Τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ρέντσι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα υποδεχθεί σήμερα στο Βερολίνο η καγκελάριος Μέρκελ, προκειμένου να συντονίσουν από κοινού τις κινήσεις τους απέναντι στο Λονδίνο εν όψει της πολύ κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. αύριο στις Βρυξέλλες.
Προηγήθηκε –το Σάββατο– έκτακτη συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της Ε.Ε. Οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν από τη Βρετανία να επιταχύνει τη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε., ενώ Γαλλία και Γερμανία παρουσίασαν και σχέδιο το οποίο απλά συζητήθηκε δίχως να υπάρξει καμιά συμφωνία.
Το σχέδιο αυτό κάνει λόγο για «ευέλικτη Ε.Ε.», δηλαδή πρόκειται στην ουσία για ένα προσχέδιο μιας Ενωσης που θα μπορεί να προχωρά με διαφορετικές ταχύτητες.
Η καγκελάριος Μέρκελ με δηλώσεις της το Σάββατο φάνηκε για ακόμη μία φορά πολύ προσεκτική στις κινήσεις της, λέγοντας πως «δεν πρέπει να βιαστούμε στις αποφάσεις μας για τη Βρετανία, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να διαρκέσουν αιώνες».
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στους Βρετανούς, σε συνέντευξη που έδωσε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Μπιλντ».
Οπως σημείωσε, «η βρετανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να παρουσιάσει έργο. Η σύνοδος κορυφής την ερχόμενη Τρίτη είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο».
Το ίδιο ζήτησε και η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν.
Σύμφωνα με την κ. Φον ντε Λάιεν, «δεν πρέπει να δώσουμε σε κανέναν την ευκαιρία να παίζει με τον χρόνο. Η οικονομία θέλει να ξεκαθαρίσουν γρήγορα τα πράγματα».
Η ίδια επέμεινε πως δεν πρέπει να δοθούν ειδικές συνθήκες στη Βρετανία από τη στιγμή που έχει αποφασίσει την αποχώρησή της.
Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εάν κάνουμε παραχωρήσεις στη Βρετανία, τότε αυτό θα το ζητήσουν και άλλοι. Οι κανόνες πρέπει να είναι ίδιοι για όλους».
Δημοσίευμα της FAZ εξάλλου αναφέρει πως οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή οι Συντηρητικοί, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, θα ζητήσουν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον να δηλώσει την επιθυμία εξόδου της χώρας του από την Ενωση κατά τη διάρκεια της αυριανής συνόδου κορυφής και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.
Εδώ να συμπληρώσουμε πως το Σάββατο εφημερίδες όπως η «Χάντελσμπλατ» και η «Βελτ» παρουσίασαν εμπιστευτικό έγγραφο που ισχυρίζονται πως προέρχεται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και στο οποίο αποτυπώνονται τα σχέδια του επιτελείου Σόιμπλε στην περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Σύμφωνα με το έγγραφο, στη Βρετανία ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις θα δινόταν το καθεστώς συνδεδεμένου με την Ε.Ε. μέλους, δίχως όμως η Βρετανία να μπορεί να έχει αυτόματη πρόσβαση στις αγορές της Ενωσης, καθώς στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν πως εάν δοθούν προνόμια στους Βρετανούς, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες τον δρόμο των δημοψηφισμάτων αποχώρησης.
Επίσης, ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, παρουσίασαν το Σάββατο κοινό κείμενο με το οποίο ζητούν «την επανίδρυση της Ε.Ε.».
Ζητούν συγκεκριμένα να επανεξεταστεί το σύμφωνο σταθερότητας, εκτιμούν πως η Ευρώπη πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στις πολιτικές ανάπτυξης και λένε πως η Ενωση χρειάζεται μια «νέα οικονομική συμφωνία Σένγκεν», την οποία και ονομάζουν «αντεπίθεση για την ανάπτυξη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας