Κλιμακώνεται ο διπλωματικός «πυρετός» στον απόηχο του Brexit και με φόντο τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, στην οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο το διαζύγιο της Βρετανίας με την ευρωπαϊκή «οικογένεια».
Οι παρασκηνιακές διεργασίες είναι ιδιαίτερα έντονες, όπως και οι πιέσεις προς τη Μεγάλη Βρετανία από Ευρωπαίους αξιωματούχους και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ αυτών, η Γερμανία και η Γαλλία- που ζητούν από τη Βρετανία να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες εξόδου από την Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, ισχυρές είναι οι αναταράξεις εντός της χώρας, καθώς ξεκινάει η διαδικασία διαδοχής του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο κόμμα των Συντηρητικών, ενώ υπάρχουν ασφυκτικές πιέσεις προς τον Κόρμπιν στο κόμμα των Εργατικών.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ επιχειρούν φαινομενικά να καθησυχάσουν τους πάντες και να στείλουν μία νότα αισιοδοξίας, ενώ στις αγορές γκρεμίζεται η στερλίνα και οι τραπεζικές μετοχές.
«Ο νέος πρωθυπουργός θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50»
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, σχολίασε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι αυτό το οποίο ήθελε, αλλά τόσο αυτός όσο και το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει σεβαστό. Σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή στα δικαιώματα των πολιτών, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα αρχίσουν υπό την ηγεσία νέου πρωθυπουργού.
Η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται, υποστήριξε, ενώ υπενθύμισε ότι 6 στους 7 βουλευτές είχαν ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Υπάρχει θεμελιώδης ευθύνη να ενωθεί η χώρα, είπε επίσης και καταδίκασε τις απεχθείς επιθέσεις κατά μεταναστών από την Ευρώπη. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ασκήσεις στη Βρετανία και υπερασπίστηκε τη διεξαγωγή του, λέγοντας ότι ήταν η σωστή απόφαση να ερωτηθεί ο λαός για ένα θέμα τέτοιας μεγάλης σημασίας.
Είπε, επίσης ότι είναι έτοιμα συγκεκριμένα έκτακτα σχέδια για την αντιμετώπιση των συνεπειών του αποτελέσματος και επιβεβαίωσε τη συγκρότηση μίας νέας ομάδας Brexit από αξιωματούχους και ειδικούς για να προετοιμάσουν τις διαδικασίες που θα δίνει αναφορά στο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, όλες οι ουσιαστικές αποφάσεις θα πρέπει να αναμένουν μέχρι να διοριστεί νέος πρωθυπουργός. Υπογράμμισε πως δεν θα ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 50: αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο νέος πρωθυπουργός και το υπουργικό του συμβούλιο, τόνισε.
Καταλήγοντας, έδωσε ένα μήνυμα συνεργασίας με την Ε.Ε.:
Η συνεργασία με την Ευρώπη σε θέματα ασφάλειας θα συνεχιστεί. Παραμένει ισχυρή η θέση της Βρετανίας. Φεύγουμε από την Ε.Ε. αλλά δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Η παραίτηση δεν είναι μία απόφαση την οποία πήραμε ελαφριά τη καρδιά.
«Διαπραγματεύσεις από τις Βρυξέλλες»
Απαντώντας στον Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι το κόμμα του αποδέχεται το αποτέλεσμα, το οποίο απέδωσε στο γεγονός ότι πολλοί πολίτες νιώθουν ανίσχυροι, αποκομμένοι και απογοητευμένοι, όχι από την Ε.Ε. αλλά από την κυβέρνηση των Συντηρητικών και χαρακτήρισε την εκστρατεία ως «διχαστική» και «αρνητική».
Υποστήριξε ότι καμία πτέρυγα του κόμματος των Τόρις δεν έχει σχέδιο εξόδου, επομένως οι Εργατικοί θα πρέπει να εμπλακούν κατά 100%. Ζήτησε την προστασία των δικαιωμάτων στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση, ενώ απαίτησε όπως η βρετανική κυβέρνηση να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιβληθούν αυξήσεις φόρων όπως είχε απειλήσει ο υπουργός Οικονομικών Όσμπορν στην περίπτωση Grexit. Υποστήριξε επίσης ότι η χώρα δεν μπορεί να είναι σε καθεστώς παράλυσης για τους επόμενους 3 μήνες: επομένως ο Κάμερον θα πρέπει να αρχίσει διαπραγματεύσεις όταν πάει στις Βρυξέλλες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιθυμεί την ενεργοποίηση των άρθρου 50.
Ο Κόρμπιν απηύθυνε και μήνυμα προς τους «αντάρτες» στους κόμματός του: «Η χώρα δεν θα πει 'ευχαριστώ' ούτε στα πρωτοκλασάτα στελέχη ούτε στους υπόλοιπους που κάθονται στα πίσω έδρανα, για την εμπλοκή τους σε εσωκομματικές μανούβρες αυτήν την περίοδο». Στο άκουσμα της παραπάνω φράσης, εκφράστηκαν αντιδράσεις, με βουλευτές των Εργατικών να φωνάζουν ο ένας στον άλλο, ενώ ορισμένοι ζήτησαν από τον Κόρμπιν να παραιτηθεί. Ο ίδιος ο Κόρμπιν έκλεισε την ομιλία του λέγοντας μία «καλή κουβέντα» για τον Κάμερον. Όπως είπε, διαφωνεί σε πολλά σημεία με τον πρωθυπουργό, αλλά επαίνεσε τον Κάμερον για τις αποφάσεις που πήρε παρά τις εσωκομματικές πιέσεις που δεχόταν.
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν ασφυκτικές πιέσεις προς τον Κόρμπιν στο κόμμα των Εργατικών, ο οποίος ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί. Η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μορφής κατά του Κόρμπιν θα γίνει αύριο, Τρίτη, με τον Κόρμπιν να φαίνεται πως έχει τη στήριξη (και τη χρηματοδότηση) των τριών μεγάλων συνδικάτων.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί 14 στελέχη της «σκιώδους κυβέρνησης» των Εργατικών, ενώ πολλά στελέχη κατηγορούν τον Κόρμπιν για ελλιπή συμβολή στην εκστρατεία του κόμματος για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. λέγοντας ότι αμφιβάλλουν πλέον για την ικανότητά του να οδηγήσει το κόμμα σε νίκη στις επόμενες εκλογές.
Πιέζουν οι Ευρωπαίοι
Αν και φαινομενικά οι Γερμανοί φέρονται να δίνουν χρόνο στη Βρετανία για να προετοιμαστεί για την έξοδο, ουσιαστικά πιέζουν για όσο το δυνατόν πιο άμεση επίλυση του ζητήματος.
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, υπογράμμισε πως ο χρόνος υποβολής του αιτήματος εξόδου είναι ευθύνη της βρετανικής κυβέρνησης, ωστόσο τόνισε πως «κανείς δεν επιθυμεί διαιώνιση του ζητήματος».
Έχουμε μια δεδομένη διαδικασία. Το άρθρο 50 της Συνθήκης δεν προσδιορίζει τον χρόνο στον οποίο πρέπει να υποβληθεί το αίτημα, αλλά λέει ξεκάθαρα ότι την αίτηση πρέπει να υποβάλει η χώρα που θέλει να φύγει. Δεν θέλει κανείς ένα ζήτημα που θα διαιωνίζεται. Δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον κανενός στην Ευρώπη.
Μάλιστα, ο Ζάιμπερτ όπως και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ απέρριψαν τις υποθέσεις ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε ό,τι αφορά την ταχύτητα της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.
Παράλληλα, στο μυαλό των Γερμανών είναι ο φόβος νέων εξόδων χωρών από την ευρωπαϊκή «οικογένεια»: όπως είπε ο Ζάιμπερτ, «η βασική προσέγγιση του Βερολίνου είναι ότι από τη μια πλευρά τηρούμε την προβλεπόμενη διαδικασία και από την άλλη ότι θέλουμε τώρα να κάνουμε το παν ώστε να μην ενισχύσουμε τις φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρώπη, αλλά τις δυνάμεις της ενότητας».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζήτησε αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να αντιδράσουν στο Brexit με μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση των κινδύνων:
Το είπα πριν από το δημοψήφισμα ότι ασχέτως με το πώς το δημοψήφισμα στη Βρετανίας καταλήξει, δεν μπορούμε απλά να συνεχίσουμε (να ενεργούμε) όπως στο παρελθόν στην Ευρώπη... Πρέπει να επικεντρωθούμε στην Ευρώπη στο να μεριμνήσουμε σχετικά με το γεγονός ότι ακόμα περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη –όχι μόνο στη Γερμανία, όχι μόνο στη Βρετανία, όχι μόνο στην Ελλάδα και όχι μόνο στη Δανία και όχι μόνο στη Γαλλία– δεν κατανοούν απολύτως τι ακριβώς κάνουμε.
Από την πλευρά της Γαλλίας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Γαλλία όπως και η Γερμανία λέει ότι η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit. Η απόφαση πρέπει να εφαρμοσθεί γρήγορα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μία αβέβαιη και αόριστη κατάσταση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αρκέστηκε να ισχυριστεί ότι η Ε.Ε. έχει τα εργαλεία για να αποτρέψει τη διολίσθηση της οικονομίας της σε ύφεση:
Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα, που πρέπει να αντιμετωπισθεί, αλλά δεν βλέπουμε ισχυρή αναταραχή ή κρίση. Δεν υπάρχει κραχ στις αγορές, έτσι όλοι μπορούν να καθησυχασθούν ότι θα πάρουμε σοβαρά την κατάσταση και θα την αντιμετωπίσουμε καλά. Έχουμε τα μέσα, ιδιαίτερα τη συνεργασία των κεντρικών τραπεζών, για να διασφαλίσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα , να καθησυχάσουμε τις αγορές και να παράσχουμε ρευστότητα, εάν χρειασθεί.
«Δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση χωρίς το άρθρο 50»
Την επομένη του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η συνομιλία ήταν φιλική και ο Βρετανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γιούνκερ και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμβολή τους στη διαδικασία που οδήγησε στην επίλυση του δημοψηφίσματος. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σχοινάς, οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής άφησε έμμεσες αιχμές για τη βρετανική ηγεσία, όταν ρωτήθηκε εάν οι πολιτικές συνέπειες του δημοψηφίσματος θα πρέπει να οδηγήσουν σε παραιτήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής: όπως είπε ο κ. Σχοινάς, δεν ήταν η Επιτροπή εκείνη η οποία ζήτησε δημοψήφισμα και ότι οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δούλεψε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας «δίκαιης συμφωνίας» με τη Μ. Βρετανία, οι οποίες έγιναν ομόφωνα δεκτές από τους 28 ηγέτες της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Φεβρουαρίου και στη συνέχεια οι Βρετανοί κλήθηκαν να αποφασίσουν.
Επίσης, τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, χωρίς την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Καθησυχάζουν οι ΗΠΑ
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ συνιστούν ψυχραιμία. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, προέτρεψε -από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται- τους Ευρωπαίους ηγέτες να «μην τα χάσουν» και να υπερασπιστούν τις «αξίες και τα συμφέροντα που μας έφεραν κοντά» όταν θα διαπραγματεύονται την έξοδο των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου: δήλωσε ότι η αναταραχή της παγκόσμιας αγοράς από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit δεν μοιάζει με την απαρχή μιας ακόμα χρηματοοικονομικής κρίσης. Η πρόκληση για τους παγκόσμιους ηγέτες είναι να παράσχουν σταθερότητα και να προωθήσουν την ανάπτυξη, συμπλήρωσε, αν και αναγνώρισε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα αποτελέσει μια ακόμα οικονομική αντιξοότητα διεθνώς.
Σε κάθε περίπτωση, ο αντίκτυπος στις χρηματοοικονομικές αγορές από την ψήφο υπέρ του Brexit είναι έντονος, καθώς συνεχίζεται να κατακρυλάει η στερλίνα και να καταγράφουν απώλειες τα χρηματιστήρια και ιδιαίτερα οι τραπεζικές μετοχές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας