από το Brexit, θα είναι δηλητηριώδης για την οικονομία», ενώ δεν απέκλεισε τον κίνδυνο να προκληθεί φαινόμενο ντόμινο στην Ε.Ε. από την έξοδο της Βρετανίας.
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» αποκάλυψε ακόμη ένα σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για το τι θα μπορούσε να γίνει στην Ε.Ε. και ειδικότερα στην ευρωζώνη μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.
Το σχέδιο αυτό έχει τίτλο «Πρωτοβουλίες μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο» και φέρεται να έχει συνταχθεί από συνεργάτες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι χώρες-μέλη δεν θα πρέπει να απαλλαγούν από την ευθύνη τους να παρουσιάζουν σταθερούς προϋπολογισμούς και φιλικές προς την ανάπτυξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει αξιόπιστη τήρηση των κανόνων για το χρέος, του Συμφώνου Σταθερότητας και του Δημοσιονομικού Συμφώνου.
Τι προτείνει ο Βόλφγκανγκ
Οι επιτελείς του Σόιμπλε ρίχνουν για ακόμη μία φορά την ιδέα του δικαιώματος απόρριψης των σχεδίων προϋπολογισμού χωρών-μελών.
Η επιτήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής θα μπορεί να πραγματοποιείται από μια νέα ανεξάρτητη αρχή και όχι από έναν επίτροπο.
Επιπλέον, στα σχέδια αυτά γίνεται λόγος για κίνητρα για μεταρρυθμίσεις.
Μαζί με τη Ρώμη και το Παρίσι, το Βερολίνο προτείνει αξιοποίηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και όχι τη σύσταση ενός νέου ταμείου.
Η «Χάντελσμπλατ» επισημαίνει πως τα σχέδια αυτά του Σόιμπλε είναι ενδεχομένως έτοιμα και ως αντίβαρο στις απαιτήσεις της Ρώμης και του Παρισιού, αλλά δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί προκειμένου να επέλθει και πάλι ηρεμία στη σχετική συζήτηση.
Τα ανωτέρω σχέδια δείχνουν πως το Βερολίνο δεν σκέφτεται αυτή τη στιγμή να προχωρήσει η ευρωζώνη σε αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων.
Αντίθετα, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική συνεχίζει να παραμένει προτεραιότητα.
Να θυμίσουμε πως πριν από λίγες ημέρες ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είχαν παρουσιάσει δικό τους κοινό σχέδιο.
Εκαναν λόγο για αναγκαιότητα μετατροπών στο Σύμφωνο Σταθερότητας και αντεπίθεση για την ανάπτυξη στην Ε.Ε.
Ολα δείχνουν πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να συγκινείται από τέτοιες προτάσεις, περιμένει να δει τις εξελίξεις στη Γερμανία και επιμένει στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας