Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται ισχυρή εσωκομματική αμφισβήτηση | Stefan Rousseau/PA via AP

Κρίση ηγεσίας

Ανταρσία, πραξικόπημα, εμφύλιος πόλεμος... Το σοκ της επικράτησης του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης και η βαθιά απογοήτευση για τη μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων των Εργατικών, που στήριξαν στην κάλπη την έξοδο της χώρας τους από την Ε.Ε. κόντρα στην κομματική «γραμμή», κλόνισαν συθέμελα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας.

Και νομοτελειακά πυροδότησαν κρίση ηγεσίας, με πρωτοκλασάτα στελέχη να προσωποποιούν την αποτυχία της εκστρατείας υπέρ της παραμονής στον «αριστερό» -και ευρωσκεπτικιστή μέχρι πρότινος- ηγέτη του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Πρόκειται λίγο-πολύ για το χρονικό μιας... προαναγγελθείσας αμφισβήτησης, αφού κορυφαίοι Εργατικοί -σφόδρα δυσαρεστημένοι ήδη από την πανηγυρική εκλογή του ως επικεφαλής της παράταξης τον Σεπτέμβρη του 2015- τον περίμεναν στη γωνία για να ψέξουν κάθε αστοχία ή στραβοπάτημα.

Πόσο μάλλον την αιφνιδιαστική πανωλεθρία της 23ης Ιουνίου, που αλλάζει άρδην τα δεδομένα στη Γηραιά Αλβιώνα, φέρνοντάς την πιο κοντά στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Μετά τις δύο βουλευτίνες των Εργατικών που κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον του Κόρμπιν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, στον χορό της αμφισβήτησης μπήκε ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Μπεν (γιος του παλαίμαχου στελέχους της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών και μέντορα του Κόρμπιν, Τόνι Μπεν) που φέρεται να έχει βλέψεις σε τυχόν κούρσα διαδοχής, αν και ο ίδιος το διαψεύδει.

Ο Μπεν τηλεφώνησε στον Κόρμπιν τη νύχτα του Σαββάτου για να του αναγγείλει πως δεν απολαμβάνει πλέον την εμπιστοσύνη του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου.

Λίγο αργότερα ο Κόρμπιν τον «καρατόμησε» επίσης τηλεφωνικά, έπειτα κι από αποκαλύψεις της εφημερίδας Observer ότι ο Μπεν οργάνωνε «πραξικόπημα» εναντίον του, ζητώντας από τους συναδέλφους του να υποβάλουν μαζικά παραίτηση αν εκείνος αρνηθεί να αποχωρήσει από την ηγεσία.

Η μεταμεσονύχτια απόλυση Μπεν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με τους Εργατικούς να γίνονται μαλλιά-κουβάρια και ορισμένες φωνές να πιθανολογούν ακόμα και διάσπαση του κόμματος.

Ο ένας μετά τον άλλον, τουλάχιστον έντεκα από τους τριάντα σκιώδεις υπουργούς (ανάμεσά τους οι «υπουργοί» Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας, Σκοτίας, Βόρειας Ιρλανδίας, Νέας Γενιάς) υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τον Κόρμπιν για χλιαρή και άνευρη εκστρατεία υπέρ της παραμονής, έλλειψη πειστικής εναλλακτικής απέναντι στους αντιευρωπαϊστές, ανεπάρκεια στη συσπείρωση των ψηφοφόρων, αλλά πάνω απ’ όλα αδυναμία να ηγηθεί του κόμματος και της ίδιας της Βρετανίας, προεξοφλώντας νέα εκλογική αποτυχία σε περίπτωση που παραμείνει αρχηγός όταν θα ξαναστηθούν κάλπες για νέες βουλευτικές εκλογές.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει παραίτηση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη με ισχυρή εντολή», ήταν η απάντηση του γραφείου του στα εσωκομματικά «μαχαιρώματα», ενώ ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος αν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής εναντίον του.

Τη στήριξη στο πρόσωπο του Κόρμπιν απέσυρε χθες και ο αντιπρόεδρος των Εργατικών (και φιλόδοξος δελφίνος) Τομ Γουότσον, ζητώντας από τη μια «αποτελεσματική αντιπολίτευση» απέναντι στην «αξιοθρήνητη ηγεσία της χώρας», αφήνοντας αιχμές από την άλλη για την ετοιμότητα της παράταξης να σχηματίσει κυβέρνηση αφού η χώρα οδεύει -όπως προέβλεψε- σε πρόωρες εκλογές.

Αντίθετα, τουλάχιστον εφτά μέλη του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου υπερασπίστηκαν με θέρμη τον αρχηγό τους, με ορισμένους να κατηγορούν ανοιχτά τους συναδέλφους τους για «πραξικόπημα» και υπονόμευση της ενότητας και σταθερότητας του κόμματος.

Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει και η αποκάλυψη εγγράφων από το BBC, που φέρονται να δείχνουν πως το γραφείο του Κόρμπιν αποπειράθηκε να «σαμποτάρει σκόπιμα» την εκστρατεία για το Bremain, «νερώνοντας» μεταξύ άλλων ομιλίες του από αιχμηρές αναφορές, π.χ. για το τοξικό θέμα της μετανάστευσης.

Ούτως ή άλλως, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές χρεώνουν στον Κόρμπιν πως δεν πάλεψε με την καρδιά του υπέρ της παραμονής, κάνοντας και αρκετά επικοινωνιακά λάθη στην πορεία προς το δημοψήφισμα, αφού μεταπήδησε αμήχανα από τον έντονο ευρωσκεπτικισμό με αιχμή του δόρατος τις πολιτικές λιτότητας και ακραίας κοινωνικής ανισότητας εντός Ε.Ε., στο στρατόπεδο της παραμονής στην Ενωση.

Ωστόσο, παρά τον ανελέητο πόλεμο κατά του Κόρμπιν, ισχυρό αντίβαρο υπέρ του συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλη μερίδα των μελών της παράταξης, τα συνδικάτα και οι νέοι, ενώ ηλεκτρονικό αίτημα για την παραμονή του στο τιμόνι των Εργατικών είχε συγκεντρώσει χθες πάνω από 180.000 υπογραφές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κρίση ηγεσίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας