Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ο Μπόρις Τζόνσον κινείται ήδη στο παρασκήνιο, προς εξουδετέρωση των εσωκομματικών του αντιπάλων. | AP Photo/Jae C. Hong, File

Oι διαπραγματεύσεις μπορούν να περιμένουν

Τουλάχιστον για τους μισούς Βρετανούς στη διχασμένη πλέον χώρα του, ο Ντέιβιντ Κάμερον με τη ριψοκίνδυνη απόφασή του να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε., έπαιξε απερίσκεπτα «στα ζάρια» τις ζωές τους και το μέλλον των επόμενων γενεών.

Κατά τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με την απόφασή του να παραμείνει πρωθυπουργός της Βρετανίας μέχρι και το συνέδριο των κυβερνώντων Τόρις, τον Οκτώβριο, αρνούμενος μέχρι τότε να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για τη διαδικασία της εξόδου, κρατά ολόκληρη την Ευρώπη «όμηρο».

Σύμφωνα δε με τη σκανδαλοθηρική εφημερίδα «Sun», τον πνίγει πια η απελπισία. «Γιατί να κάνω εγώ όλη τη σκατοδουλειά για κάποιον άλλο, μόνο και μόνο για να του τα δώσω όλα έτοιμα στο πιάτο;» φέρεται να είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον στους βουρκωμένους συνεργάτες του, το πρωί της Παρασκευής, λίγο αφότου είχε ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα υπέρ του Brexit και λίγο πριν ο ίδιος ανακοινώσει την υπό προθεσμία παραίτησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ενόσω το Συντηρητικό Κόμμα προετοιμάζεται για την εκλογή ηγεσίας, δεν πρόκειται να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.», γράφει ο Γκάβιν Χιούιτ, αρχισυντάκτης και αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων στο BBC.

«Βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανός ένας ανασχηματισμός. Αναπόφευκτα θα πρέπει να συμπεριληφθούν εκείνοι που ηγήθηκαν της εκστρατείας υπέρ της εξόδου, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν τώρα τη δημοκρατική εντολή. Ομως οι εντάσεις δεν θα είναι εύκολο να καλυφθούν».

«Πολλοί βουλευτές δεν εμπιστεύονται τον Μπόρις Τζόνσον», πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, μπροστάρη στην εκστρατεία υπέρ του Brexit και επικρατέστερο διάδοχο του Κάμερον στην κομματική ηγεσία και στην πρωθυπουργία. «Μερικοί αμφισβητούν ανοιχτά εάν έχει τη στόφα πρωθυπουργού. Οι φιλοευρωπαϊστές βουλευτές των Συντηρητικών», καταλήγει ο Γκάβιν Χιούιτ, «μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση το μέλλον τους στο κόμμα».

Μετά το σοκ του Brexit, το μετεκλογικό πολιτικό ψυχόδραμα των Τόρις αρχίζει τυπικά από σήμερα, με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα συζητήσει το χρονοδιάγραμμα και τους κανόνες στη μάχη αντικατάστασης του Κάμερον.

Μέχρι και 10 κομματικά στελέχη λέγεται ότι θα θέσουν υποψηφιότητα. Στο κομματικό συνέδριο του Οκτωβρίου θα προωθηθούν ωστόσο μόνον δύο υποψήφιοι, τους οποίους θα επιλέξει -βάσει του καταστατικού- η Κ.Ο. των Συντηρητικών.

Eσωκομματικός εμφύλιος

Ο εσωκομματικός εμφύλιος έχει πάντως ήδη αρχίσει. Εχοντας επιλέξει την αφάνεια, έπειτα από τις σύντομες πανηγυρικές δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής, ο Μπόρις Τζόνσον κινείται ήδη στο παρασκήνιο, προς εξουδετέρωση των εσωκομματικών του αντιπάλων.

Χθες το βράδυ συγκάλεσε κατά πληροφορίες «πολεμικό συμβούλιο» με βουλευτές που τον υποστηρίζουν.

Σύμφωνα δε με τους «Sunday Times» με το πλευρό του έχει πλέον συνταχθεί και ο -επίσης επίδοξος δελφίνος- υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ, με τον οποίο λέγεται ότι τώρα σχηματίζουν τη δική τους «dream team».

Στον αντίποδα, στο φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο των Τόρις, γνωστό πια ως το μέτωπο «Στοπ Μπόρις», οι σύμμαχοι του Κάμερον αναζητούν εναγωνίως τον ιδανικό υποψήφιο για τη δύσκολη αποστολή.

Προς ώρας, το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι της υπουργού Εσωτερικών, Τερέζα Μέι.

Στα ατού της προσμετράται και το γεγονός ότι, αν και συμμετείχε στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής, δεν το έκανε τόσο ενεργά όσο ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οζμπορν, ο οποίος εθεωρείτο μέχρι πρότινος ο φυσικός διάδοχος στην κομματική ηγεσία, αλλά με το στραπάτσο του δημοψηφίσματος χαρακτηρίζεται πια «καμένο χαρτί».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της κυριακάτικης έκδοσης της «Daily Mail», η οποία διενεργήθηκε μετά το δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε περίπτωση μονομαχίας με τον Τζόνσον, η Μέι προηγείται στην πρόθεση ψήφου, με 53% έναντι 47%.

Παρ’ όλα αυτά, στους ερωτηθέντες αναφέρεται ότι μετείχαν και άτομα που δεν είναι ψηφοφόροι των Συντηρητικών...

Οσο πάντως κυλούν τα 24ωρα μετά το αποτέλεσμα του Brexit τόσο αποκαλύπτεται σταδιακά η πολιτική γύμνια των επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.

«Λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση παραίτησης του Κάμερον, πήρα συνέντευξη από τον υπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ», έγραφε στην κυριακάτικη «Mail» η δημοσιογράφος Ανι Μακελβόι. «Το τίμημα της ελεύθερης εμπορικής πρόσβασης στη μεγάλη ενιαία αγορά της Ευρώπης, μου είπε, θα είναι η διατήρηση της ελευθερίας μετακινήσεων, με λίγες διακοσμητικές μικροαλλαγές. Χωρίς αυτή τη δέσμευση, η Ε.Ε. δεν έχει κανέναν λόγο να διατηρήσει ελεύθερο το εμπόριο με τη Βρετανία, κάτι που θα μας προκαλέσει σοβαρή οικονομική ζημιά».

«Ποτέ ξανά μία επανάσταση ως προς τη θέση της Βρετανίας στον κόσμο δεν υποστηρίχθηκε με τέτοια απροσεξία», σχολιάζει ο «Observer». «Η εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. δεν έχει κανένα σχέδιο. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνον με το γεγονός ότι υπήρχε μια επαίσχυντη, μη καλά διερευνημένη διαίρεση μεταξύ του μεγαλύτερου μέρους των ψηφοφόρων υπέρ του Brexit -που επιζητούν ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας και συμπαγείς κοινότητες- και των ηγετών τους - που ήθελαν η Βρετανία να γίνει υπεράκτιος φορολογικός παράδεισος. Οι υποστηρικτές της εξόδου δεν ξέρουν πώς να ξεπεράσουν τις δυσκολίες με τη Σκοτία, την Ιρλανδία, τον προσφυγικό καταυλισμό στο Καλέ και χίλια άλλα προβλήματα».

Προς επίρρωση των παραπάνω, ήλθε χθες και η κυνική παραδοχή του ηγέτη του αντιευρωπαϊκού και ξενοφοβικού UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, στη «Sunday Telegraph», ότι ήταν «λάθος» η υπόσχεση πως τα κονδύλια που διατίθενται στην Ε.Ε. θα διοχετευθούν -μετά το Brexit- στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, NHS.

Κατά τα λοιπά, προειδοποίησε ότι η Βρετανία οδεύει σε μικρή ύφεση. Σε αντιστάθμισμα, μίλησε για «αυξανόμενες διεθνείς ευκαιρίες» εκτός της ευρωπαϊκής αγοράς.

Και τόνισε μετ’ επιτάσεως ότι θέλει να συμμετάσχει και αυτός στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Oι διαπραγματεύσεις μπορούν να περιμένουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας